Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

Uz male trikove jedite dobro i pritom štedite novac i vrijeme

Uz male trikove jedite dobro i pritom štedite novac i vrijeme
1

Pomno isplaniran tjedni jelovnik, kuhanje vikendom i "recikliranje" ručka ili večere samo su neki od načina uštede na hrani, a vlastititi vrt također štedi puno novaca

VIDEO

Budući da cijene namirnica sve više rastu, na hrani se može puno uštedjeti ako planirate tjedni jelovnik. Odredite što namjeravate potrošiti za svaki obrok pa prema tome napravite popis namirnica. Pritom bi bilo dobro da imate letke nekoliko trgovina, tako da možete pronaći najpovoljnije proizvode. Ako možete, obiđite trgovine te provjerite ponudu i cijene namirnica koje najčešće kupujete pa usporedite na čemu biste mogli najviše uštedjeti. 

Neka se jelovnik sastoji od osnovnih namirnica, a uz redovite popise vidjet ćete možete li se nekih namirnica i riješiti ako vam nisu prijeko potrebne. Također, prije nego što počnete kupnju namirnica, obiđite trgovinu u potrazi za sniženim proizvodima jer ćete vjerojatno naići na nešto s popisa, a i obratite pozornost na proizvode kojima uskoro istječe rok trajanja. 

Možda će vam se i kupnja gotovih jela činiti praktičnije jer nemate vremena za kuhanje, no ona su najskuplja opcija pa ih izbjegavajte u velikom luku. Isto tako, može se uštedjeti i ako kupujete, primjerice, piletinu s kostima jer je jeftinija od pilećih prsa bez kostiju i kože. Pokušajte vidjeti i koliko ćete izdržati a da ne idete u trgovinu. Začudit ćete se koliko ćete hrane pronaći pri ruci u smočnici. 

Uz malo mašte te pomoć smočnice i zamrzivača smislit ćete nove slasne obroke i recepte.

Veće količine i pakiranja se isplate

Namirnice koje često upotrebljavate kupujte u rinfuzi u većim količinama jer su jeftinije od pakiranih izdanja i dulje traju. Osnovne namirnice poput brašna i sličnih kupujte u većim pakiranjima jer su veća pakiranja uvijek isplativija od manjih. Često su i veće količine mesa jeftinije, no obvezno provjerite cijenu. Obratite pozornost i na proizvode 2+1 gratis, no usporedite takve akcije s obzirom na cijenu pojedinačnog proizvoda. 

Ne ovisite o brandovima

Ne morate se odreći omiljenih proizvoda, no pratite li akcije i sniženja, možete iste proizvode kupiti po nižoj cijeni. Također, odlučite se za kupnju brandova trgovačkih lanaca jer su najčešće prema sastavu i kvaliteti jednaki kao i poznate marke, no gotovo uvijek jeftiniji od onih poznatijih. Ali ponekad su robne marke snižene i jeftinije od trgovačkih, pa redovito provjeravajte cijene. 

Iskoristite ostatke hrane

Kreativna prenamjena ostataka današnjeg obroka u sutrašnji ručak ili večeru odličan je način uštede. Odredite u hladnjaku policu za ostatke kako se ne bi “zagubili”, a jedan dan u tjednu odredite za švedski stol na kojem će si ukućani sami iskombinirati jelovnik. Ostaci se mogu odlično iskombinirati i za nove slasne recepte, a možete ih i zamrznuti na dulje vrijeme te poslije iskoristiti.

Skuhajte puno pa zamrznite

Ako nemate vremena tijekom tjedna, skuhajte što više jela vikendom ili odredite dan u tjednu za “veliko kuhanje” pa zamrznite jela. Tako ćete za svaki dan imati gotov obrok koji ćete morati samo podgrijati, čime ćete izbjeći nepotrebne troškove poput odlaska u restorane ili naručivanja hrane. Ne samo da ćete uštedjeti na hrani nego ćete istodobno uštedjeti i na potrošnji energije, odnosno struje i plina.

Savjet 1: Odredite dan u tjednu kad nećete jesti meso. Primjerice, ako izbacite mesni obrok u vrijednosti od 50 kuna, tako će svaki mjesec u vašem novčaniku ostati 200 kuna “viška”. 

Savjet 2: Što manje kupujete, to manje trošite, pa pokušajte kupovati svaki drugi tjedan ili bar svakih deset dana i za mjesec, dva vidjet ćete kako se smanjio račun za namirnice.

Savjet 3: U kupnju namirnica nikad ne odlazite gladni jer ćete sigurno potrošiti previše, i to najčešće na proizvode koji vam ne trebaju, a takve namirnice su obično i najskuplje.

Rezanje računa za režije i hranu

Dok planirate jelovnik, razmislite koliko će vas priprema jela stajati. Ako postoji novčana razlika u pripremi dvaju recepata, odlučite se za jeftiniji te vidite isplati li vam se redovito pripremati određene obroke. A namirnice poput voća i povrća kupujte na tržnici, po mogućnosti u većim količinama, jer nisu samo povoljnije nego i zdravije od onih iz trgovine. Možete uštedjeti i prepolovite li potrošnju nekih kućanskih potrepština. 

Pokušajte trošiti pola od preporučene količine deterdženta za rublje i posuđe, pa čak i kozmetičkih proizvoda, te ćete uštedjeti na njima i do 50 posto. Osim na hrani i kućnim potrepštinama, u kućanstvu se može puno uštedjeti i na ionako preskupim režijama. A velik trošak odlazi upravo na električnu energiju. 

Stoga se preporučuje uložiti u kupnju energetskih uređaja klase A jer troše znatno manje električne energije te iako su skuplji, dugoročno su isplativiji. Kontroliranju potrošnje struje pomoći će i dvotarifno brojilo. Ako je struja jeftinija navečer i tijekom noći, uključite tada perilicu rublja, sušilicu ili glačajte odjeću. Isto činite i s bojlerima i pećnicama. 

I pri biranju perilice mislite na energetsku učinkovitost pa se odlučite za one razreda A jer ćete tako maksimalno uštedjeti na potrošnji struje i vode. Isto učinite i s ostalim uređajima poput, primjerice, hladnjaka.

Sezonski proizvodi i vlastiti vrt štede

Planiranje jelovnika prema sezonskim namirnicama štedi novac i omogućuje vam da uživate u svježim proizvodima. Ako naiđete na voće i povrće na akciji, koje može trajati dulje od tjedan dana ili se može zamrznuti, kupite ih u većim količinama. Imate li mjesta i mogućnosti, posadite povrće u vlastitu vrtu. Manje će vas stajati od kupovnog, a i višak uvijek možete zamrznuti ili konzervirati za kasniju uporabu.

Glačalo troši najviše električne energije

Iako je malo i čini se da ne troši puno, glačalo troši više od perilice, sušilice, pa i štednjaka. Ako imate dvotarifno brojilo, glačajte navečer kad je struja jeftinija. Ne ostavljajte ga uključenog ako vam ne treba te se preporučuje početi glačati čim se počne zagrijavati, barem osjetljivije tkanine. Odaberite ona s teflonskom podlogom jer troše manje struje, a i brže glačaju. Redovitim glačanjem također se manje troši.

Trošite manje papira

Iako se proizvodi za jednokratnu uporabu čine praktičniji, to ne znači da su i isplativiji, a uštedjet ćete ako se samo odreknete nekih. Primjerice, umjesto papirnatih ručnika upotrebljavajte krpe. Bolje čiste nered, lako se peru, a možete ih baciti ako ste ih, primjerice, napravili od stare odjeće. Ne možete li se odreći papirnatih ručnika, prerežite rolu napola, pa će vam dulje trajati. 

Malo troše, puno griju

Kako biste se dobro grijali, pobrinite se da voda prolazi kroz radijatore, a i redovito ispuštajte zrak iz njih. Najisplativije bi bilo ugraditi radijatore koji rabe prirodni plin, a još učinkovitije grijanje postići ćete ako stavite dodatne toplinske izolacije na zid iza radijatora. Ne zaklanjajte radijatore namještajem te provjerite jesu li prozori na grijanim prostorijama dobro zatvoreni.

Smanjenje temperature za stupanj štedi pet posto

Bez obzira na to grijete li se na plin ili struju, što je u prostorijama temperatura veća, to znači i veću potrošnju energije. Smanjite li temperaturu za samo stupanj, uštedjet ćete do pet posto energije. Temperatura inače ne bi trebala biti viša od 21°C, a grijte samo prostorije u kojima najviše boravite.

Ušteda na vodi

Temperaturu vode u bojleru ne treba zagrijavati iznad 60°C. A dok se brijete ili perete zube, zatvorite vodu jer se nepotrebno troši, a isto možete napraviti i ako perete posuđe na ruke. Tuširanjem se troši i do 50 posto manje vode nego kupanjem, a stare vodokotliće zamijenite novima jer troše manje vode.

Savjet 1: Tehničke uređaje poput televizora, videa, radija ili sušila ne ostavljajte na “stand byu”, nego isključite iz struje jer jedino tako najučinkovitije štedite.

Savjet 2: Rabite li ventilatorske električne grijalice, pripazite jer troše najviše energije. Radije uložite u električnu deku ili se prikladno obucite.

Savjet 3: Korištenjem štednih žarulja potrošit ćete do pet puta manje struje od običnih, a pripazite i da ne ostavljate upaljena svjetla u prostorijama u kojima ne boravite.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu