Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Kako uštedjeti vrijeme, a samim time i novac?

Savjeti nabrojani u članku svima su poznati no možemo reći kako je najvažniji dio svakog plana štednje – volja i disciplina da se i držimo odredbi

Thinkstock
Foto: Thinkstock
0 komentara

Sigurno se čuli za frazu "Vrijeme je novac", no što ta fraza znači kada ju pogledamo i primijenimo u svakodnevnom životu? Donosimo neke prijedloge koji bi vam mogli u pomoći u svakodnevici i možda vas uputiti da razmišljate na način koji će vam i ubuduće štedjeti novac. Krenimo od savjeta koji su više manje svima poznati.

Sastavljanje popisa 

Svakako jedan od najčešćih savjeta u svakom planu štednje. Za početak je važno naglasiti kako organizacija vremena ima višestruki efekt. Zašto svi govore o nužnosti zapisivanja ideja, zadataka, obaveza? Radi se o jednostavnoj činjenici da na ovaj način prije samog odlaska u kupovinu donosimo trezvenu odluku o kupovini namirnica i proizvoda na koju ne utječu jarke i blještave reklame u supermarketima već realna potreba. Po supermarketu se krećemo ciljano i kraće se zadržavamo tamo čime smanjujemo mogućnost većeg (nepotrebnog) troška. 

Kako krenuti? Za papir stavite okvirni popis namirnica, proanalizirajte ga i definirajte što vam je potrebno. Jednostavno, zar ne? 

Koristite internet

Sljedeći korak nakon formiranja popisa može biti istraživanje. Istraživanje interneta, po pitanju akcija i ponuda sniženja zaista riznice informacija, može vam pomoći da otkrijete povoljne cijene raznih proizvoda u miru svoga doma. Pronađite ponude grupne kupovine, te svakako istražite kataloge pojedinih supermarketa s popisom artikala na akciji, najave rasprodaja i slično. 

Kako krenuti? Koristite alat Pametne kune: Najpovoljnija kupnja. 

Kao što su to radili naši roditelji - pripremajte unaprijed

Pod ovim mislimo na pripremu jela unaprijed. Možda se sjećate kako su vaše bake ili majke (ili djedovi i očevi, svejedno) vikendom pripremili više jela koje bi onda završili ili jednostavno podgrijali preko tjedna. Na ovaj način štedite vrijeme (i u konačnici novac) jer ujedno izbjegavate naručivanje hrane, ili recimo odlazak u restoran. 

Kako krenuti? Ideje za recepte možete pronaći na portalu Gastro.hr.

DIY (Do It Yourself) odnosno napravite sami

Umjesto plaćanja majstora jeste li ikada razmišljali kako neke popravke možete napraviti sami? Uz pomoć nezaobilaznog alata - interneta, naravno, veliki broj popravaka koji ne zahtijevaju specijalne alate i zahtjevno tehničko znanje možete napraviti sami.  

Kako krenuti? Neke od savjeta možete pronaći ovdje.

Koristite kalendare, podsjetnike i alarme

Zapravo probajte ugraditi u svoju svakodnevnu djelatnost pojam organiziranog vremena. Vjerujte, takav pristup štedi vam vrijeme i novac kroz izbjegavanje nepotrebnog i nepredviđenog troška. Bilježite svoje ideje i zamisli, kako kasnije ne bi trebali nadoknađivati propušteno i gubiti vrijeme.

Kako krenuti? I površnim istraživanjem možete doći do mnoštva "online" alata, a dobar prijedlog za početak je Google calendar.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message