Potrošač

Komentari 44

Ledeni čajevi: Aromu breskve sadrže isključivo u promilima

Ledeni čajevi: Aromu breskve sadrže isključivo  u promilima

Samo u rijetkim napicima prepoznali smo okuse čaja i breskve. Nije ni čudo kad u ledenim čajevima arome breskve ima u promilima, a vrlo često ni toliko...

Breskva je u staroj Kini bila simbol besmrtnosti. No u ledenim čajevima breskva je umrla i prije nego što je živjela. Pojedini ledeni čajevi na kojima piše da su s okusom breskve od breskve nemaju ni “b”.

Mnogi u žiriju su za neke sokove prigovarali da u okusu ne osjete breskvu pa smo nakon testiranja pročitali deklaracije. Najviše breskve smo našli u Jani, 3 posto, a zatim u Vindi i Siti čaju, ‘‘čak’’ 0,2 posto. No i u te tri boce breskva dolazi iz koncentriranog soka. Nestea ima 0,1 posto soka od breskve.

Ni s čajem se proizvođači nisu razbacivali. I njega ima tek u promilima. No zato su svi ovi napici sadrže razne verzije šećera: glukozno-fruktozni sirup, obični šećer, sladila... Nestea u 100 mililitara ima 4,6 grama šećera, a Studena čak 9,2 grama.

U bocama se zato nalazi mnogo e-brojeva iza kojih se kriju arome, pojačivači okusa i konzervansi. Nije ni čudo što ni jedan čaj nije prebacio više od ukupne ocjene 3,2. Najvišu ocjenu dobili su čaj Vindi i Nestea. No ni oko njih nije bilo jednoglasnog mišljenja. Dok jedni za Vindi zadovoljno kažu da zaista i ima okus po čaju, drugi dodaju da sve možda ima i veze s čajem, ali s breskvom nikako. Breskva se blago osjeti u čaju Nestea, ali ni on nije prošao bez zlih komentara.

Ipak, zajednički stav je da se, unatoč nedostacima, lako pije. Kod Studene već počinju ozbiljniji problemi. Ima okus, ali više podsjeća na bazgu ili kamilicu. Siti je tu negdje, zlatna sredina, dok čaj iz Plodina na prvu ubija slatkoćom, da bi nas poslije zapljusnula gorčina. Na testu se najmanje proslavila Jana. Ima najviše soka od breskve, no kušači je uopće nisu osjetili.

- Breskva? Ne bih rekla - zaključila je kolegica. I drugi su govorili da je mlako, pomalo bezukusno, a neke je čak podsjetila na lubenicu.

Pravu, zdravu verziju ledenog čaja možete napraviti i kod kuće. Skuhajte čaj po želji, a mnogi preporučaju crni čaj. Kad se ohladi, možete dodati nekoliko žličica meda, a zatim i narezane komade breskve. Dok se u frižideru hladi preko noći, čaj će upiti fine voćne sokove.