Potrošač

Komentari 0

Vlažne maramice nisu za baš svakodnevnu upotrebu

Vlažne maramice nisu za baš svakodnevnu upotrebu

Osim tvari za čišćenje, otopine u maramicama često imaju i po nekoliko konzervansa i parfemskih tvari te čestom uporabom mogu štetiti nježnoj koži lica...

Maramice za uklanjanje šminke čine se kao idealno brzopotezno rješenje za čišćenje lica. No ušteda vremena često ne ide u prilog njezi kože jer nakon njihove upotrebe na licu ostaju mnoge umjetne tvari, kao što su konzervansi. Vlažne maramice se sastoje od maramice i tekućine kojom je ona natopljena. 

Maramice se proizvode uglavnom od sintetičkih materijala koji u određenom odnosu mogu sadržavati pamuk, a tekućina je uglavnom vodena otopina različitih tvari kojima je funkcija čišćenje, ovlaživanje, ali i njega kože. Načelno, tvari za čišćenje šminke koje se nalaze u maramici su dobrim dijelom iste vrste kao i one koje se nalaze u mlijeku za čišćenje lica. 

Površinski aktivne tvari “otapaju” šminku, a različite tekućine pomažu “odljepljivanju” otopljene šminke, masnoća i nečistoća s lica. Nježnom maramicom te nečistoće se potom otklanjaju. Na isti način zapravo čistimo i s mlijekom za čišćenje lica. U tekućini kojom je natopljena maramica uglavnom ima mnogo blagotvornih tvari koje ovlažuju kožu ili pomažu u zadržavanje vode. To su najčešće glicerin, ali i druge tvari koje pridonose čuvanju i regeneraciji kože. 

U maramicama može biti vitamin E, a može biti i pantenol, odnosno provitamin B5. U maramicama također u svrhu njege kože može biti i alantoin. To je prirodna tvar koja se uglavnom dobiva iz biljke gavez. U narodu je poznata kao volovski jezik, klinjak ili crni korijen. Alantoin potiče rast stanica pa je stoga i čest sastojak lijekova za zacjeljivanje rana, splašnjavanje oteklina i zarastanju posjeklina. 

Maramice za uklanjanje šminke često sadrže i biljne ekstrakte te ulja, poput blagotvornog bademova ulja ili ekstrakta Aloe Vere. Ti ekstrakti također pomažu elastičnosti, regeneraciji i ovlaživanje kože. No kako bi im se produljio vijek trajanja te spriječilo nakupljanje nečistoća i bakterija, u vlažnim maramicama za skidanje šminke obično ima nešto više konzervansa nego u mlijeku za čišćenje. Riječ je o umjetnim tvarima koje se i nakon korištenja mogu zadržati na licu. 

Stoga nakon upotrebe obavezno treba lice umiti mlakom vodom ili dodatno očistiti tonikom, pogotovo što dio nečistoća i nakon čišćenja maramicama može ostati na koži. Na putovanjima, kampiranjima ili jednostavno u nedostatku vremena posežemo za praktičnim vlažnim maramicama, no one ne bi trebale biti dio svakodnevnog rituala.