Obavijesti

News

Komentari 414

"Moram predložiti referendum Saboru iako mu se protivim!"

"Moram predložiti referendum Saboru iako mu se protivim!"
8

Peđa Grbin apelira na ljude da ne osuđuju one koji vole drugačije, a zamjerio je Ustavnom sudu jer nije ocijenio da je pitanje protuustavno i diskriminatorno...

VIDEO

Uđe li ova odluka u Ustav pridružit ćemo se zemljama poput Ukrajine, Bjelorusije i Moldavije. Ja to ne želim od prvog dana, ali 750.000 potpisa me prisililo da predložim odluku s kojom se ne slažem. Duboko joj se protivim, ali kao saborski zastupnik moram poštivati proceduru vezanu za raspisivanje referenduma. Ostaje mi predložiti ovu odluku Saboru i apelirati na hrvatske građane, da ih pozovemo da ne osuđuju one koji vole drugačije nego oni, poručio je Peđa Grbin (SDP).

Predsjednik Odbora za Ustav predložio je u srijedu raspisivanje referenduma Odboru za zakonodavstvo. Kako bi građani 1. prosinca glasovali o tome da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene o raspisivanju referenduma još mora raspravljati i glasovati Sabor, a pretpostavlja se da će to biti sljedeći tjedan.

Vanjski član Odbora za zakonodavstvo Mladen Godek na sjednici je rekao kako se slaže s time da su rezultati referenduma obvezujući, ali je i ustanovio kako je zahtjev protuustavan.

- Brak nije samo ljubavna i seksualna zajednica, ili zajednica života. Radi se o institutu koji ima pravne konzekvence - zajednička imovina, pravo nasljeđivanja, pravo na mirovinu bračnog druga. Dolazimo do situacije u kojoj seksualna orijentacija onemogućuje to pravo - istaknuo je Godek.

Saborski zastupnik Josip Kregar poručio je kako odlučivanje pukom većinom nije demokracija, nije mišljenje svih i nije mišljenje naroda.

- Što ćemo učiniti budemo li imali dva kontradiktorna pitanja, a za oba su ispunjene pretpostavke da ih se uvrsti u Ustav? - zapitao se Kregar.

Grbin je zamjerio Ustavnom sudu što u svome upozorenju nije ustvrdio da je odluka protuustavna.

- Ovo je duboko diskriminatorno pitanje. Ako se s njime složi većina građana, ovako postavljene odredbe nas sprječavaju da mi u budućnosti zamijenimo ovakvu odredbu, prvo jer godinu dana ne smijemo ništa poduzimati, a kasnije i zato što ćemo teško skupiti glasove 101 zastupnika da ponovno izmijenimo Ustav - rekao je Grbin. Odbor je podržao prijedlog.

Jadranka Kosor slaže se s HNS-om: Opet traže ocjenu ustavnosti

HNS planira na saborskoj raspravi zatražiti da Ustavni sud da ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, najavio je Goran Beus Richembergh, a s njim se slaže i Jadranka Kosor. Ona kaže da bi se u suprotnom mogao provesti i referendum o tome da se ponovo uvede smrtna kazna.

"Ne razumijem zašto bi se netko borio protiv potpuno legitimne inicijative"

Davorin Mlakar (HDZ) misli da slanje referendumskog pitanja Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti ne bi imalo nikakvog smisla.

- Četiri mjeseca smo čekali da se Sabor oglasi. Dobro je da se Ustavni sud oglasio prije cijelog tog postupka. Sadržaj je sigurno ustavan. Pitanje je jasno i može se unijeti u Ustav da bi se shvatilo što se htjelo reći - rekao je Mlakar. Ne smatra da bi se definicijom braka ikoga diskriminiralo.

Ne razumije zašto bi se netko borio protiv potpuno legitimne inicijative.

- Najmanje mi je jasna ova izjava da se ovdje govori o kvaliteti ljubavi - kaže.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 414
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
POLICIJA GA UHITILA

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.