Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Jako malo kakaa: Što sve sadrže kroasani s čokoladom?

Jako malo kakaa: Što sve sadrže kroasani s čokoladom?
6

Domaće dizano tijesto jestivo je samo nekoliko dana, a kroasani na policama stoje mjesecima. To je zato što su kupovni proizvodi puni aditiva za trajnost

VIDEO

Punjenje od čokolade je obično oko 25 posto ukupne mase proizvoda, ali u njegovu sastavu je u prosjeku kakaa samo tri posto ili manje, tako da se punjenje većinski sastoji od šećera te biljnih i mliječnih masti. Tijesto je od pšeničnog brašna, kojem se dodaju voda, kvasac, šećer, sol i jaja, dakle sastojci koje bismo koristili da radimo kolač od dizanog tijesta kod kuće. Međutim, gotovi proizvodi se od domaćih razlikuju po raznim dodacima za očuvanje trajnosti jer stoje na policama. Stoga treba znati da su ove poslastice kao mješavina bijelog brašna, šećera i masti visokokalorični proizvodi, ali i da su puno više od samog tijesta te sadrže aditive, koje kroz kupovne proizvode unosimo u velikim količinama. 

Na primjer, tu su konzervansi, alkohol, kojim se tretiraju proizvodi od dizanog tijesta kako bi im se produljila svježina, umjetne arome, kojima se poboljšava okus, hidrogenirana biljna mast kao jeftin i trajan izvor masnoće te glukozno-fruktozni sirup kao jeftiniji izvor šećera. Da bismo znali što jedemo, najbolje je dizano tijesto pripravljati kod kuće. A kolači su ionako najfiniji kad su svježi. Kroasan Dolcela nismo jučer našli ni u jednoj trgovini pa smo naveli cijenu od dana kada smo ga kupili za analizu.

Dolcela je kalorična

Uobičajena receptura s dodanom umjetnom aromom, hidrogeniranom biljnom masti, prirodnim konzervansima i emulgatorima. Bijelo brašno, šećer i masti pridonose kaloričnosti Dolcela kroasana. Cijena: 3,49 kn (65 g)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kakaa ima najviše

7Days ima sedam posto kakao praha u punjenju, što je više od ostalih. Sadrži alkohol, ima uobičajene arome i prirodne konzervanse. Hidrogenirana biljna mast može značiti i štetne masne kiseline. Cijena: 4,49 kn (60 g)

Prosječan kroasan

Vita Star ima prosječnu količinu kakao punjenja i tri posto kakaa, ali i umjetne arome, šećer, bijelo brašno, konzervanse. Konzervansi, emulgatori, stabilizator su i ovdje prirodnog podrijetla. Cijena: 2,69 kn (65 g)

Ima samo 0,8% kakaa

Bauli ima 20% punjenja sa samo 0,8% kakaa. Osim saharoze, ima i jeftiniji te sveprisutni glukozno-fruktozni sirup, dekstrozu, uobičajeni prirodni regulator kiselosti, emulgator i konzervanse. Cijena: 2,99 kn (50 g)

Nutritivno siromašan

Uz standardne dodatke za poboljšanje trajnosti i okusa K Plus kroasan sadrži i glukozno-fruktozni sirup uz vrlo malo čokolade (1,6 posto) i nutritivno je među najsiromašnijim od testiranih proizvoda. Cijena: 2,99 kn (50 g)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang