Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Prašak za pecivo: Istražili smo što redovito dodajemo kolačima

Prašak za pecivo: Istražili smo što redovito dodajemo kolačima
6

Fosfor, kojeg ima u prašcima, važan je za zdravlje, no zadnjih desetljeća unosimo ga previše. Posljedica može biti otežana apsorpcija kalcija i magnezija

VIDEO

Prašak za pecivo tradicionalno se koristi u pripremi kolača i pekarskih proizvoda iako se nikad ne pitamo što se zapravo nalazi u njemu. Iza E500 kriju se natrijevi karbonati, sredstva za tretiranje tijesta, točnije natrijev hidrogenkarbonat ili popularna soda bikarbona, koja se u prisustvu tekućine i kisele sredine razlaže na natrijev karbonat, vodu i ugljikov dioksid.

Ugljikov dioksid je nužan jer on podiže tijesto. Kako bi sodi bikarboni osigurali kiselu sredinu, u praške za pecivo dodaju i difosfate (E450). Fosfor je neophodan za naše zdravlje, ali posljednjih desetljeća unosimo ga previše u organizam, što za posljedicu ima otežanu apsorpciju kalcija i magnezija te smanjenje koštane mase. To može biti velik problem za djecu u razvoju i žene zrelije životne dobi. Prihvatljivi dnevni unos za fosfatne aditive je 70 mg/kg tjelesne mase.

 Uporaba fosfata u proizvodnji hrane je velika, osim u pekarskim proizvodima i kolačima, najviše ih dodaju suhomesnatim prerađevinama, bezalkoholnim i alkoholnim pićima, proizvodima od riba i glavonožaca, ali i mliječnim proizvodima, mastima i uljima te proizvodima od čokolade i kakaa. Prije nego što smo poznavali industrijski prašak za pecivo, za podizanje tijesta kućanice su koristile najobičniju sodu bikarbonu, uz koju se, umjesto mlijeka, u tijesto dodao jogurt ili su se koristili limunov sok i ocat kako bi se osigurala kisela sredina i postigao željeni učinak u tijestu.

Franck prašak za pecivo: Uobičajen sastav

Difosfati i pirofosfati reguliraju kiselost. Stvaraju kiselu sredinu za otpuštanje ugljikova dioksida iz smjese praška. Ugljikov dioksid omogućava dizanje tijesta i željenu teksturu pekarskih proizvoda.

Dr. Oetker prašak za pecivo: Fosfor i u Dr. Oetkeru

Sadrži natrij-kalij-difosfate za regulaciju kiselosti. Fosfati u visokoj koncentraciji mogu poremetiti serumski omjer kalcija i fosfora u korist fosfora, što za posljedicu ima otpuštanje kalcija iz kostiju. 

Dolcela prašak za pecivo: Dinatrijev difosfat

Redovit je sastojak industrijskog praška za pecivo, dinatrijev difosfat smanjuje pH tijesta u koje se stavlja, a kukuruzni škrob dodaje se da bi zgusnuo i povezao tijesto. Ima ga i u Podravkinu prašku. 

Regina prašak: Fosfati i škrob

I u Regininu prašku su dinatrijev difosfat, natrijev hidrogen karbonat i kukuruzni škrob. Zbog velike uporabe fosfata u prehrambenoj industriji prosječnom prehranom unosimo ih previše.

K Plus Prašak za pecivo: K Plus je klasičan

Natrijev hidrogen karbonat (soda bikarbona) u kiseloj sredini razlaže se na natrijev karbonat, vodu i plinoviti ugljikov dioksid. Kiselu sredinu možete dobiti dodatkom octa, jogurta ili limunova soka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana