Obavijesti

Potrošač

Komentari 79

Skupa vozačka: Za dozvolu ćete dati više od 7 tisuća kuna

Skupa vozačka: Za dozvolu ćete dati više od 7 tisuća kuna
2

U posljednjih 10 godina cijene za B kategoriju su narasle čak tri puta. No, autoškole mogu staviti cijenu samo u skladu s minimalnom cijenom koju je odredio MUP

VIDEO

Da biste postali vlasnik vozačke dozvole, izdvojit ćete više od 7 tisuća kunaDo nedavno cijene autoškola bile su na razini od oko četiri tisuće kuna, dok su danas sa svim davanjima i dodatnim troškovima narasle do iznosa blizu tisuću eura odnosno preko sedam tisuća kuna. Najnižu cijenu nastavnog sata i ispita u autoškoli određuje ministarstvo unutarnjih poslova. Autoškola može odrediti cijenu nastavnog sata koliku želi s time da ne može biti manja od cijene koju je odredio ministar unutarnjih poslova. 

Za nastavu iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila morate platiti minimalno 531 kunu neovisno o koju kategoriju želite položiti, a nastavu iz upravljanja vozilom za B kategoriju ćete sveukupno platiti 4025 kuna. Na te cijene se treba još obračunati i PDV od 25 posto. Prema tome, minimalna cijena osnovnog dijela polaganja vozačkog ispita iznosi čak 5695 kuna. No, to nije sve. 

Mladi vozači (do 24 god.) istodobno polaganje a i B kategoriju platit će 15.000 kuna, a stariji - 10.000.

Na ovu cijenu moraju se dodati i troškovi liječničkog uvjerenja, HAK-ovih ispita, ispita prve pomoći, ispitnog sata i brojnih državnih taksi čime prosječna cijena autoškole u Hrvatskoj raste na otprilike 7300 kuna po polazniku za kategoriju. U drugim gradovima situacija može biti i povoljnija. Ovisi o usklađivanju cijena lokalnih autoškola.

- U Zagrebu većina autoškola ima minimalnu cijenu zbog velikog broja autoškola i velike konkurencije. U manjim mjestima s manjim brojem autoškola, autoškole između sebe usklade cijene - objasnio nam je Darko Petravić, vlasnik stranice instruktor-voznje.com.hr. Pregledom cjenika možemo ustvrditi kako su među povoljnijim školama u Hrvatskoj one iz Zagreba i Rijeke dok su cijene relativno više u Osijeku, Zadru, Splitu te KarlovcuNa kraju svega ćete još MUP-u platiti 186 kuna za izdavanje vozačke dozvole.

No zašto je cijena dobivanja vozačke dozvole u Hrvatskoj tako visoka? Odgovornost leži u visokim minimalnim standardima koje je propisao zakonodavac. - Minimalni kriteriji su u Hrvatskoj rigorozni. Prilagođavamo se standardima Europske unije no kupovna moć građana je niska. Problem predstavlja i činjenica da zakonodavac često mijenja propise, kao da ih testira u praksi - zaključuje Bojan Dmitrović, predavač u osječkoj autoškoli Blic te dodaje - Propisi bi se prije donošenja trebali uskladiti sa situacijom i stručnjacima na terenu, odnosno s ljudima iz instruktorske struke koji znaju kako propisi funkcioniraju u praksi - zaključuje Dmitrović. 

U Hrvatskoj tri puta više cijene nego u Poljskoj

Iako ćete često čuti kako su cijene naših autoškola među nižima u Europi - to nije istina. Tako se cijene autoškola u Poljskoj kreću od 900 do 1400 zlotaodnosno od 1600 do 2500 kuna. U tu cijenu je uključen i ispit prve pomoći, što u Hrvatskoj nije slučaj.

Pad na ispitu = Dodatni trošak

Zakonski imate pravo puta pristupati polaganju ispita iz Prometnih i sigurnosnih pravila. Ako ne uspijete položiti, nakon petog pada morate ponovo odslušati predavanja.

Nema najava poskupljenja

- Iako među polaznicima kolaju informacije o budućim poskupljenjima - to su samo nagađanja. Nikakvih pokazatelja ili informacija o mogućim poskupljenjima nema - rekao je Petravić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode