Obavijesti

Potrošač

Komentari 12

Jamci i krediti: Otplatio sam tuđi kredit, želim novac natrag

Jamci i krediti: Otplatio sam tuđi kredit, želim novac natrag
1

Jamac može tužiti onoga čiji kredit je otplatio i nakon pravomoćnosti presude tražiti naplatu u Fini

VIDEO

Doživio sam najgoru noćnu moru svakog Hrvata - otplatio sam tuđi kredit. Bio sam jamac i morao otplatiti kredit koji nema puno veze sa mnom. Tužio sam tu osobu i dobio pravomoćno rješenje o naplati dugovanja, kaže čitatelj, kojeg sad zanima kako na osnovu presude donesene u njegovu korist može doći do novca, jer onaj kojem je bio jamac i dalje odbija podmiriti dugovanje. Odgovor smo potražili u Fini. Novi Ovršni zakon stupio je na snagu 15. listopada 2012. godine. Jedno od važnijih noviteta u zakonu je mogućnost izravne naplate novčanih tražbina putem Fine. Izravna naplata može se tražiti i na temelju pravomoćnih sudskih presuda, kao i za sva ostala potraživanja temeljena na vjerodostojnim ispravama (račun, obračun kamata, mjenica, javna isprava, izvadak iz poslovnih knjiga, po zakonu ovjerena privatna isprava...). - Osnovama za plaćanje smatraju se i ovršne odluke i nagodbe domaćeg suda ili upravnog tijela koje glase na ispunjenje određene novčane obveze i imaju potvrdu ovršnosti, obračun poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine, a koje su svojstvo ovršnosti stekle nakon 15. listopada 2012. - kažu u Fini. 

Čitatelju savjetuju da prije podnošenja osnove za plaćanje na izravnu naplatu, na presudu sud mora staviti klauzulu ovršnosti, s datumom ovršnosti nakon 15. listopada 2012. - Također, pri dostavljanju osnove za plaćanje kojom se traži izravna naplata nad novcem ovršenika, ovrhovoditelj, odnosno njegov punomoćnik, uz osnovu za plaćanje obavezno mora dostaviti izvornik zahtjeva za izravnu naplatu popunjen na propisanom obrascu (obrazac je propisan Pravilnikom o obliku i sadržaju zahtjeva za izravnu naplatu, Narodne novine 115/12). Obrazac se može preuzeti na internetskoj stranici Fine - nastavljaju u Fini i napominju da neće pristupiti daljnjoj obradi osnove za plaćanje koja se odnosi na izravnu naplatu, čak i ako bi ona bila formalno ispravna za provedbu, ako uz nju nije dostavljen zahtjev na obrascu koji sadrži elemente u skladu s pravilnikom koji propisuje njegov sadržaj. 

Naplata: Jamac koji je tužio uzimatelja kredita i dobio spor može u Fini tražiti izravnu naplatu

- Sve ovršne odluke i nagodbe domaćeg suda ili upravnog tijela koje glase na ispunjenje određene novčane obveze i koje imaju potvrdu ovršnosti, a svojstvo ovršnosti stekle su 15. listopada 2012. ili prije, te za one obračune poslodavca o neisplati dospjelog iznosa plaće, naknade plaće ili otpremnine koji su izdani prije 15. listopada 2012. ovrhovoditelj neće moći zatražiti izravnu naplatu od Fine - kažu u Fini. Dodaju da će morati pokrenuti ovršni postupak pred sudom nakon čega će sud donijeti rješenje o ovrsi i dostaviti ga Fini radi provođenja prisilne naplate nad novcem ovršenika. Kad dobiju svu dokumentaciju za izravnu naplatu potraživanja, tada u Fini izdaju nalog da se novac skida s računa onoga koji to po presudi (ili nekoj drugoj osnovi) mora platiti. Ako na tom računu nema novca ili ga nema dovoljno, blokirat će račun dužnika i isplaćivati dio po dio dugovanja (u ovom slučaju po presudi) sve dok ne bude podmiren cijeli iznos.

Izravna naplata preko Fine ovisi o datumu ovršnosti

Prije podnošenja zahtjeva za izravnu naplatu na sudu tražite da vam na presudu stave klauzulu ovršnosti. Presude koje su svojstvo ovršnosti stekle nakon 15. listopada 2012. mogu u izravnu naplatu, a u onim prijašnjim jamac prisilnu naplatu mora pokrenuti na sudu.

Do cijelog ili dijela duga

Na Zahtjevu za izravnu naplatu dugovanja ne smijete ništa brisati ili precrtavati. Na obrascu morate označiti želite li naplatu cijelog potraživanja ili samo jednog dijela.

Naplata i iz oročene štednje

Kada Fina zaprimi zahtjev, izdat će naloge za naplatu bankama u kojima dužnik (nositelj kredita kojem ste bili jamac) ima račune. Dugovanje čak mogu naplatiti i iz oročene štednje dužnika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...