Obavijesti

Promo sadržaj

CARNET-ove usluge na najmodernijoj infrastrukturi

CARNET-ove usluge na najmodernijoj infrastrukturi
4

Softverski definirani podatkovni centar je moderno i učinkovito rješenje koje omogućava veću dostupnost usluga, smanjuje troškove, a lakše odbija i potencijalne hakerske napade.

Jeste li znali da su korisnici CARNET-ovih usluga  svi učenici osnovnih i srednjih škola te velik dio njihovih roditelja, nastavnici, studenti, profesori, znanstvenici i drugi zaposlenici ustanova koje povezuje CARNET mreža, a u segmentu sigurnosti na internetu i svi hrvatski građani? 

CARNET je privatna mreža hrvatske akademske, znanstvene i istraživačke zajednice, kao i institucija u sklopu osnovnoga i srednjoškolskoga obrazovnog sustava, dio ministarstava, bolnica itd. Povezuje 4130 lokacija ustanova širom Hrvatske, a svojim korisnicima nudi više od 70 usluga. Svakako najpoznatija usluga je e-Dnevnik – elektronička razredna knjiga koju koristi 98 posto hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Ujedno, CARNET provodi e-Škole, najveći projekt informatizacije školskog sustava koji obuhvaća 1321 osnovnu i srednju školu. 

Velik broj aktivnosti te usluge rasponu od obrazovanja i osposobljavanja do multimedije, računalne sigurnosti i korisničke podrške zahtijevaju modernu i sigurnu infrastrukturu. Idući ukorak sa svjetskim trendovima, CARNET je unaprijedio svoju infrastrukturu korištenjem najsuvremenijeg softverski definiranog podatkovnog centra (SDDC ili Software-defined data center). Radi se o virtualiziranom rješenju za pohranu koje se nalazi u oblaku, što znači da funkcionira kao usluga i ne zahtijeva hardver. Takav podatkovni centar smanjuje kapitalne i operativne troškove, pojednostavljuje proces isporuke usluga krajnjim korisnicima, a ujedno i značajno povećava sigurnost i dostupnost cjelokupne infrastrukture. 

Odabrana SDDC tehnologija dolazi pod zajedničkim nazivom OpenStack, a čini je skup komponenti otvorenog koda koje u softveru implementiraju tehnologije za koje je prije trebao skup i dedicirani hardver. 

Formula uspjeha: SDC + SDN + SDS = SDDC 

Prelaskom na softverski definirani podatkovni centar, CARNET je dobio snagu da svoju infrastrukturu konsolidira i smanji operativne troškove, a usluge skalira i do 70 posto brže u odnosu na prethodnu infrastrukturu. Drugim riječima, sustav će lakše izdržati povećano opterećenje odnosno povećani broj korisnika, a pogotovo lakše odbiti potencijalne hakerske napade. 

Trenutno SDDC okruženje čini više od 70 poslužitelja koji se nalaze u dva fizička podatkovna centra. Minimalni raspoloživi broj procesorskih jezgri je 6400 s dostupnih 50TB radne memorije i preko 1400 TB prostora za pohranu. To znači da je moguće preseliti cijeli CARNET-ov dosadašnji podatkovni centar u SDDC okruženje i omogućiti mu neometani rast u narednim godinama, uz smanjenje operativnih troškova. Ova tehnologija ujedno pojednostavljuje upravljanje cjelokupnim podatkovnim centrom 

Projektom softverski definiranog podatkovnog centra CARNET otvara mogućnost korištenja „Platforme kao usluge“ korištenjem još jednog projekta otvorenog koda pod imenom OKD (Kubernetes distribucija). Ovom će uslugom CARNET svojim korisnicima omogućiti izradu i pokretanje vlastitih aplikacija korištenjem kontejnerizacijskih tehnologija i tako poduprijeti razvoj STEM vještina svih učenika u Hrvatskoj. Učenici će na ovaj način imati pristup najnovijoj IT tehnologiji, moći će brzo kreirati i postaviti vlastite aplikacije poput WordPress CMS-a, a učitelji neće trebati pripremati okruženje za svaki razred posebno. 

Iste te kontejnerske tehnologije omogućuju i CARNET-u potpuno nove mogućnosti koje će se realizirati kroz neke nove, buduće projekte. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'
NEPONOVLJIVO ISKUSTVO

Posjetili smo najveći zabavni park u Europi: 'Vožnje su lude, ali adrenalin te tjera na još'

Otvorenje hrvatskog dijela parka bio je povod da obiđemo spektakularan park u njemačkom Rustu koji dnevno može primiti čak 35.000 ljudi. Najveća atrakcija je Rimčev roller coaster Voltron Nevera