NEJASNI PROPISI Dopušten je u mesu za burger, tj. začinjenom svježem mesu, ali neki stručnjaci tvrde da ćevapi to nisu. To je spoj koji vinu osigurava trajnost
Tajni sastojak omiljenog jela mnogih: Ćevapi s vinobranom
Na svoje oči vidio sam kako u jednoj mesnici na 12 kilograma ćevapa stavljaju vrećicu vinobrana, koja se inače stavlja u 200 litara vina. Je li to štetno, pitao nas je čitatelj kojeg zanima i zašto se vinobran uopće stavlja u meso.
Vinobran ili kalijev metabisulfit je poznati konzervans koji u hrani
sprečava rast bakterija pa se hrana sporije kvari. U mesu nema tu funkciju
već se stavlja kako bi ono izgledalo što ljepše i svježije.
- Meso, naročito mljeveno, u doticaju sa zrakom oksidira, a crvena boja
prelazi u smeđu. Vinobran sprečava oksidaciju - kaže nutricionistica Leta
Pilić.
No vinobran kao konzervans nije učinkovit u sirovom voću, povrću i
sirovome mesu, a poznat je i kao alergen i uzročnik astme, pa je u EU u
svježemu mesu i zabranjen. Osim toga, Pilić objašnjava i da svježe meso
ima vitamine iz skupine B, čiju bi djelotvornost vinobran mogao uništiti.
Različita su tumačenja smije li se stavljati u ćevape. Naime, europska
lista aditiva krajem prošle godine je dopunjena, a vinobran je dopušten u
takozvanom burger meatu, odnosno mesu koje sadrži začine. Neki tumače da
se to odnosi na ćevape, no dr. sc. Dario Lasić, dipl. ing., voditelj
Laboratorija za kemijske analize hrane pri Nastavnom zavodu za javno
zdravstvo dr. Andrija Štampar, tvrdi da nije tako.
- Europska uredba precizno definira što je burger meat a što su ćevapi.
Hrvatski proizvođači nisu se izborili da se na popisu mesa u kojem je
vinobran dopušten nađu i ćevapi i pljeskavice - objasnio je dr. Lasić.
Nutricionistica Pilić objašnjava da se i u burger meat smije dodavati mala
količina vinobrana.
- Količina se izražava kao količina sumporova dioksida koji nastaje iz
kalijeva metabisulfita. Ovdje je to 450 miligrama sumporova dioksida na
kilogram mesa. Inače, jedan gram vinobrana daje pet miligrama sumporova
dioksida - kaže Pilić. Pretpostavlja da je u ovom slučaju mesar u 12
kilograma ćevapa stavio 20 grama vinobrana.
- To je onda 100 miligrama sumporova dioksida na 12 kg mesa. Riječ je o
dopuštenim količinama. No svi proizvodi koji sadrže više od 10 miligrama
po kilogramu ili litri moraju imati jasno istaknutu količinu - zaključuje
Pilić.