Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Slasni ketchup: U popularnom umaku ima i soli, šećera, octa...

Slasni ketchup: U popularnom umaku ima i soli, šećera, octa...
6

Prednost ketchupa nad svježom rajčicom je bolja iskoristivost antioksidansa likopena, no umjesto industrijskog svakako probajte konzumirati domaći ketchup

VIDEO

Ketchup se dobiva tehnološkom obradom rajčica uz dodatke za postizanje karakteristične arome. Industrijskom se ketchapu dodaju sol, šećer, ocat, modificirani škrob, začini te katkad i drugi konzervansi i regulatori kiselosti. Koncentrat rajčice se dobiva koncentriranjem soka zrelih plodova crvene rajčice do određenog sadržaja suhe materije. Višestruki koncentrati imaju veći udio suhe tvari. Prednost ketchupa nad svježom rajčicom jest veća količina i bolja iskoristivost likopena, karotenoida iz rajčice s visokim antioksidacijskim potencijalom.

Likopen je topiv u mastima te se termički obrađen i otopljen u masnoći brže apsorbira. Posljednje se desetljeće intenzivno stavlja u dodatke prehrani, a u svakodnevici treba birati što tamnije rajčice jer ga sadrže u višoj koncentraciji. Bolji odabir od industrijskog ketchupa je kod kuće pripremljen umak od rajčice bez konzervansa, zgušnjivača, modificiranog škroba i s odmjerenom količinom soli. Problem gotovih ketchupa može biti visoka koncentracija natrija, koja se ne navodi na deklaracijama, kao ni količina šećera, a modificirani škrob sastojak je vrlo visokog glikemijskog indeksa.

Felix Tomato ketchup: Najviše je rajčice

Čak 53% rajčice u Felixu. Sladilo sukraloza nema kalorija, 500 je puta slađa od stolnog šećera, ali može imati negativne učinke na zdravlje. Koncentrat cikle kao bojilo. Aromu daju začini i ekstrakti. 

Heinz tomato ketchup: Ekstrakti bilja

Osim soli i octa Heinz nema konzervansa, no to može značiti više soli. Ima ekstrakte bilja i začine za poboljšanje arome. Prednost je i što ne sadrži modificirani škrob visokog glikemijskog indeksa. 

Zvijezda ketchup: Prirodni konzervansi

U Zvijezdi je najviše vode, a rajčice je 28%. Prirodni konzervansi, bezopasni kalijev sorbat i natrijev benzoat koji može izazvati alergiju. Uz modificirani škrob ima i ksantan gumu kao zgušnjivač.

Podravka ketchup: Umjetne arome

Standardna receptura vode, rajčice, šećera, octa, soli i modificiranog škroba s dodanom umjetnom aromom i konzervansima E211 i E202 (kao u Zvijezdinu). Rajčice u Podravkinom ketchupu je 28%. 

Hellman's: Najmanje rajčice

Samo 27% rajčice u Hellmann’su. Nema umjetnih aroma, konzervansa i zgušnjivača. Aromu daju začini u prahu, luk, češnjak, lovor i klinčić, koji imaju pozitivno djelovanje na zdravlje organizma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu