Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Kako uštedjeti pri korištenju malih kućanskih uređaja?

Kako uštedjeti pri korištenju malih kućanskih uređaja?
1

S obzirom na neprestana poskupljenja i udare na džep građana, donosimo nekoliko savjeta o tome kako uštedjeti pri svakodnevnom korištenju kućanskih aparata

VIDEO

Mali kućanski uređaji nezaobilazni su dio svakog suvremenog doma, a većina njih je upaljena 24 sata tijekom 365 dana godišnje. Samim time, troše mnogo električne energije u kućanstvima te zbog toga imaju znatan utjecaj na račun za električnu energiju. 

Prilikom kupnje kućanskih uređaja i opreme trebate imati u vidu kako svaka od tih investicija ima dvije cijene. Jedna je cijena kupnje, a druga cijena korištenja i održavanja

Kako efikasnije koristiti energiju i plaćati manje

U sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, čiji je glavni cilj povećati svijest građana o efikasnom korištenju energije i poticati primjene ekonomski isplativih i energetski efikasnih tehnologija, materijala i usluga, objavljena je publikacija ''200 EE savjeta – kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje''

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S brojnim korisnim savjetima o tome kako štedjeti energiju, u samoj publikaciji navodi se važnost kupovine kućanskih uređaja energetskog razreda A jer primjerice, uređaji i rasvjetna tijela tog razreda troše i do 40 posto manje energije od istih uređaja energetskog razreda D. Donosimo vam još nekoliko preporuka i korisnih savjeta vezanih za štednju i smanjenje potrošnje struje u domaćinstvu, a time i računa. 

Mikrovalna pećnica

Mikrovalna pećnica je energetski učinkovitija od obične pećnice jer štedi energiju zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50 posto i to za pripremu malih količina hrane, a naročito prilikom podgrijavanja. 

Mikrovalna pećnica grije hranu od rubova prema sredini stoga ako kuhate raznovrsniju hranu, savjetujemo veće komade staviti sa strane, a tanje i manje s unutarnje strane.

Električni grijač vode

Koristite električne grijače za vodu jer je zagrijavanje vode njima brže i učinkovitije od zagrijavanja vode u posudi na električnom štednjaku. Ako ste u prilici da kupite novi grijač vode, kupite radije onaj koji ima automatsko gašenje u trenutku kada voda dosegne željenu temperaturu.

Važnu stavku oko ove vrste uređaja svakako čini i redovito čišćenje grijača od vodenog kamenca. Naime, samim redovitim čišćenjem i štedite jer je potrebno više vremena i energije da zagrijete vodu u grijaču u kojem se nataložio kamenac nego u čistom. 

Računala i kompjuterska oprema

Ako u svome kućanstvu imate osobna računala važno je znati kako se prilikom njihova korištenja također može uštedjeti energija. Prvo i najosnovnije pravilo jest da uvijek ugasite računalo kada ga ne koristite. Ako ipak morate ostaviti računalo upaljeno dok ne radite, ugasite barem monitor jer on troši više od pola energije cijeloga sustava. Primjerice, ako ostavite monitor upaljen cijelu noć, potrošit ćete energije koliko je dostatno za zagrijavanje šest večera u mikrovalnoj pećnici. 

Suprotno čestim zabludama, paljenje i gašenje računala zapravo ne troše dodatnu energiju niti opterećuju računalo. Gašenjem računala i monitora u trenutku kada ste završili s njihovim korištenjem zapravo samo produžujete životni vijek njihovih komponenti i štedite energiju. 

TV, VHS, DVD

Kod električnih uređaja kod kojih postoji mogućnost rada u ''stand by'' načinu, izbjegavajte tu opciju rada kad god je to moguće jer takav način rada kod raznih kućanskih uređaja, a naročito televizora i DVD-a troše i do 6 posto čitave električne energije u kućanstvu. Televizor u ''stand by'' načinu rada troši i do 24 posto energije u odnosu na potrošnju energije kada je upaljen. 

Neki punjači za mobitele, osobna prijenosna računala i digitalne kamere troše energiju i kad su uređaji napunjeni i kad su odvojeni od punjača, a dokaz za to je činjenica da su punjači koji su uključeni u utičnicu topli. Važno je stoga isključiti punjače iz struje u trenutku kada više ne punite bateriju.

Zaključak

Za primjenu nekih mjera uštede energije potrebna je samo promjena ponašanja, dok je za neke potrebna i financijska investicija. S obzirom na vaše financijske mogućnosti, važno je imati na umu kako se veće investicije kroz određeno razdoblje korištenja isplate. Također zapamtite da način na koji koristimo energiju ima direktan i indirektan utjecaj na okoliš i klimatske promjene kroz emisije stakleničkih plinova uslijed izgaranja fosilnih goriva. 

Efikasno korištenje energije ne podrazumijeva samo njezino smanjeno korištenje, već korištenje na odgovorniji način, uz primjenu energetski efikasnih materijala, uređaja, sustava i tehnologija koji rezultiraju smanjenjem utroška energije uz postizanje istog efekta ili čak veće kvalitete življenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'