Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Od 1. srpnja niže cijene mobilnih usluga u roamingu

Od 1. srpnja niže cijene mobilnih usluga u roamingu
1

Prva faza tog snižavanja ide s 1. srpnja ove godine, a ako se ništa ne promijeni u EU regulativi, druga faza išla bi s 1. srpnja 2014.

VIDEO

U Hrvatskoj je danas započela primjena povoljnijih cijena i uvjeta korištenja mobilnih komunikacijskih usluga u roamingu, što se već primjenjuje u zemljama-članicama EU-a, a znači da će stranci iz EU zemalja koji dođu u Hrvatsku, kao i hrvatski korisnici kada odu u druge zemlje EU-a, za mobilne razgovore, SMS-ove te prijenos podataka plaćati znatno manje nego do tada.

Riječ je o primjeni tzv. europske III. regulacije roaminga (gostovanja u drugim mobilnim mrežama) koja je u EU na snazi od 1. srpnja prošle godine i ujedno je treća u nizu regulacija od 2007. kojom Europska komisija nastoji riješiti problem visokih cijena roaminga u zemljama EU-a.

U Hrvatskoj je ta primjena regulirana izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama iz lipnja ove godine koje se uz ostalo vežu i za primjenu Uredbe o roamingu u nacionalnom zakonodavstvu od dana pristupanja Hrvatske EU, prema čemu se cijena mobilnih usluga u roamingu višestruko smanjuje.

Prva faza tog snižavanja ide s 1. srpnja ove godine, a ako se ništa ne promijeni u EU regulativi, druga faza išla bi s 1. srpnja 2014.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Za sada, s 1. srpnjem ove godine, a prema izračunima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te nacionalnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), cijene mobilnih odlaznih poziva u roamingu smanjuju se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune, a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune.

Znatno 'padaju' i cijene SMS poruka u roamingu, s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

Sve su te cijene bez PDV-a, a kada se doda i PDV maloprodajna cijena tih usluga, ono što će korisnici i plaćati je oko 2,27 kuna za odlazni poziv, oko 0,66 kuna za dolazni poziv, oko 0,75 kuna za SMS te za prijenos podataka oko 4,26 kuna/MB.

Tri operatera mobilne telefonije u Hrvatskoj, tvrtke Hrvatski telekom (HT), Vipnet i Tele2 Hrvatska već su objavili nove niže cijene slijedom nove regulacije roaminga, očekujući istodobno i nastavak porasta podatkovnog prometa koji bi im mogao ublažiti eventualni pad prihoda zbog nižih cijena.

Određena očekivanja pritom postoje i od turističke sezone i stranih turista iz EU-a, koji čine oko 90 posto ukupnog broja stranih turista u Hrvatskoj, i to posebno u ljetnom dijelu sezone u kojem bi se ove godine, s obzirom na niže cijene roaminga, mogao smanjiti ranijih godina prisutan trend porasta prodaje prepaid paketa telekoma u Hrvatskoj.

U vezi regulacije roaminga u EU, Europska komisija krajem svibnja ove godine je predložila novu promjenu te regulative, odnosno ono za što se zalaže već godinama - da se potpuno ukine naknada za roaming između zemalja članica EU-a i to već od proljeća iduće godine.

Uz niže cijene roaminga, tri mobilna operatora u Hrvatskoj s 1. srpnja, prema odluci HAKOM-a i radi usklađivanja s EU propisima, moraju sniziti i veleprodajne cijene mobilnih razgovora, i to sa 19,5 lipa po minuti na 19,3 lipe po minuti.

Iako se to očekivalo zbog ulaska Hrvatske u EU, operatori ocjenjuju da će to zasigurno negativno utjecati na njihovo poslovanje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang