Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Jesu li duge reklame u kinu u skladu sa hrvatskim zakonom?

Jesu li duge reklame u kinu u skladu sa hrvatskim zakonom?
1

Izmjerili smo trajanje reklama, štoperica je pokazala 16 minuta. U Blitzu kažu da je to subjektivni dojam. Oni su privatni davatelji usluga i od toga se financiraju

VIDEO

Nikad kraja. Taman kad pomislim sad će film napokon početi, da su sve najave za nove filmove završene, oni krenu s reklamama oglašivača, kazala nam je djevojka iz Zagreba koja je u Cinestaru već nervozno pogledavala na sat.

Projekcija filma kasni 15 minuta?

Mnogi građani, vođeni iskustvom, u kina namjerno kasne 15-ak minuta. Mi smo došli na vrijeme i ponijeli štopericu. Otišli smo na triler “Gravitacija”, koji je počinjao u 18.50 sati. Štoperica je radila i radila. Već smo i sami pomislili gdje je kraj. Izmjerili smo gotovo 16 minuta. Repertoar je bio od najava novih filmova, reklama za rješavanje zdravstvenih tegoba do onih nad kojima se čovjek može i zamisliti. 

Jedna takva pojavila se prije početka filma. Na ekranu je iskočio natpis “moron” što na engleskom znači idiot. Nakon četvrtine sata gledanja reklama tako smo se i osjećali. Bombardiranje reklamama počinje već od ulaza. Ima ih posvuda, na ulaznicama, na plazmama i plakatima, na kokicama, na podlošcima za novac kraj blagajni, čak i na sjedalima i dječjim sjedalicama u dvorani.

Zanimalo nas je radi li se to sve po zakonu, s obzirom na to da ulaznice baš i nisu jeftine.

Pritužbi baš i nema?

U Cinestaru kažu da nema takvih pritužbi. - Mislimo da se u ovom slučaju radi o subjektivnom osjećaju posjetitelja s obzirom na to da reklamni/komercijalni blok traje maksimalno 3-4 minute - tvrdi voditeljica marketinga Mia Pećina i dodaje da se drugi dio reklamnog bloka odnosi na najavu novih kinohitova, a treći na pogodnosti za gledatelje. A taj, treći dio ne traje dulje od dvije minute. 

Zanimljivo je kako Cinestar ima 12 multipleksa i godišnje ih posjeti oko 4,5 mil. građanaReklamiranje na platnu prije svih projekcija (osim matineja) u svim dvoranama Cinestara Zagreb u Branimir centru stoji 29.400 kunaOglašivači za to dobiju 30 sekundi emitiranja za sedam dana. 

Posjet kinu je vaš izbor

- Zakon ne propisuje da kina ne smiju imati toliko reklama. Oni su privatni davatelji usluga i od toga se financiraju. Ta usluga nije nikome nametnuta, odnosno, građani sami pristaju ići u kino - objašnjava Igor Vujović iz Potrošača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode