Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

Znate li proceduru u slučaju izgubljenih dokumenata?

Znate li proceduru u slučaju izgubljenih dokumenata?
1

Gubitak osobnih dokumenata morate prijaviti policijskoj upravi ili postaji. Saznajte što vam treba za izradu novih te koliko će vas to koštati

VIDEO

Dokumenti poput osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole izrađuju se u policijskoj upravi, odnosno postaji. U slučaju njihova gubitka ili nestanka to je također prvo mjesto u koje se morate zaputiti. Kako biste lakše pronašli broj telefona te ostale informacije vaše policijske uprave, putem internetskih stranica Ministarstva unutarnjih poslova možete posjetiti stranicu policijskih uprava, ovisno o regionalnom području u koji ste smješteni.

Kako bismo vam olakšali dugotrajnu proceduru izrade novih takvih dokumenata, donosimo vam kratak pregled radnji koje morate poduzeti u slučaju njihova gubitka ili nestanka.

Osobna iskaznica i putovnica

Osobna iskaznica je dokument koji mora imati svaka osoba s prebivalištem u Republici Hrvatskoj, a da je napunila 16 godina. ''Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak osobne iskaznice i putne isprave najbližoj policijskoj upravi ili postaji te u policijskoj upravi nadležnoj prema mjestu prebivališta, podnijeti zahtjev za izdavanje nove'', poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova. Ako su vaša osobna iskaznica ili putovnica nestale u inozemstvu, dužni ste njihov nestanak prijaviti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Policijska uprava ili postaja će vašu nestalu osobnu iskaznicu ili putovnicu provedenim postupkom i utvrđivanjem okolnosti njihova nestanka rješenjem proglasiti nevažećom. Za upravnu pristojbu morat ćete izdvojiti ukupan iznos od 70 kuna te ste dužni o svom trošku u roku od tri dana od dana primitka rješenja, navedeno rješenje dati oglasiti u Narodnim novinama.

Nakon što policijska uprava, tj. postaja utvrdi da je rješenje objavljeno u Narodnim novinama o proglašenju osobne iskaznice ili putovnice nevažećom, izdat će vam se novi dokumenti. Važno je napomenuti kako će se osoba koja uz sebe nema osobnu iskaznicu te osoba starija od 16 godina koja do tada još nije zatražila odobrenje za izdavanje osobne iskaznice kazniti novčanom kaznom za prekršaj. Također, poručuju iz MUP-a, ''svaki građanin je dužan prijaviti i pronalazak osobne iskaznice''.

Problemi prilikom ulaska u države Europske unije zbog nestanka putovnice

Posebna procedura postoji ako se dogodi da zbog nestanka ili krađe putovnice ne možete ulaziti u države Europske unije, jer su osobe koje su se poslužile vašim krivotvorenim putovnicama počinile kakav prijestup u nekoj od država EU. 

''Kako biste pred stranim policijskim i pravosudnim tijelima dokazali da niste kršili propise u nekim od država EU, već da su to počinile nepoznate osobe posluživši se krivotvorenim ispravama izdanim na vaše ime, morate se obratiti policijskoj postaji po mjestu prebivališta i podnijeti zahtjev u kojemu morate priložiti vlastoručno potpisanu izjavu da ste suglasni za fotografiranje i daktiloskopiranje. Na taj način se takav materijal putem međunarodne policijske suradnje, odnosno Interpola može dostaviti policiji strane države čija su tijela izrekla mjeru zabrane ulaska, a u svrhu njezina poništenja'', navode u MUP-u te dodaju kako se zahtjev ne naplaćuje.

Vozačka dozvola

Ako izgubite vozačku dozvolu, prema članku 13. Pravilnika o vozačkim dozvolama njezin gubitak trebate prijaviti policijskoj upravi ili postaji na čijem je području dozvola izgubljena, odnosno koja ga vodi u evidenciji. Za izdavanje nove vozačke dozvole morate priložiti:

  • osobnu iskaznicu
  • 50 kuna upravne pristojbe
  • 35 kuna uplaćenih na posebnoj uplatnici u korist žiro-računa MUP-a
  • dvije identične fotografije.

Na vaš zahtjev, policijska uprava ili postaja na čijem području imate prebivalište izdaje novu vozačku dozvolu. Samim zaprimanjem zahtjeva dajete pisanu izjavu o okolnostima gubitka, odnosno nestanka vozačke dozvole.

Prometna dozvola i knjižica vozila

U slučaju gubitka ili krađe prometne dozvole i knjižice vozila u najbližoj policijskoj upravi, odnosno postaji, trebate prijaviti gubitak ili krađu. ''Zahtjev za izdavanje nove prometne dozvole i knjižice vozila vlasnik vozila podnosi policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji gdje je vozilo registrirano'', tvrde u MUP-u te dodaju kako je za izdavanje nove prometne dozvole i knjižice vozila potrebno priložiti:

  • zahtjev za izdavanje izgubljenog dokumenta
  • osobnu iskaznicu
  • 50 kuna upravne pristojbe
  • 35 kuna uplaćenih na posebnoj uplatnici u korist žiro-računa MUP-a za izgubljeni dokument.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang