Obavijesti

Potrošač

Komentari 17

Ne mora biti skupo: Moguće se vjenčati i za samo 300 kuna

Ne mora biti skupo: Moguće se vjenčati i za samo 300 kuna
2

Vjenčanje ne mora biti skupo. Za primjer smo uzeli Anu i Denisa koji su se nedavno vjenčali, a na njihovu primjeru izračunali smo koliko su morali platiti

VIDEO

Začudo, birokraciju smo ovaj put lako riješili. Otišli smo k matičaru i u nekoliko minuta dogovorili datum, prepričava uzbuđeno Ana Krvarić (33) iz Hrženika pored Krašića. Ana i zaručnik Denis Dumešić (39) tjedan dana su u braku, a u pripremama za veliki dan najmanje živaca potrošili su kod matičara. 

Sklopiti brak u Hrvatskoj vrlo je jednostavno. Prvi korak je određivanje datuma, a kod matičara morate vidjeti je li datum slobodan. - Dan za sklapanje braka može se odrediti od 30 do 45 dana od dana prijave namjere sklapanja braka - kažu u Ministarstvu uprave. Kod matičara plaćate 100 kuna biljega, a još 200 kuna sam trošak vjenčanja. Dobro je ponijeti osobne iskaznice, a neki matičari mogu tražiti kopiju osobnih iskaznica kumova. 

Za vjenčanje treba i dokaz o državljanstvu. Iako mu to nije obveza, matičar za vas može kopirati domovnicu i to vam ne smije naplatiti. Matičaru će trebati i izvadak iz knjige rođenih, no to je obavezan sam izvući. U kojem gradu se želite vjenčati ne ovisi o tom gdje živite. To možete bilo gdje u državi. Ne mora biti ni matični ured. Možete se vjenčati na plaži, u kući, hotelu... Naravno time rastu i troškovi. Na teren izlazi matičar iz nadležnog matičnog ureda, ali taj će vas luksuz stajati i do nekoliko tisuća kuna. 

Ako se želite vjenčati u crkvi, i tad morate k matičaru. Plaćate 100 kuna prijavu sklapanja braka, a za dvije potvrde o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku ukupno još 60 kuna. Za crkveno vjenčanje vadite krsni list ako se ne vjenčavate u svojoj župi. To stoji 30 kuna, a samo vjenčanje oko 300, ovisno o biskupiji. Zaručnički tečaj je negdje besplatan a negdje i 300 kuna. Ako mijenjate prezime, trošak promjene dokumenata penje se na nekoliko stotina kuna.

Odlazak kod matičara

1. Ponesite osobne iskaznice: Osim od mladenaca, matičari nekad traže kopiju osobnih iskaznica njihovih kumova.

2. Trebat će i domovnica: No dokaz o državljanstvu može za vas kopirati i matičar, ali to ne smije naplatiti.

3. Matičar će pomoći: Za vjenčanje treba i izvadak iz matice rođenih, no i njega, bez naplate, vadi matičar.

Troškovi

100 kuna biljega: Kad prvi put dolazite matičaru i kad prijavljujete vjenčanje, platit ćete 100 kuna upravnih pristojbi.

200 kuna vjenčanje: Za sam čin sklapanja braka pred matičarem plaća se još 200 kuna. Vjenčanje u crkvi stoji 300 kuna.

5000 kuna na plaži: Vjenčanje izvan matičnog ureda je skupo. Da se Ana i Denis žele vjenčati u ZG, platili bi par tisuća kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana
Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom