Obavijesti

Potrošač

Komentari 25

Dezodoransi dulje djeluju ako imaju više soli aluminija i cinka

Dezodoransi dulje djeluju ako imaju više soli aluminija i cinka
1

Cijene proizvoda koji sprečavaju znojenje tako da začepljuju pore iste su bez obzira na to djeluju li 48 ili 72 sata. Još uvijek nema pouzdanih dokaza je li to štetno

VIDEO

Dezodoranse i antiperspirante ljudi koriste kako bi spriječili nastanak neugodnih mirisa tijela, i to najčešće u području pazuha.

Dok dezodoransi sadrže mirise koji prekrivaju miris znoja i sadrže tvari koje sprečavaju prekomjernu brojnost bakterija, u antiperspirantima se, osim mirisa, nalaze i tvari koje smanjuju lučenje žlijezda znojnica. 

U tu svrhu služe soli aluminija i cinka. Da bi dobro mirisali, u njih se stavljaju i tvari poput limonena, geraniola, kumarina... Ponekad se u njima može naći i talk, koji se stavlja u dječje pudere kako bi upio višak znoja.

Sadržaj u analiziranim proizvodima nalazi se ili u tekućem stanju ili u obliku finog praha kako bi se mogao raspršivati. Za pogonski plin koji izbacuje sadržaj iz pakiranja najčešće se koristi smjesa prirodnih plinova propana, butana i izobutana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smjesa propana i butana poznata je kao LPG ili ukapljeni naftni plin koji se koristi u automobilima, mnogim sferama gospodarstva i domaćinstvima. Oni su iznimno hlapivi i nemaju štetno djelovanje za ljude. Vrlo su zapaljivi, pa ih treba čuvati na ispravan način.

Izobutan je također lako zapaljiv, a koristi se kao sredstvo za hlađenje u hladnjacima umjesto štetnih freona.

Mnogi stručnjaci govore da začepljenje pora i sprečavanje znojenja nije zdravo. Znanstveni odbor za zaštitu potrošača Europske unije (SCCS) u “Mišljenju o sigurnosti aluminija u kozmetičkim proizvodima” od 2014. ne negira neurotoksično djelovanje aluminija, ali smatra da je nedovoljno dokaza kako bi se provela odgovarajuća procjena rizika zbog korištenja aluminija u kozmetičkim proizvodima. U kozmetičke svrhe trenutačno se koristi oko 25 aluminijevih spojeva.

Važno je znati i da aluminij nije prirodno prisutan u ljudskom tkivu. Prilikom znojenja koža ispušta znoj koji u sebi sadrži mnoštvo tvari, uključujući soli, masti i razne produkte metabolizma.

U proizvodima koje koristimo protiv neugodnih mirisa i za smanjenje količine znoja također se nalazi mnoštvo tvari. Što je tvari u proizvodu više, proizvod će biti učinkovitiji i dulje će sprečavati pojavu neugodnih mirisa. No bitno je da se potrošači pridržavaju uputa s deklaracija. 

Dakle, trebaju se “našpricati” s udaljenosti koja je propisana na proizvodu, pogotovo ako je količina tvari koje se nanose u proizvodu veća.

Ne postoji proizvod koji zamjenjuje uporabu sapuna i vode toliko vremena koliko piše na proizvodima. Osobna higijena mora biti temeljna navika svakoga, a proizvodi za održavanje čištoće samo su dodatna pomoć. Analizirani proizvodi ne bi se smjeli nanositi na netom obrijanu ili depiliranu kožu jer se na taj način može iziritirati koža, a i tvari iz proizvoda tako mogu ući u organizam. 

Cijene proizvoda koje smo analizirali i usporedili su jednake, osim kod proizvoda Nivea proizvođača. Kod njih je cijena različita, no samo zato što su u drugačijoj ambalaži, tj. skuplji proizvod nalazi se u staklenoj bočici.

Uništavaju proizvođače 'mirisa'

Fa proizvod za muškarce čija je djelotvornost 48 sati sadrži konzervanse protiv mikroorganizama koji sprečavaju nastanak neugodnih mirisa. Sadrži i parfem koji ga čini mirisnim.

Cijena 17,90 kn (150 ml)

Osim tvari za sprečavanje znojenja i aluminijeve soli, u ovom proizvodu koji traje 72 sata su i mirisni sastojci te konzervansi koji uništavaju proizvođače neugodnog mirisa.

Cijena 17,90 kn (150 ml)

Kratkotrajni skuplji zbog bočice

Nivea s djelovanjem od 48 sati sadrži aluminijevu sol koja smanjuje količinu izlučenog znoja. Tu je i limonen koji je prirodni konzervans.

Cijena 21,90 kn (150 ml)

Različite soli aluminija te sol cinka sadrži ovaj Nivein proizvod čija zaštita od neugodnih mirisa traje 24 sata. Začepljuje pore i tako produljuje “zaštitu”.

Cijena 29,90 kn (75 ml)

Konzervansi protiv bakterija

Aluminijeva sol smanjit će lučenje znoja, a za bolji miris u Aveo 24 sata proizvodu je i parfem. Konzervansi sprečavaju kvarenje i nastanak bakterija.

Cijena 7,90 kn (50 ml)

Djelovanje proizvoda Aveo 48 sati je dulje jer sadrži više konzervansa. Osim mirisnih sastojaka, tu je i aluminijeva sol protiv lučenja previše znoja.

Cijena 7,90 kn (50 ml)

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje