Obavijesti

News

Komentari 297

Ministrica: Kuća Željke Markić bespravna, ali će se legalizirati

Ministrica: Kuća Željke Markić bespravna, ali će se legalizirati
4

No, vikendica odvjetnika Krešimira Planinića neće dobiti papire jer se nalazi na pomorskom dobru. Bez obzira što je podnio zahtjev, objekt neće biti legaliziran

VIDEO

U slučaju kuće Željke Markić na otoku Šipanu riječ je o bespravnoj gradnji, ali zahtjev za legalizaciju je predan i za očekivati je da će dobiti rješenje o legalizaciji, rekla je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš gostujući u emisiji 'Dnevni red' Tihomira Ladišića na 24sata TV.

Markić će legalizaciju platiti ovisno o zoni

Na pitanje koliko će stajati ta legalizacija, ministrica je kazala kako to ovisi u kojoj zoni se nalazi kuća - građevinskoj ili poljoprivrednoj. 

- Ako se nalazi u građevinskoj zoni onda se naknada računa po veličini objekta puta jedan, a ako je poljoprivredno zemljište onda je to tri do četiri puta veći iznos - pojasnila je Mrak Taritaš. 

Budući da se na spomenutom imanju nekada nalazio stari mlin koji je preuređen u kuću naknada za legalizaciju će biti umanjena za ono što je bilo legalno. Mlin, naime, nije bio zaštićeni spomenik kulture. 

Vikendica odvjetnika 'U ime obitelji' neće biti legalizirana

Što se tiče odvjetnika inicijative 'U ime obitelji' Krešimira Planinića i njegove vikendice, Anka Mrak Taritaš je rekla da ona vjerojatno neće biti legalizirana jer se nalazi na pomorskom dobru. Na pitanje kako to da već nije srušena, jer je rješenje o rušenju donijeto prije 7 godina, odgovorila je:

Zanimljivo, svi koji imaju rješenje za rušenje nisu niti predali zahtjev za legalizaciju. Među predanim zahtjevima bilo je i 10 posto onih koji znaju da im objekt neće biti legaliziran, ali su ipak probali. Među njima je i predmet Krešimira Planinića, kaže ministrica

- Cijeli proces bespravne gradnje nije problem od jučer. Kada smo krenuli s ovim Zakonom, htjeli smo riješiti problem jer smo zatekli 31.000 objekata za rušenje koje nije bilo provedeno. Godišnje se rušilo tek oko 300 kuća. Bilo je evidentno da je to kamen oko vrata bilo kojem ministru graditeljstva. Pa smo odlučili da svi koji imaju rješenje o rušenju mogu predati zahtjev za legalizaciju do 31. prosinca. Ali, zanimljivo je da svi oni koji imaju rješenje za rušenje nisu niti predali. Među predanim zahtjevima je bilo i 10 posto onih koji znaju da im objekt neće biti legaliziran, ali su ipak probali. Među njima je i predmet Krešimira Planinića - rekla je ministrica.

Legalizacija: Dubrovnik je najbolji, Osijek i Karlovac najgori

Ministrica je napomenula da je Dubrovnik prvi u Hrvatskoj po broju riješenih predmeta i da su do sada već riješili 20 posto zahtjeva za legalizaciju.

- Najbolje rade Dubrovnik, Bjelovar, Zadar, Split, Rijeka. Tu neće biti potrebne naše državne intervencije. Najlošiji su pak Osijek i Karlovac koji su na dnu. Dok je jedan referent u Bjelovaru riješio 210 predmeta, u Karlovcu je referent riješio 20 zahtjeva. To je velika razlika. Zato  krećemo u osnivanje Agencije. Do kraja godine će biti javni natječaj i primit ćemo ljude koji će to raditi. Od ureda tražimo da riješe 20 posto do kraja godine - kazala je.

'Hrvati još nisu spremni za porez na nekretnine'

Govorila je i porezu na nekretnine. Rekla je kako Hrvatska za sada nije još spremna za takvo nešto. Napomenula je da Hrvati, za razliku od drugih Europljana, nisu štedjeli u zlatu, dijamantima i dionicama, već u nekretninama. Kazala je da se moramo dobro pripremiti za takvo oporezivanje jer se Slovenija pripremala 10-ak godina i na kraju su opet imali gomilu žalbi i nisu to učinili kako treba. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 297
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fic je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192