Obavijesti

Potrošač

Komentari 5

Bio je jamac: Zbog 170.000 kn ostaje bez 4,5 milijuna

Bio je jamac: Zbog 170.000 kn ostaje bez 4,5 milijuna
1

Banka se jamcu upisala na sve četiri odvojene cjeline kuće, iako bi jedna bila više nego dovoljna za naplatu. Čovjek kojem je bio jamac je, kaže, živ i zdrav i u Zagrebu

VIDEO

Supruga i ja bili smo jamci za potrošački kredit 1997. godine u tadašnjoj Riadria banci - Rijeka, sada je to Privredna banka. Tada smo potpisali izjavu da se, ako dužnik ne plaća kredit, može staviti administrativna zabrana na temelju plaće ili drugih novčanih primanja, kaže čitatelj. Prije tri godine uslijedio je šok za njegovu obitelj jer korisnik kredita nije plaćao rate. Sud je odredio da banka može provesti prisilnu naplatu na nekretnini jamaca, nakon što to nisu mogli napraviti na njihovoj mirovini jer je već bila opterećena stambenim kreditom. 

- To smo saznali tek kad smo od zemljišno-knjižnog odjela dobili rješenje da je zabilježena ovrha na svim nekretninama. Imamo kuću etažiranu na četiri etaže, znači četiri cjeline. Kuća je vrijedna 600.000 eura, a dug koji banka želi naplatiti je oko 23.000 eura. Najviše me boli što su se upisali na sve cjeline, tako da niti s jednom ne mogu ništa. Tražio sam od Općinskog suda u Bujama da mi banka skine ovrhu s tri etaže i ostanu upisani na jednoj, ali su odbili iako je kvadratura najmanje etaže 80 metara, a Porezna uprava je procijenila da kvadrat vrijedi 1500 eura - nastavio je čitatelj, koji ne zna kome bi se više obratio za pomoć. Čovjek kojem je bio jamac je, kaže, živ i zdrav i u Zagrebu radi na crno. 

U Društvu Potrošač smatraju da nije u redu što jamca izjednačavaju s onime tko je kredit uzeo, ali da je banka po zakonu to mogla učiniti. U Privrednoj banci kazali su da “banka može sukladno odredbama Ovršnog zakona pokrenuti ovrhu na nekretnini iako ista nije ugovorena kao instrument osiguranja, odnosno predmet založnog prava”.

Jamac mora tražiti dokaze

Pokušajte sudski dokazati da se banka mogla naplatiti od korisnika kredita kad je nad vašom imovinom provela ovrhu.

Banka dužnika brzo zaboravi

U društvu Potrošač kažu da banke često prestanu provjeravati imovinu nositelja kredita nakon što počnu “musti” jamca. A trebale bi stisnuti dužnika.

Osporite ovrhu pred sudom

Ako jamac dokaže da su se u banci mogli naplatiti od korisnika kredita a ipak su njemu “sjeli za vrat”, banka gubi na sudu jer su prvo morali teretiti onoga tko je uzeo kredit.

Provjeravajte pravog dužnika

U Društvu Potrošač savjetuju jamce u ovrsi da sami istraže i obavještavaju banku radi li nositelj kredita, ima li novu nekretninu, pokretninu...

Tužbom se može vratiti novac

Jamac ima pravo tužiti onoga čiji kredit je otplatio. Nakon pravomoćnosti presude može tražiti direktnu prisilnu naplatu u Fini da vrati svoj novac.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana