Obavijesti

News

Komentari 111

Poglavlje 23: Vlada objavila izvješće o napretku pravosuđa

Premijerka je nakon sastanka s veleposlanicima rekla da je kraj lipnja realan rok za završetak pregovora Hrvatske s EU. Uvjerena je da će referendum "glatko proći"

VIDEO

>>> Pročitajte Izvješće od ispunjavanju obveza iz Poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava

Obzirom na količinu posla koju smo napravili, kraj lipnja realan je rok za završetak pregovora Hrvatske s EU, ali nastavljamo raditi, jer su procesi koji su pokrenuti nepovratni, izjavila je premijerka Kosor nakon sastanka s veleposlanicima zemalja članica EU. 

Iza zatvorenih vrata u Banskim dvorima sat i pol ih je upoznavala s izvješćem o ispunjavanju obveza za zatvaranje poglavlja vezana za pravosuđe i temeljna ljudska prava te tržišno natjecanje koje je u Bruxelles poslano u četvrtak nakon što je prihvaćeno na zatvorenoj sjednici Vlade. Govoreći o samom izvješću koje je poslala Europskoj komisiji, premijerka je rekla.

- Izvješća su vrlo precizna, vrlo konkretna. Ona govore isključivo o podacima, posebno bih tu izdvojila izvješće o poglavlju 23. koje je tako strukturirano da se zapravo radi o podatku koji se veže na podatak. Znači to je cijeli niz podataka - izjavila je.

Uz sve što je učinila Vlada iz čega je, kaže Kosor, vidljiv napredak, u izvješću je navedeno što se radi u borbi protiv korupcije i njezinom istraživanju na svim razinama.

- O tome je Državno odvjetništvo i Uskok podastrijelo niz primjera koji govore, dakako bez imena i prezimenima, o opisu slučajeva odnosno o tome što ta neovisna tijela rade - rekla je Kosor.

Referendum o EU glatko će proći, uvjerena je Kosor

Europskoj komisiji poslano je i izvješće o procesuiranju ratnih zločina. Ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova dobili su zadatak da do 15. rujna pripreme detaljno izvješće o rezultatima istraživanja i procesuiranja ratnih zločina posebice u predmetima koji su naznačeni kao prioritetni.

Upitana je li za Hrvatsku prihvatljivo da nakon formalnog završetka pregovora budemo pod monitoringom do punopravnog članstva u EU, Kosor nije direktno odgovorila.

- Sve je monitoring, naš svakidašnji rad. Mi i sami sebe nadgledamo. Svjesni smo da moramo dalje puno i teško raditi. Nama ništa što je dobro za građane ne može štetiti, a dobro je da se cijeli ovaj proces dovrši te da se zakoni oživotvore. To znači promjena načina ponašanja na mnogim područjima, puno više odgovornosti i puno više rada - izjavila je.

Iako pada potpora građana vezano za pristupanje Uniji, premijerka je uvjerena da će ona skočiti i da će referendum za EU "glatko proći".

Pozvala je sve da pridonesu tome da se građani prepoznaju što se radi.

- Svi smo Hrvatska. Zemlje članice promatraju nas kao cjelinu kako živimo i reagiramo - kazala je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 111
VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm
GRMLJAVINSKO NEVRIJEME

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Podigli su žuti alarm

Žuti alarm označava potencijalno opasno vrijeme, a Državni hidrometeorološki zavod upalio ga je za nekoliko hrvatskih regija. Na stranici rain alarm vidi se kako oluja stiže sa zapada

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede
UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE

Detalji tragedije u Rijeci: Dva muškarca se sukobila, umrli u bolnici. Jedan napadao susjede

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Hitna, koja je na mjesto događaja stigla nešto iza 6:30, dvojac je prevezla u bolnicu, ali nažalost, unatoč naporima liječnika, nije im bilo spasa
Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet
ZAVRŠIO NA TRAČNICAMA

Novi Zagreb: Pozlilo mu pa je sletio s ceste, našli ga mrtvog. Prekinuli tramvajski promet

Niti Hitna pomoć, niti vatrogasci nisu mogli pomoći starijem muškarcu koji je u ponedjeljak ujutro preminuo u svom automobilu na zagrebačkoj Aveniji Dubrovnik. Pozlilo mu je u vožnji te je bio bez pulsa