Obavijesti

Potrošač

Komentari 9

Kako bez gotovine kupiti auto na rate od privatnog vlasnika?

Kako bez gotovine kupiti auto na rate od privatnog vlasnika?
1

Dobro sročen ugovor s potpisanom ovršnom klauzulom i zadužnicom ne može se ni na sudu pobijati ako je ovjeren kod javnog bilježnika. Dug se naplaćuje preko Fine

VIDEO

"Htio bih kupiti rabljeni automobil. Za neki skuplji nemam novca, a i ovakav bih želio kupiti na rate. Je li to moguće?", pitali su mnogi čitatelji. Odgovor je jednostavan: možete. Kao i kod svake druge kupnje auta, i ovdje treba sklopiti uobičajeni kupoprodajni ugovor. 

No kako poslije ne bi bilo nesporazuma, u ugovoru treba definirati detalje. Ugovorite cijenu, način i rokove plaćanja, jamstveni rok, nadležnost suda u sporu i sl. Potom ugovor treba ovjeriti javni bilježnik. Tako će obje strane, barem na papiru, biti osigurane u slučaju kršenja ugovora. No u ovakvoj transakciji sigurnost nitko ne može apsolutno jamčiti. Osoba koja prodaje auto može se djelomično osigurati tako da kupac potpiše ovršnu klauzulu u ugovoru. Ona predstavlja izjavu kojom kupac izričito pristaje da se na temelju dugovanja može provesti prisilna ovrha. Tako se izbjegava odlazak na sud. Drugi način je zadužnica, koja prodavatelju pruža visok stupanj osiguranja njegove tražbine. 

Jamstvo: Potpisivanjem ovršne klauzule u ugovoru izbjegava se odlazak na sud u slučaju neplaćanja

- Zadužnica je ovršna isprava kojom dužnik jamči da vjerovnik od njega ima pravo naplatiti dug, odnosno da vjerovnik s računa dužnika ima pravo na svoj račun prebaciti novac - objasnila je Željka Maroslavac, javna bilježnica u Zagrebu. I zadužnica mora biti ovjerena kod javnog bilježnika, a jednom ovjerena više se ni na sudu ne može pobijati. Sa zadužnicom u rukama, onaj tko je prodao auto može direktno s bankovnog računa dužnika prisilno naplatiti svoje potraživanje. - Vjerovnik zadužnicu pokazuje u Fini. Nakon toga se plijene računi dužnika u svim bankama i provodi prisilna ovrha. Ako naplata novca s računa dužnika ne uspije, zadužnica služi kao temelj za pokretanje ovršnog postupka na drugim sredstvima, odnosno predmetima ovrhe - nekretninama, pokretnim stvarima ili tražbinama. Isti postupak će se provesti i protiv jamaca navedenih u zadužnici - objasnili su u Fini.

1. Ugovor mora imati ovršnu klauzulu

U kupoprodajnom ugovoru definirajte cijenu, rokove plaćanja, jamstveni rok, nadležnost suda u mogućem sporu. Uvrstite i ovršnu klauzulu i/ili zadužnicu kao osiguranje u slučaju neplaćanja.

2. Obavezna ovjera kod bilježnika

Ugovor te ovršnu klauzulu ili zadužnicu treba ovjeriti kod javnog bilježnika. Ovjerena zadužnica ne može se ni na sudu pobijati, a onaj tko je prodao auto može naplatiti dug s računa dužnika.

3. Ako dužnik ne plaća, ide ovrha

Ako kupac ne poštuje ugovor, prisilna naplata pokreće se preko Fine. Plijene se računi dužnika, a ako na njima nema novca, može se pokrenuti i ovrha nad nekretninama i pokretninama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith