Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

HAC kaznio vozača jer ga ENC nije 'vidio' na ulazu autoceste

HAC kaznio vozača jer ga ENC nije 'vidio' na ulazu autoceste
1

Onome tko pri prolasku kroz ENC stazu ne vozi najmanje 10 metara od auta ispred sebe HAC naplaćuje kaznu, ali postoji i mogućnost pritužbe mailom i telefonom...

VIDEO

Tko izgubi karticu koju uzima na ulasku na autocestu, mora platiti dvostruku cestarinu za najdužu dionicu na toj autocesti. Ista kazna slijedi onome koga ENC uređaj nije “snimio” pri ulasku na autocestu. Uvjerio se u to na svojoj koži, odnosno na novčaniku, naš čitatelj. 

- Vozio sam autocestom na jednoj od najkraćih relacija i, kad sam došao na naplatu, s ENC uređaja mi je skinut dvostruki iznos za najdulju relaciju. Zašto? Zato što me ENC nije snimio kad sam ulazio na autocestu. Žalio sam se i provjerili su na kamerama. Vidjeli su gdje sam ušao, no svejedno su mi odbili žalbu i morao sam platiti 244 kune cestarine, što je 380 posto više od redovne cijene za dionicu koju sam prešao - požalio se čitatelj. 

U HAC-u objašnjavaju kako su u Općim uvjetima za elektroničku naplatu cestarine propisani načini korištenja uređaja na ENC stazi. Nepropisan način korištenja može rezultirati nepostojanjem ulaznih podataka temeljem kojih bi se naplatila stvarno korištena dionica. U tim slučajevima korisniku se naplaćuje ugovorna kazna u iznosu dvostruke najduže dionice. 

Važno je održavati razmak od vozila ispred

U općim uvjetima je navedeno da korisnik mora držati minimalni razmak od 10 metara u odnosu na vozilo ispred sebe - tvrde u HAC-u. Ako se korisnik smatra oštećenim, dodaju, dovoljno je da uputi pisanu pritužbu na e-mail adresu info-naplata@hac.hr ili usmenu pritužbu na besplatni info telefon 0800 0422. - Svaka pritužba se analizira i provjeri se korištenje autoceste. Ako se utvrdi da je korisnik pravilno koristio ENC uređaj, žalba se uvažava i novac mu se vraća na ENC račun - objašnjavaju u HAC-u. 

U tvrtki ističu da im nije u interesu korisnicima naplaćivati kazne nego ih educirati. Zato pozivaju sve vozače da se upoznaju s uputama za korištenje uređaja kako bi se izbjegle ovakve situacije.

Uređaj za naplatu treba fiksirati iza retrovizora

U Općim uvjetima Hrvatskih autocesta za elektroničku naplatu cestarine propisani su načini korištenja uređaja na ENC stazi, tvrde u HAC-u i dodaju kako je navedeno i da nosač ENC uređaja mora biti pričvršćen na unutarnju stranu vjetrobranskog stakla iza retrovizora. Nisu decidirano rekli da mogu kaznu naplatiti i onima koji ENC uređaj drže u ruci, umjesto da ga pričvrste na staklo, ali to bi se moglo pročitati između redaka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode