Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Pomoć: I onaj tko nema novca, ima pravo na odvjetnika

Pomoć: I onaj tko nema novca, ima pravo na odvjetnika
1

Zahtjev za besplatnim odvjetnikom šalje se Hrvatskoj odvjetničkoj komori, a oni za 15 dana odluče možete li ga dobiti

VIDEO

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju hrvatski državljani, stranci na privremenom i stalnom boravku, azilanti te stranci pod zaštitom koji nemaju novca da troškove zastupanja plate sami. Osim socijalno ugroženih građana, pravo na pomoć imaju i žrtve Domovinskog rata. Kako bi dobili besplatnu pravnu pomoć, građani lošeg imovinskog stanja moraju se javiti Hrvatskoj odvjetničkoj komori, koja će im dodijeliti odvjetnika koji će ih na sudu ili u nekim pravnim poslovima zastupati bez naknade.

Imovinsko stanje građana utvrđuje se na temelju njegovih ukupnih dohodaka, primitaka i imovine. Imovinsko stanje procjenjuje se prema posljednjih 12 mjeseci prije podnošenja zahtjeva za besplatnu pomoć. Kako bi dobili zastupnika, odvjetničkoj komori moraju dostaviti vlastoručno potpisanu molbu za dodjeljivanjem zastupnika, odnosno opunomoćenika, koji će ih zastupati bez nagrade. 

U molbi trebaju navesti za kakav postupak se traži punomoćnik, a ako se postupak već vodi, navesti zbog čega se vodi, pod kojim brojem i pred kojim tijelom te dostaviti presliku tužbe. Uz molbu treba priložiti i fotokopiju potvrde nadležne porezne uprave o imovnom stanju, fotokopiju potvrde o visini mjesečnih primanja, potvrde Zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti ili potvrde o redovnom školovanju te fotokopiju domovnice.

Ako je riječ o postupku radi osporavanja, tj. utvrđivanja očinstva, treba dostaviti i fotokopiju rodnog lista maloljetnog djeteta. Ako je posrijedi samo postupak radi uzdržavanja maloljetnog djeteta, molbu podnosi zakonski zastupnik (navodeći ime i prezime djeteta i kakav postupak uzdržavanja želi pokrenuti: utvrđivanje, ovrhu, povišenje) te prilaže u fotokopiji svoju domovnicu i rodni list djeteta. Nakon podnošenja zahtjeva komora je dužna donijeti  odluku u roku od 15 dana. 

- Besplatna pravna pomoć pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori funkcionira dobro, a i zakonski je to dobro regulirano. Postoji lista odvjetnika koji su se sami javili da žele besplatno zastupati naše građane, pa kad zahtjev građana dođe na komoru, oni slučaj dodijele slobodnom odvjetniku na listi - objašnjava odvjetnik Veljko Miljević. Nakon što komora dodijeli slučaj nekom odvjetniku, on ga mora prihvatiti i obaviti, dodaje Miljević.

1. Savjet "klinike"

Za pravne savjete građani se mogu obratiti i Pravnoj klinici pri Pravnom fakultetu. Potrebno im je dostaviti dokumente, a pravnu pomoć pružaju studenti pod stručnim nadzorom nastavnika i suradnika. 

2. Skupite papire

Kako bi Hrvatska odvjetnička komora razmotrila vaš zahtjev potrebno je dostaviti im sve potrebne dokumente te temeljito obrazložiti za kakvu vrstu pravnog posla vam je potrebna pomoć odvjetnika. 

3. Mora prihvatiti

Kad odvjetnik dobije nalog od odvjetničke komore da mora besplatno zastupati građanina, on predmet mora prihvatiti i obaviti ga, a nakon završetka predmeta rezultate šalje natrag odvjetničkoj komori.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...
FELJTON

Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...

Polovinom 19. stoljeća osnivaju se prve organizirane vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj. Tako je 1863. u Rijeci osnovana prva profesionalna vatrogasna postrojba