Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Džem ili marmelada? U EU se promijenio način označavanja

Džem ili marmelada? U EU se promijenio način označavanja
6

Pojedine marmelade su preko noći postale džemovi. To je zato što novi pravilnik za marmeladu kaže da je to proizvod koji se pravi isključivo od agruma

VIDEO

Marmelade od brusnica, šipka, jagode ili mješavine voća sad se moraju deklarirati kao džemovi. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju na snagu stupa Pravilnik o voćnim džemovima, želeima, marmeladama, pekmezu i zaslađenom kesten pireu iz 2011. koji je usklađen s europskom direktivom kategorizacije i označavanja ovih proizvoda od voća. Osam je kategorija proizvoda: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele marmelada, zaslađeni kesten pire i pekmez, dok se pojmovi “domaća marmelada” i “ekstra domaća marmelada” gube. Proizvod koji nosi naziv marmelada odnosit će se isključivo na proizvode od citrusa, a dosadašnje marmelade od šipka ili marelice dobit će naziv “džem”. Udio voća najveći je u ekstra džemu, s minimalno 45 grama voća na 100 grama proizvoda, u džemu je minimalno 35 grama voća na 100 grama proizvoda, dok je minimalan propisani udio citrusa (naranča, mandarina, limun) na 100 grama marmelade 20 grama, od kojih je najmanje 7,5 grama iz unutarnjeg dijela ploda (endokarpa). Pri označavanju mora biti navedena ukupna količina šećera, a udio topljive suhe tvari ne smije biti ispod 60 posto. Prilikom konzumacije važno je znati da svi ovi proizvodi imaju veliku količinu dodanog šećera te ih iz tog razloga ne treba obilno i često konzumirati, dok ih dijabetičari trebaju izbjegavati.

Classic: Na 100 g je 63 g šećera

U Classicu je 50 g voća na 100 g proizvoda, a u 100 grama je 63 g šećera. Ovdje je i glukozno- fruktozni sirup visokoga glikemijskog indeksa. Ima limunsku kiselinu te pektin kao biljnu tvar za želiranje. Cijena: 12,99 kn (450 g)

Podravka džem: Pektin dobar za probavu

Domaća marmelada postaje “džem”. Podravka ima 40 g voća na 100 g proizvoda. U 100 g proizvoda je 67 g šećera. Ima više od 10 mg sumporova dioksida, koji je konzervans i alergen. Zgušnjivač pektin je dobar za probavu.

Maribel: Puno voća i manje šećera

U 100 g Maribela je 50 g marelice. Udio šećera je među najnižima, ima ga 60 g na 100 g proizvoda. No sadrži i glukozno-fruktozni sirup. Ima prirodni pektin (dobar za probavu) i limunsku kiselinu. Cijena: 12,99 kn (450 g)

Vitaminka: Ima najviše marelice

I Vitaminka postaje ekstra džem. Ima 67 g šećera u 100 g, no prednost je što nema glukozno-fruktoznog sirupa. Ne sadrži ni sumporov dioksid. Ima 70 grama voća na 100 grama proizvoda. Cijena: 21,98 kn (860 g)

Dona ima malo voća

Samo 45 g voća u 100 g proizvoda, dok je šećera 60 g. Pektina iz marelice ne nalazi se u dovoljnoj količini za učinak želiranja pa se dodaje ovim proizvodima. Sadrži alergen sumporov dioksid. Cijena: 18,49 kn (840 g)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode