Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Bez kontrole: Inspekcija ne provjerava jesu li jaja zdrava

Bez kontrole: Inspekcija ne provjerava jesu li jaja zdrava
1

Među rijetkim prehrambenim proizvodima koje proizvodimo u dovoljnim količinama su i jaja. No, država slabo provjerava njihovu ispravnost. Tko je za to odgovoran?

VIDEO

Prema nekim procjenama, Hrvati će za Uskrs skuhati, obojati i pojesti oko 30 milijuna jaja. No institucije su tijekom cijele prošle godine analizirale samo 250 do 300 uzoraka. Pokušali smo doznati tko pazi da su jaja zdravstveno ispravna. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo kažu da za Sanitarnu inspekciju nisu radili nikakve analize te su nam preporučili da se obratimo Veterinarskom institutu u Zagrebu kod kojeg se u najvećoj mjeri kontrolira hrana animalnog podrijetla. 

Jeste li znali? Žumanjci jaja iz slobodnog uzgoja jače su žuti od onih u jajima iz kaveznog uzgoja

Na Veterinarskom institutu kažu da godišnje pretraže od 250 do 300 uzoraka jaja. Pratili su higijensku ispravnost. - Higijenski ispravnim smatra se uzorak koji ne sadrži enterobakterije, stafilokok, listeriju, salmonelu, kvasac ni plijesan - odgovorili su nam u institutu i dodali da veliki proizvođači, koji u proizvodnji imaju HACCP, sustav za kontrolu nad kemijskim, fizičkim i biološkim opasnostima u hrani u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, moraju prije slanja jaja na tržište imati potvrdu o njihovoj higijenskoj ispravnosti. 

Neki stručnjaci kažu da državne kontrole nisu tako česte tako da proizvođači na svoju ruku kontroliraju jaja. No proizvođači kažu da su hrvatska jaja potpuno sigurna. - Ona se kontroliraju u svim segmentima proizvodnje. Od pilića starog samo jedan dan preko hrane za kokoši do zdravlja odrasle kokoši, prostorija u kojima se drže i zdravlja samih radnika - ispričao nam je hrvatski proizvođač jaja. Kaže da su i državne inspekcije za svu hranu animalnog podrijetla kod nas česte te da su veći problem jaja iz uvoza jer standardi u proizvodnji nisu isti na razini cijele Europe. 

I u Hrvatskoj agenciji za hranu kažu da kontrolu u prodaji provodi Sanitarna inspekcija, a za kontrolu u proizvodnji zadužena je Veterinarska inspekcija. U Ministarstvu zdravlja, u čijoj je nadležnosti Sanitarna inspekcija, pokušali smo doznati koliko su jaja prošle godine analizirali. - Nadzor nad proizvodnjom jaja u nadležnosti je Veterinarske inspekcije, koja je ujedno nadležna i za kontrolu ostataka antibiotika u hrani animalnog podrijetla - odgovorili su nam u Ministarstvu zdravlja. No dodali su da su prošle godine ispitali 299 uzoraka kolača, sladoleda i pudinga te da nisu našli salmonelu.

Klase jaja

  • XL: Razvrstavaju se po težini. XL su teža od 73 grama
  • L: Druga kategorija su jaja od 63 do 73 grama.
  • M: Između 53 i 63 grama imaju srednje teška jaja.
  • S: Najmanja jaja na tržištu lakša su od 53 grama

Jaja A klase su svježa i prodaju se građanima, a ona B klase služe za industrijsku proizvodnju

Ako jaje okrenete prema svjetlu, žumanjak mora izgledati kao sjena nejasnih obrisa, a pri naglom okretanju jaja žumanjak mora biti nepokretan ili slabo pokretan. To znači da je jaje dobro, odnosno da udovoljava jednom od parametara propisanih Pravilnikom o kakvoći jaja. Nadalje, ljuska mora biti normalnog oblika, čista i neoštećena, bjelanjak bistar, proziran i kompaktan, zametak mora biti neprimjetnog razvoja, jaje ne smije imati stranih tvari i ne smije biti stranog mirisa. Na tržištu se označavaju, ovisno o težini, u četiri kategorije (pogledajte gore). 

Također, jaja slučajno razbijena ili oštećena u centrima za pakiranje mogu se isporučiti na preradu industriji. Na jajima mora pisati i država podrijetla, broj proizvođača, broj ovlaštenog pakirnog centra i podatak o načinu uzgoja peradi koji se označava brojevima od 0 do 3. S time da 0 znači da su jaja iz ekološkog uzgoja, 1 znači da su iz slobodnog, 2 iz podnog, a jaja s označenim brojem 3 su iz kaveznog uzgoja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...