Obavijesti

Potrošač

Komentari 9

Zaprešić: Baždare vodomjere pa računi za vodu rastu 8 kuna

Zaprešić: Baždare vodomjere pa računi za vodu rastu 8 kuna
1

Zavod za mjeriteljstvo je navodno podigao cijenu baždarenja vodomjera, tvrde u Zaprešiću. Čini se da ih baždare samo oni jer drugi, čini se, ne dižu cijenu...

VIDEO

Zavod za mjeriteljstvo je povećao cijene baždarenja vodomjera, a po zakonu ih moramo baždariti svakih pet godina, opravdavaju u zaprešićkom Vodovodu poskupljenje vode.

U računima za travanj osam kuna je veći fiksni dio naknade, a cijenu vode po kubiku nisu dirali. Kao drugi razlog za poskupljenje navode poskupljenje struje koju koriste na vodocrpilištima. Ovo je opravdanje poprilično neobično jer je struja u Hrvatskoj, prema Eurostatovu izvješću o kretanju cijena energije, u drugoj polovini 2014. prošle godine pojeftinila.

- Novi smo na tržištu, pa nismo uspjeli isposlovati povoljnu cijenu struje koju smo imali dok smo bili u velikoj tvrtki. Vodoopskrba i odvodnja po zakonu se morala izdvojiti iz gradskoga komunalnog poduzeća. Skuplje je, 40 posto, i baždarenje vodomjera. Moraju imati plombu Državnog inspektorata, pa smo morali poskupiti fiksni dio jer to ulazi u trošak održavanja - objasnio je poskupljenje Vlado Kovač, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zaprešić.

Kazao je da vodomjere skidaju svakih pet godina i daju na reparaturu i baždarenje. Na upit hoće li smanjiti fiksni dio računa nakon što baždare sve vodomjere, kazao je da svake godine baždare 20 posto vodomjera, pa to rade stalno. No Zaprešićani su zbunjeni novim računima za vodu.

- Vode potrošimo za dvadesetak kuna, a tih naknada, što fiksnih, ali i onih koje se plaćaju po kubiku vode, je nekoliko. Kad se sve zbroji, računi su za nas dvoje u stanu i do 200 kuna - kazala je čitateljica iz Zaprešića.

Osim cijene vode po kubičnome metru plaćaju se i tri naknade za razvoj (voda, odvodnje i pročišćavanje). Posljednju plaćaju i oni koji nisu priključeni na odvodnju, no oni ne plaćaju samu odvodnju. Naknade za zaštitu voda i za korištenje prikuplja Vodoopskrba i novac prosljeđuje Hrvatskim vodama. Sa svim naknadama ispada da je cijena vode 11,82 kune po kubiku, a osnovna cijena joj je 3,60 kuna. Tome još treba dodati i fiksni dio za vodu 24,97 kuna te 9,12 kuna za odvodnju.

- U Zaprešiću svi plaćaju vodu prema stvarnoj potrošnji, a ne kao, na primjer, u Zagrebu, gdje se često plaća prema procjeni. Svih 15.000 vodomjera svaki mjesec se daljinski očitava. Stare smo zamijenili novima s radijskim očitavanjem, a tad nismo dizali cijene. Prosjek potrošnje obitelji je 12 kubika mjesečno. Račun je veći fiksno osam kuna, pa ispada da je voda po kubiku skuplja 61 lipu - dodao je Vlado Kovač.

Od danas je skuplja voda i u Ivanić Gradu, kunu po kubiku.

- Na Gradskom vijeću je prošli tjedan donesena odluka o uvođenju naknade za razvoj vodoopskrbe. Ta naknada je uvedena prvenstveno zbog financiranja velikog projekta regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb istok - pojasnio je odluku o poskupljenju Vjekoslav Broz, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Ivanić Grad.

Riječ je o jednom od strateških projekata Zagrebačke županije koji treba poboljšati vodoopskrbu istočnog dijela županije, odnosno područja gradova Vrbovec, Dugo Selo, Ivanić Grad i Sveti Ivan Zelina. 

Gotova ulaganja: U Koprivnici 10 posto jeftinija voda građanima     

Uvjeren sam da ćemo nakon pojeftinjenja imati najmanju cijenu vode. Građani su ulagali u gradnju vodovodne i kanalizacijske mreže te pročistača, kojeg većina u državi još nema, rekao je Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice, na sjednici koprivničkoga Gradskog vijeća u svibnju. Tad su zastupnici izglasali jeftiniju vodu za kućanstva.     

EU traži da poskupi voda u Splitu, Kaštelima i Solinu

U splitskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija za Slobodnu Dalmaciju su kazali da ove godine neće dizati cijene. No sljedeće godine bi mogli. Projekt odvodnje voda za Split, Kaštela i Solin Europska unija sufinancirat će 70 posto. Postavljaju uvjet da cijena vode iznosi tri posto od neto raspoloživog dohotka. Tad bi cijena bila oko 17 kuna.     

Vodi najčešće podižu cijenu zbog gradnje kanalizacije     

Zbog uvođenja naknade za razvoj sustava javne odvodnje i Primoštenci od lani kubik vode plaćaju tri kune više. Poduzetnicima koji troše do 15.000 kubika naknada je četiri kune po kubiku, a tvrtkama s većom potrošnjom pet kuna.

- Nismo se zaduživali, a infrastruktura ostaje općinska - obrazložio je načelnik Stipe Petrina.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'
VELIKI INTERVJU

Tomislav Jelinčić o braku, vjeri i četvero djece: 'Tik prije vijesti supruga mi je dobila trudove...'

Voditelj Tomislav Jelinčić prisjetio se početaka na RTL-u, a u listopadu slavi 19 godina braka sa suprugom Ivanom
Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana