Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Troškovi: Što je sve potrebno za registraciju vašeg vozila?

Troškovi: Što je sve potrebno za registraciju vašeg vozila?
1

Ako posjedujete vozilo, vjerojatno ste upoznati s činjenicom da ga obavezno trebate registrirati. Saznajte što sve za to trebate priložiti te kolike troškove podmiriti

VIDEO

Ako posjedujete vozilo, vjerojatno ste upoznati s činjenicom da ga obavezno trebate registrirati te posjedovati za njega prometnu dozvolu, knjižicu vozila te registarske pločice. Njihovo korištenje  propisano je Zakonom o sigurnosti prometa na cestama te Pravilnikom o registraciji i označavanju vozila.

Kako biste se vozilom uključili u promet na cestama, osim što ono mora biti tehnički ispravno, mora biti i registrirano. Da biste znali što vam je sve potrebno za postupak registracije vozila, pročitajte u nastavku.

Prva registracija vozila

''Prva registracija vozila treba se obaviti u policijskoj postaji (upravi) prema mjestu prebivališta, odnosno prema sjedištu vlasnika vozila'', navode u MUP-u. Nakon što stanica za tehnički pregled vozila obavi pregled i popuni prometnu dozvolu, knjižicu vozila te registracijski list, vlasnik vozila se treba obratiti nadležnoj policijskoj postaji za registraciju vozila uz prilaganje sljedećih dokumenata:

  • dokaza o vlasništvu vozila 
  • jedinstvene carinske deklaracije 
  • dokaza o plaćenim propisanim davanjima
  • registracijskog lista 
  • prometne dozvole i knjižice vozila 
  • osobne iskaznice

Policijska postaja ovjerava prometnu dozvolu i knjižicu vozila nakon čega stanica za tehnički pregled vozila izdaje registarske pločice.

Troškovi registracije vozila

Troškove je potrebno podmiriti za obvezno osiguranje, godišnju naknadu za ceste te posebnu naknadu za okoliš (ovisno o vrsti vozila). Pritom ćete morati izdvojiti:

  • 35 kuna u državnim biljezima 
  • 35 kuna za obrazac knjižice vozila
  • 35 kuna za obrazac prometne dozvole
  • 76 kuna za registarske pločice za osobna vozila, 42 kune za moped, 54 kune za motocikle i priključna vozila 

Registracija vrijedi godinu dana, odnosno potrebno ju je godišnje obnavljati. Prvu registraciju vozila može obaviti i opunomoćenik vlasnika vozila. Ako je vozilo u vlasništvu pravne osobe, produženje registracije može izvršiti bilo koja fizička osoba uz predočenje svoje osobne iskaznice. 

Produženje registracije

Svako produljenje valjanosti registracije obavlja se u stanici za tehnički pregled vozila. Za to je potrebno predočiti: 

  • knjižicu vozila, odnosno potvrdu banke o deponiranju knjižice vozila u banci, ako je vozilo kupljeno na kredit 
  • prometnu dozvolu 
  • potvrdu ili drugu javnu ispravu koja sadrži podatak o OIB-u 
  • osobnu iskaznicu

Ovisno o vrsti vozila, pritom ćete morati odvojiti određenu sumu novaca za naknadu za tehnički pregled vozila, obvezno osiguranje, godišnju naknadu za ceste, posebnu naknadu za okoliš, naknadu za naljepnicu koja je znak tehničke ispravnosti vozila, naknadu za usluge Stanice za tehnički pregled te 30 kuna u državnim biljezima. Produženje registracije, osim u stanici za tehnički pregled, može se obaviti i u nadležnoj policijskoj postaji, uz prilaganje dokaza o obavljenom tehničkom pregledu vozila i dokaza o plaćenim propisanim obvezama. 

Ustupanje registarskih pločica

U slučaju promjene vlasništva vozila na istom registarskom području, bivši vlasnik, ukoliko to želi, može novom vlasniku ustupiti s vozilom i registarske pločice, s tim da to navede u kupoprodajnom ugovoru ili da o tome u policijskoj postaji u kojoj odjavljuje vozilo da pisanu izjavu.

Pokusne pločice

Kako biste dobili pokusne pločice, za njih trebate priložiti zahtjev, osobnu iskaznicu, knjižicu vozila te 30 kuna u državnim biljezima. ''Potrebno je priložiti i dokaz o uplati, a ona za duguljaste pločice iznosi 45 kuna, a za četvrtaste 30 kuna'', navode u MUP-u. Ovo vrijedi za odjavljena i osigurana vozila, dok je za uvezena vozila potrebno priložiti i carinsku deklaraciju, dokaz o plaćenom osiguranju i dokaz o vlasništvu vozila.

Na internetskim stranicama HAK-a možete pronaći odgovore na najčešće postavljena pitanja o tehničkom pregledu vozila. Više o samoj odjavi vozila te promjeni vlasnika možete pročitati ovdje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu