Obavijesti

News

Komentari 1718

Zdravko Mamić će provesti noć u pritvoru, ujutro će ga ispitati

Zdravko Mamić će provesti noć u pritvoru, ujutro će ga ispitati
7

Nakon što je Mamić izvrijeđao ministra Jovanovića policija ga je privela na razgovor na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva. Prijeti mu kazna do tri godine zatvora

VIDEO

Zdravko Mamić priveden je u petak poslijepodne nakon što je u jutarnjim satima na jednom zagrebačkom radiju izvrijeđao ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Policija ga je privela na obavijesni razgovor na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, a zatim je odlučeno da će noć provesti u pritvoru na Oranicama, te da će ga u subotu ujutro ispitati na Županijskom sudu. 

Mamića je policija navodno privela kod prostorija GNK Dinamo, a zatim su ga prevezli u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici.  Protiv Mamića Županijsko državno odvjetništvo navodno je će podnijeti prijavu na temelju članka 325. Kaznenog zakona koji se odnosi na "javno poticanje na nasilje i mržnju".

U policijsku postaju u Heinzlovoj stigli su nešto prije 19 sati odvjetnici Ante Madunić i Mate Matić. 

Odvjetnik: Zaista smo daleko došli ako zatvaramo zbog izrečene rečenice

- Ako su ove izjave zaista sve zbog čega ga se tereti, onda smo zaista daleko došli, ako ćemo u demokraciji zatvarati ljude zbog izrečene rečenice. Pitanje je da li je riječ o kršenju Zakona ili jednom izrečenom stavu, revoltu. Pitanje je namjere. Nije riječ o šteti, ako tome nećemo davati veliku pažnju. A ovome dajemo značenje, jer se radi o čovjeku s imenom i prezimenom Zdravko Mamić - kazao je Matić i ušao u policijsku postaju.

Mamić će noć provesti u pritvoru

Kako javlja Dnevnik HTV-a Mamiću sada slijedi kaznena prijava. No, kako je već kasno, Mamiću će se dopustiti da uzme neke osnovne higijenske potrepštine, te će noć provesti u pritvoru, a ujutro će ga odvesti na ispitivanje.

To je nagovijestila i odvjetnica Jadranka Sloković koja je također oko 20 sati došla u Heinzelovu. Na pitanje postoji li mogućnost da Mamić prenoći u pritvoru rekla je: 'Izgleda da da'. Nakon nje, odvjetnik Mate Matić potvrdio je da će izvršni dopredsjednik Dinama ostati preko noći u pritvoru. 

Mamića će oko 9 sati ujutro ispitati Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega će se znati hoće li biti pušten na slobodu ili će ga sprovesti u pritvor. 

'Unaprijed su odredili da će prespavati u Oranicama'

Mamićev odvjetnik Mate Matić kazao je da će teško 'javnost i njega uvjeriti da se ovdje ne radi o političkim konotacijama'.

- Način na koji je ovo započelo, nema nekakvih drugih predznaka nego upravo takvih. Mi smo došli na gotovu stvar. Unaprijed je već određeno da će on prespavati u Oranicama. To su odluke koje su donesene bez mogućnosti utjecaja na njih - rekao je Matić i nastavio: 'Neprihvatljivo je da se u medijima govori da ovdje postoji kazneno djelo mržnje. Zamjeram i predsjedniku države i kolegama koji se usuđuju na ovaj način davati svoja mišljenja i mišljenja u predmetu u kojem još ništa nije utvrđeno. Ovdje se ne radi o ničemu drugom nego možda o nekakvoj uvredi'.

- Ovo sve je predstava za narod, ali nisam siguran da narod to želi. O tome neka misle oni koji su ovo napravili. Nadam se da će nam dati priliku da se branimo - kazao je Mamićev odvjetnik Ante Madunić. 

'Mamić je privođenje primio borbeno'

Madunić je dodao da je Mamić cijelo privođenje primio 'borbeno'. 

- Mamić smatra da se radi o jednom političkom procesu i mi kao odvjetnici smo u to uvjereni - rekao je Madunić te je dodao da je Mamić večeras zadržan u pritvoru i da će "jedno vrijeme biti unutra". 

'Očekujemo smrtnu kaznu strijeljanjem'

- Ne želim prognozirati do kada će biti unutra, nadam se da će na kraju svega biti oslobođen. Ali, nitko u ovoj državi nije bio predsjednik, a da nije bio malo u zatvoru - rekao je u šali Madunić. 

Na pitanje što može očekivati Mamić Madunić je nastavio u šaljivom tomu:  'Smrtnu kaznu strijeljanjem ujutro u šest i pol. Kakav je ovo slučaj, takva je i država. Postali smo cirkus država. Kad se netko pojavi na skupu HDZ-a, bude vesel i paradira kao Mamić onda je odmah i kriv. Luda država, ludi ljudi - rekao je Madunić. 

'Ovo je cirkus, pa mu treba i cirkus od odvjetnika'

Na pitanje zašto Mamiću treba čak pet odvjetnika  Madunić je rekao: 'Jer je ovo cirkus. Ima puno kvalitetnih odvjetnika, a kad je cirkus onda treba i cirkus od odvjetnika. Kakva priča, takva i obrana, ništa pametno'. 

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo nije dalo nove informacije o slučaju, dok iz PU zagrebačke kažu da je "istraživanje još u tijeku" te da se još uvijek "provode izvidi".

Ispad na radiju izazvao lavinu reakcija i osuda

Podsjetimo, izvršni predsjednik Dinama je u petak ujutro gostovao na radiju Soundset plavi te poručio: 'Željko Jovanović je čovjek koji ima krvna zrnca da mrzi sve što je hrvatsko, HNS, Olimpijski odbor. Nema iskustva, a čovjek koji je Srbin ne može voditi najvažniji resor u Republici Hrvatskoj'.

Ove riječi pokrenule su pravu lavinu reakcija i osuda.

Od premijera Zorana Milanovića koji je povezao Mamićev istup sa novim smjerom HDZ-a, predsjednika Ive Josipovića koji je osudio Mamićev govor mržnje, pa sve do samog HNS-a koji se ogradio od istupa i najavio prijavu, ali i čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je rekao da HDZ nema veze s Mamićevim ispadom.

Inače, prema Kaznenom zakonu iz 2011. godine i njegovim izmjenama iz 2012. godine, člankom 325, koji se odnosi na javno poticanje na nasilje i mržnju, propisana je zatvorska kazna u trajanju do tri godine.

Davor Šuker: HNS drži do dostojanstva i morala

– Žao mi je što se to dogodilo – komentirao je predsjednik HNS-a Davor Šuker nakon Skupštine nogometnog saveza Krapinsko-zagorske županije događanja vezana uz Zdravka Mamića, javlja Večernji list

– On je član Izvršnog odbora, član HNS-a. Ovih dana govorimo o tome i radimo na zbližavanju i mogu reći da se Savez ogradio od takvih riječi, a kažem da se držimo načela FIFA-e i UEFA-e, a to su pravila fair playa, govorimo o dostojanstvu i moralu, mislim da sam rekao sve – kazao je Šuker koji ne želi kalkulirati o tome kada bi se disciplinska komisija mogla sastati i donijeti odluke i kakve će one biti. 

Na pitanje kako bi sve ovo moglo utjecati na skorašnju utakmicu sa Srbijom, kazao je: 'Odnos predsjednika Hrvatskog i Srpskog nogometnog saveza neće se promijeniti, a navijači na utakmici bodrit će svoje reprezentacije jer svaka reprezentacija želi osvojiti nova tri boda na putu prema Brazilu 2014., a što se tiče svega ostalog, vjerujem u policiju, vjerujem u osiguranja i da će utakmica proći u najboljem redu. Što se HNS-a tiče, neće biti nikakvih incidenata, a još ćemo u ponedjeljak imati sastanak na kojem ćemo se dogovoriti kako bi sve proteklo u najboljem redu i po načelima FIFA-e i UEFA-e'.

Nije prvi put uhićen: Mamić nakon Malmöa vrijeđao policajce 

Izvršnom predsjedniku Dinama Zdravku Mamiću pritvor nije stran, a u policijskoj postaji prenoćio je u kolovozu 2011. nakon kvalifikacijske utakmice Lige prvaka između Dinama i Malmöa. 

Mamić je tad priveden zbog sprečavanja policajca u obavljanju dužnosti. Policajcima je navodno psovao majke i vikao da neće policija rušiti Dinamo i Mamića. Incident se dogodio nakon utakmice kad su trojica Dinamovih navijača sa zapada uletjela na teren. Do njih su odmah dotrčali zaštitari koji su ih maknuli s travnjaka. Zdravko Mamić to je vidio i odmah se sjurio u pomoć navijačima. Trčao je za njima i vikao policiji, 'Pustite ih, pustite ih, nemojte ih tući'. 

Protiv Mamića pokrenuta je prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira, a u stanici je proveo 17 sati nakon čega je sutradan poslijepodne pušten na slobodu.

Dinamo: Nisu ga priveli, već je na obavijesnom razgovoru

U vezi Zdravka Mamića oglasili su se i iz GNK Dinamo.

- Službeno potvrđujemo da je izvršni predsjednik Zdravko Mamić na obavijesnom razgovoru u Heinzelovoj. Dakle, da nije priveden kako prenosi većina medija. GNK Dinamo će iznijeti klupski stav kada bude raspolagao s punom informacijom. Pravovremeno ćemo informirati naše navijače sukladno daljnjem razvoju događaja - šturo su priopćili na stranicama kluba.

Lesar: Dok ne smjene Mamića pasivan sam promatrač nogometa

I predsjednik Hrvatskih laburista se dotakao Mamićevog ispada. Na svom Facebook profilu ostavio je slijedeću poruku: 

- Navijač sam Dinama od 1962. Od danas pa dokle god ne smjene Mamića ostajem pasivni promatrač našeg nogometa - poručuje Lesar.

Pusić: Mamićeve izjave vraćaju nas u najmračniju povijest

Vesna Pusić, potpredsjednica Vlade, smatra kako nas izjave Zdravka Mamića vraćaju u najmračnije trenutke hrvatske povijesti. 

- Zbog dostojanstva hrvatske države i svih njenih građana sve nadležne institucije moraju poduzeti korake kako bi se takvo ponašanje sankcioniralo. Uvrede koje je uputio ministru znanosti, obrazovanja i športa Željku Jovanoviću uvrede su za sve hrvatske građane i za dostojanstvo zemlje. Očekujem da se HDZ kao značajna hrvatska politička stranka najenergičnije ogradi od šovinističkog ispada svog člana - poručila je pusić na svom Facebook profilu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1718
VIDEO

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'

SLAVONSKI BROD - Jaka grmljavina nakon toga je počeo padati led i kiša. Jedno pet minuta sigurno. Uništeno mi je cvijeće i jagode, kazala je čitateljica. Slavonski Brod pogodilo je snažno nevrijeme. DHMZ je najavio da će tijekom dana prevladavati sunčano vrijeme uz moguće lokalne pljuskove sredinom dana, pretežno na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu jugozapadni vjetar.

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači
PREDSTAVNIK ŠVICARSKE

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači

Nebinarna osoba je osoba čiji se rodni identitet i/ili ekspresija ne podudaraju s rodom koji joj je pripisan pri rođenju, navodi portal Dugineobitelji...
VIDEO U Velikoj Gorici snimili su prašinski vrtlog: 'Ma to je baby tornado za doček Baby Lasagne'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO U Velikoj Gorici snimili su prašinski vrtlog: 'Ma to je baby tornado za doček Baby Lasagne'

VELIKA GORICA: Snimka je nastala ne pretjerano daleko od zračne luke na koju slijeće Baby Lasagna, pa su se neki odmah našalili "Evo ga, baby tornado za doček Baby Lasagne"... Kako navode specijalizirani portali, ova pojava traje kratko, najčešće do jedne minute...