Obavijesti

Potrošač

Komentari 28

Jeftino, a slasno: Žiri 24sata usporedio 7 vrsta bijelog kruha

Jeftino, a slasno: Žiri 24sata usporedio 7 vrsta bijelog kruha
10

Bijeli kruh nekada je bio hrana samo za bogate, a danas je među najjeftinijim namirnicama, a samim time i među najprodavanijim vrstama kruha na tržištu

VIDEO

U raznim oblicima jedemo ga još od 1500. godine prije nove ere. Kao beskvasnu pogaču spravljali su ga Egipćani. Univerzalna namirnica preživjela je do danas. Mnogi ni obrok ne bi mogli zamisliti bez njega. Svaki Hrvat je prošle godine u prosjeku pojeo po 72 kilograma kruha. Bijeli kruh nekad je bio privilegija bogatih jer si je rijetko tko mogao priuštiti bijelo brašno. No danas je ta vrsta među najjeftinijima, time i među najprodavanijima. Tim 24sata kušao je sedam vrsta bijelog kruha različitih proizvođača. S prosječnom ocjenom od 3,4 pobjedu je odnio kruh kupljen u trgovačkom centru Billa. Presudili su ugodni miris i primamljiv izgled zlaćane korice, a njih potvrđuje i vrlo dobar okus. Možemo zamisliti kako ga jedemo uz neki fini obrok.

Kušači se nikako nisu mirili s gumenastim osjećam te kiselkastim okusom koji ostaje u ustima, stoga su Konzumov i Pan-Pekov kruh, kod kojih su primijetili te nedostatke, proglasili najgorima. Dali su im jedva prolaznu ocjenu, tek 2,2.

Billa: Slasna korica i mekana sredina

Hrskava korica, unutrašnjost fina. Odlično bi pasao uz dobar grah ili neko drugo varivo, složni su kušači. U ovom kruhu smo uživali. Izgleda vrlo primamljivo, korica je zlaćane boje, miriše vrlo fino, a prvi dojam u ovom slučaju nas nije prevario. Izgled se može mjeriti s okusom. Vrlo je ukusan. Korica je hrskava, unutrašnjost mekana. Ipak, neki mu zamjeraju da je trunčicu prepečen i “ne baš izdašan”. Cijena: 4,24 (500 g)

Ocjena: 3,4

Mlinar: Ljepljivo tijesto, a i pomalo je kiseo

Glavni nedostatak mu je što u ustima ostaje okus po kvascu. Pomalo je kiselkast, a u zalogaju se osjeti i brašno. Kora mu je gotovo jednake mekoće kao i unutrašnjost. Djeluje pomalo žilavo, nije dovoljno hrskava. Ni boja korice nije najidealnija, djeluje pretamno. U ustima se osjeti brašnast okus. Sve u svemu, nikog nije oborio s nogu. - Ništa posebno - slaže se većina kušača. Cijena: 4,30 (500 g)

Ocjena: 2,6

Dubravica: Korica je žilava, a sredina pjenasta

Korica izgleda super. Mami da ga kupiš, no ostalo je razočaravajuće. Okus je neutralan, rekao je kušač. Unutrašnjost mu je prepjenasta i nekako premekana, kao da ga je netko napuhao kisikom. Kušači kažu da okus ne obara s nogu, djeluje kao da je dobar za sendvič, ali ni za što drugo. Neki kažu da okus i miris vuku na kolače, ostavlja dojam kao da su u njega umijesili previše maslaca. Cijena: 4,05 (500 g)

Ocjena: 2,4

Lidl: Ugodne tvrdoće i finog mirisa

Svaki kruh bi trebao ovako izgledati. Djeluje vrlo primamljivo, a ni okus nije loš. Korica je fino hrskava, a unutrašnjost mekana i dovoljno vlažna. Za razliku od nekih ponuđenih, Lidlov kruh ne ostavlja ni neugodan okus kvasca. Ipak, neki mu zamjeraju da je malo pregumenast. Većina zamišlja kako ga friškog trga iz škarnicla i prije nego što ga iz trgovine donesemo kući. Cijena: 6,59 (500 g) 

Ocjena: 3,0

Klara: Lijepe je boje, no nedostaje mu soli

Neutralnog je okusa, kora se lijepi za jezik i nepce, jednoglasni su kušači 24sata u ocjeni Klarina kruha. Zamjeraju mu i pomalo brašnast okus te nedovoljno soli. Na prvi pogled izgleda sjajno. Lijepe je boje i izgleda primamljivo, a na dodir djeluje fino. No ostavlja nedorečen okus u ustima. Kušači se slažu da djeluje i pomalo gumenasto. - Kao da ima ljepila - rekao je član žirija. Cijena: 3,90 (500 g) 

Ocjena: 2,6

Konzum: Pjenast i podsjeća na lošu žvakaću

Izgleda najgore, a i ljepljivo je, žvačući se pretvara u žvakaću, rekla je kušačica koja misli da je i nedovoljno pečen. Žiri mu je zamjerio prepjenast izgled. Slažu se da je u ustima žilav. - Kora je dobra, ali sredina je pomalo gumena - kaže jedan kušač,  a drugi također osjeća gumenost, ali ne zamjera previše. Kaže da je okus u redu te da je kruh ukusan. Ipak, ostali ne dijele njegovo mišljenje. Kruh za dlaku prolazi na testu. Cijena: 5,89 (500 g)

Ocjena: 2,2

Pan-Pek: Preslabo pečen, a tijesto je kao žvaka

Spužvasto, gumenasto, bljedunjavo... Da ga vidimo na polici, nikad nam ne bi bio prvi izbor. Osjeti se i kvasac. Ovaj kruh je bez okusa i mirisa. Unutrašnjost i kora su gotovo iste boje. Kušači ne opraštaju okus brašna i kiselkast okus kvasca. Kora djeluje gumeno. Ipak, jednom od kušača ovo je najbolji od ponuđenih kruhova. Kad se sve zbroji, Pan-Pekovom kruhu 24sata daje prilično skromnu ocjenu. Cijena: 6,50 (500 g) 

Ocjena: 2,2

*Test "naslijepo": U ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u hranu koji pritom nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni. Također nisu službeni stav redakcije nego osobni dojam svakog kušača pojedinačno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode