Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

SIM kartica s 50.000 kuna na računu za "samo" 5.999 kuna?

SIM kartica s 50.000 kuna na računu za "samo" 5.999 kuna?
1

Jeste li ikada u oglasniku vidjeli ponudu za SIM kartice sa velikim iznosima na računu? Što se krije iza ovih ponuda? Upitali smo operatere mobilnih telefona

VIDEO

SIM kartice za prepaid mobilne telefone različitih operatera s velikim iznosima na računu nude se po višestruko nižim cijenama. Oglasnici su ih prepuni. No neke mobilne operatere ovo ne brine. - Prodajem SIM karticu s 50.000 kuna na računu, već aktivna, za 5999 kn.... Dolaznim pozivom iz drugih mreža dobivate 1kn/min.... Broj s aktivnim iznosom od 50.000 kn može se kupiti u Zagrebu, a šaljem ga i poštom, plaćanje pouzećem... - ovo je jedan od više desetaka oglasa na internetskim oglasnicima s naizgled nemoguće povoljnom ponudom. I kartica s 16.500 kuna može se kupiti za 2150 kuna, a prazne SIM kartice s aktiviranom tarifom “Na tuđi račun”, u kojoj za svaku minutu poziva s nekog drugog broja vlasnik dobiva kune na svoj račun, prodaju se već od 250 kuna. 

Upitali smo Hrvatsku agenciju za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) je li to zakonito te mogu li korisnici koji kupe te kartice nekako ostati bez iznosa koji su dobili plativši ga višestruko manje nego što doista vrijedi? 

- Vjerojatno je riječ o prepaid SIM karticama na kojima je prodavatelj njihovim prethodnim korištenjem prikupio razne bonuse i tako ‘napunio’ račun. Iako preprodaja prepaid SIM kartica nije regulirana Zakonom o elektroničkim komunikacijama, sugeriramo vašim čitateljima da budu iznimno oprezni ako se odluče kupiti takvu karticu kako ne bi bili prevareni. Svakako je dobro pri kupnji uzeti podatke o prodavatelju i provjeriti je li iznos na računu istinit te je li potrošnja iznosa na računu vremenski ili bilo kako drugačije ograničena - odgovorili su u HAKOM-u. Te podatke, dodaju, korisniku mobilne telefonske linije može dati operator u čijoj je mreži SIM kartica koja se prodaje na internetskom oglasniku.

Vipnet: Korisniku koji zlorabi tarifu možemo isključiti liniju 

Znamo za preprodaje kartica, odnosno iznosa bonusa na kartici, kažu u Vipnetu i dodaju da su protiv toga te da su o tome izvijestili nadležne institucije. - Ako utvrdimo zloporabu usluga, zadržavamo pravo privremenog isključenja takvog korisnika - kažu.

HT nema Takvih mobilnih tarifa 

Nemamo saznanja o tome da se prepaid SIM kartice naše mreže prodaju s visokim iznosima na računu. Nemamo tarifu koja bi omogućavala skupljanje bonusa, kažu u HT-u.

Iznos na računu nije im problem

Sam iznos kuna na prepaid računu za mobilnu telefoniju nije razlog za ikakve intervencije s naše strane, ako je riječ o uobičajenom ponašanju korisnika, odgovorili su iz TELE2.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana