Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

TV pristojba se mora plaćati i kad nemate signal?

TV pristojba se mora plaćati i kad nemate signal?
1

Čitatelji pitaju: Što kada mi se s popravka vrati neispravan proizvod s poništenim jamstvom?

VIDEO

Prilikom kupnje proizvoda rečeno vam je da imate pravo na zamjenu u slučaju neispravnosti u roku 7 dana. Nakon isteka tog roka proizvod se mora uputiti u servis na popravak. 

Ovo je pogrešno. Zakonski rok je 2 godine. Ako se nedostatak pojavio tijekom prvih 6 mjeseci nakon kupnje, pretpostavka je da je za nedostatak odgovoran trgovac, odnosno prodavatelj, osim ako on ne dokaže suprotno. U tom slučaju, pravo je potrošača birati želi li popravak, zamjenu, povrat novca ili sniženje cijene. Obveza potrošača je da nedostatak prijavi najkasnije 2 mjeseca od dana kad je otkrio nedostatak. 

Proizvod koji sam predao na popravak vraćen je neispravan, a jamstveni list poništen. Što da radim?

U Ministarstvu gospodarstva objašnjavaju da se radi o jednostranoj odluci trgovca s kojom se vi ne morate složiti. Naprotiv, odgovornost trgovca za materijalnu odgovornost ni u kojem slučaju se ne dovodi u pitanje. Razdoblje odgovornosti produljuje se onoliko koliko je proizvod bio popravku. Ako proizvod nije moguće popraviti, možete zatražiti zamjenu, smanjenje cijene ili raskid ugovora.

Kupio sam proizvod, ne sviđa mi se, želim ga zamijeniti. Je li to zakonski moguće?

Ne postoji zakonska obveza trgovca da zamijeni proizvod, osim ako je proizvod neispravan. Trgovac može, djelujući u skladu s dobrom poslovnom praksom, udovoljiti želji potrošača i zamijeniti proizvod. Interesirajte se unaprijed kakva je poslovna praksa trgovca po tom pitanju.

Primio sam opomenu za račun za telekomunikacije za pružene usluge u svibnju 2008. godine. Kako postupiti? 

Potrebno se pismenim putem obratiti pružatelju usluge sa zahtjevom za specifikacijom računa te pozvati se na zastaru potraživanja sukladno članku 24. stavku 10. Zakona o zaštiti potrošača i članku 232. Zakona o obveznim odnosima. Osim toga, opomene se fizičkim osobama ne smiju naplaćivati, ali tvrtkama i obrtima mogu.

Plaćam pristojbu HRT-u i koncesionaru kabelske televizije. Ne želim HRT, mogu li to prekinuti?

Plaćanje te pristojbe nije vezano za prijam programa, nego se pristojba plaća samo zato što posjedujete TV ili radio aparat. Dakle, čak i u slučaju da imate smetnje i ne možete gledati program ili jednostavno ne želite, morate plaćati pristojbu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode