Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Oprez: Što znate o plastici koju koristimo svakodnevno?

Opasna za djecu: Tvari iz nekih vrsta plastike mogu oštetiti DNK kod djece i utjecati na razvoj spolnih organa

Thinkstock
Foto: Thinkstock
0 komentara

Bez obzira zagrijavamo li plastiku ili ne, sve tvari iz plastične ambalaže mogu se naći u hrani. Jedna od najopasnijih je bisfenol A, koji rabe u proizvodnji polikarbonata, materijala od kojih se proizvodi plastična ambalaža.

- Još je tridesetih godina dokazano da bisfenol A remeti endokrini sustav oponašajući rad hormona estrogena. Dokazani su njegovi mnogi štetni utjecaji na zdravlje, od pretilosti, neuroloških poremećaja, poremećaja u radu mozga, poremećaja u radu žlijezda, pojavi nekih oblika raka, poremećaja seksualnih funkcija. Tek posljednjih godina se njegova upotreba pokušava zabraniti - objašnjava mag. nutricionizma Jasna Čerić i dodaje da su mala djeca posebno osjetljiva na bisfenol A jer remeti njihov rast i razvoj te oštećuje DNK. Prodaja plastičnih bočica za bebe napravljenih od polikarbonata zabranjena je u EU, SAD-u i Kanadi. - Međutim, nije zabranjena prodaja hrane upakirane u ove spojeve. Problem je u tome što je većina pakirane hrane u doticaju s plastikom. Istraživanja su pokazala kako se kod 95 posto ljudi testiranih u Europi, Americi i Aziji u organizmu n alazi bisfenol A - kaže Jasna Čerić.

Napominje da se ova izuzetno štetna kemikalija ne nalazi samo u plastičnim bocama nego i u plastičnom omotaču kojim su s unutrašnje strane premazane limenke i konzerve. - Ostali spojevi koji se nalaze u plastičnoj ambalaži od materijala koji poznajemo kao PVC su ftalati te glutaraldehidi. Također je dokazana njihova toksičnost za ljudski organizam, a utjecaj, na primjer, dietil heksil ftalata na hormone može dovesti do toga da se već kod muških fetusa razviju neke ženske osobine te manji spolni organi. Također, utječe na pretilost i krvožlni sustav. Ovaj spoj se nalazi u svemu proizvedenom od PVC-a, plastičnim vrećicama, omotima.

Ako hrana sadrži tvari koje ne možemo probaviti ili nam mogu štetiti zdravlju, takvu hanu treba maksimalno izbjegavati - upozorava ova stručnjakinja za hranu, koja, kao i mnogi znanstvenici, smatra da kemikalije i plastika ne bi smjeli biti sastojci ljudske prehrane.

Brojke na koje morate paziti

Svaki proizvod u plastičnoj ambalaži trebao bi imati specifičan trokutasti znak (desno) u kojem se nalazi brojka. Ta brojka označava o kojoj je vrsti plastike riječ, kao i koliko se puta reciklirala.

1

Napad bakterija - Od nje su napravljene boce za pića. Može se koristiti jednokratno.

2

Sigurna plastika - Izrađuju se igračke i boce za deterdžente. Može se češće upotrebljavati.

3

Ne smije se grijati - U ovima se hrana ne smije zagrijavati zbog toksičnih spojeva. 

4

I ova je sigurna - Koristi se za boce, vrećice, tkaninu i namještaj. Može se reciklirati.

5

Za pelene i čašice - Prilično je sigurna i otporna pa se rabi za pelene i ambalažu hrane. 

6

Nije za kuhanje - Ne preporučuje se zagrijavanje, služi za čuvanje hrane i ambalažu za jaja.

7

Opasni bisfenol - Sadrži bisfenol, koji može djelovati poput ženskog hormona. Izbjegavati!

Nitko ne testira hranu na toksine

Propisi Europske unije i drugih zemalja utvrđuju maksimalnu dopuštenu količinu bisfenola A u hrani, ali nitko, zapravo, ne testira hranu na spojeve iz plastične ambalaže u hrani osim znanstvenika. Mnogi od njih smatraju da su propisane količine prevelike, kaže magistrica nutricionizma Jasna Čerić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message