Obavijesti

Promo sadržaj

Dobar san pomaže našem fizičkom i mentalnom zdravlju te jača imunitet

Dobar san pomaže našem fizičkom i mentalnom zdravlju te jača imunitet
4

Prema američkim istraživanjima jedna od 3 odrasle osobe ne spava dobro. Dovoljno sna važno je za sve - pomaže našem fizičkom i mentalnom zdravlju, jača imunitet i osigurava normalno funkcioniranje tijekom dana

Spavanje utječe na funkciju mozga

Dovoljno dugo i kvalitetno spavanje ključno je za dobro funkcioniranje mozga”, kaže Catherine Darley, ND, s Instituta za naturopatsku medicinu spavanja u Seattleu. Pri tome podsjeća da nedostatak REM faze spavanja može narušiti čitav niz moždanih funkcija - od kratkotrajnog pamćenja do mogućnosti rješavanja složenijih problema. REM faza je posljednja, peta faza sna, ona u kojoj sanjamo. Nedostatak REM faze sna može dovesti do:

- Sporije spoznaje i socijalne interakcije
- Problema s pamćenjem
- Poteškoća s koncentracijom

Također, dobar san pomaže učenju i pamćenju. Osoba koja nije naspavana ne može učinkovito učiti jer nije u stanju usredotočiti svoju pažnju. Drugo, spavanje pomaže konsolidirati pamćenje, "registrirati" misli u našim umovima, što je nužno za proces učenja i usvajanja novih informacija.

Spavanje i psihičko zdravlje

Kvalitetan san tijekom noći važan je za kvalitetno funkcioniranje tijekom dana. Nedostatak sna može vas učiniti manje produktivnim na poslu, produljiti vrijeme potrebno za rješavanje čak i osnovnih zadataka te usporiti brzinu reakcije što može dovesti do pogrešaka i neželjenih situacija s ozbiljnim posljedicama.

Spavanje može za kožu učiniti puno više nego skupe kreme

Sigurno ste čuli za uzrečicu "Beauty sleep", no znate li biološku pozadinu termina? Tijekom treće i četvrte faze sna organizam proizvodi hormon rasta koji se često naziva i prirodnim tjelesnim hormonom protiv starenja. Treća i četvrta faza su faze intenzivnog, dubokog sna iz kojeg nas je obično teško probuditi. Za prirodni ritam spavanja to je vrijeme negdje između 23 i 3 sata ujutro. Treća i četvrta faza sna su regenerativne faze, vrijeme kada se i koža obnavlja. Svaki puta kada si oduzmete jedan sat kvalitetnog sna proizvodite manje hormona rasta, a to će se početi primjećivati na vašem licu.

Prekomjerna težina povezana je s nedostatkom sna

Dobar san važan je za pravilnu regulaciju tjelesne težine. Više studija, uključujući i onu sa sveučilišta Stanford povezuje nedostatak sna s prekomjernom tjelesnom težinom. Kreiranje zdravih navika vezanim uz odlazak na počinak mogao bi biti jedan od načina kontrole tjelesne težine. Čak ako smo samo djelomično naspavani poremećene su razine hormona leptina koji nam daje do znanja da smo dovoljno pojeli i grelina, hormona koji izaziva apetit.

Ne koristite mobitele i slične uređaje neposredno prije odlaska na počinak

Kako bi uspostavili dobar ritam i kvalitetan san Natrolovi stručnjaci savjetuju vam da tijekom dana odvojite vrijeme za neku fizičku aktivnost. Mobitele, tablete i laptope ne koristite barem 60 minuta prije odlaska na počinak. Izloženost plavom svjetlu iz ekrana utječe na lučenje melatonina i remeti prirodni bioritam.

Razmislite o uzimanju melatonina

Kako bi lakše uspostavili pravilan ritam razmislite o uzimanju melatonina kao dodatka prehrani. Natrol Melatonin je već nekoliko godina najprodavanija marka melatonina u Sjedinjenim Američkim Državama i dostupan je u različitim oblicima – tabletama, tabletama za žvakanje, tabletama s vremenskim opuštanjem i kapima. Više o Natrol melatoninu saznajte na https://vital.hr/kategorija-proizvoda/nesanica/

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku
PROMO

Nezaboravan proljetni odmor na zlatnom otoku Krku

Aktivan obiteljski odmor želja je sve većeg broja gostiju, a u Hotelu Park Punat čeka vas pravi sportski spektakl!

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?
PROMO

Tko iz Hrvatske ima priliku pobijediti Maxa Verstappena?

Riječanin Luka Matković utrkivat će se protiv Maxa Verstappena na Player 0.0 globalnom finalu!
Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija
PROMO

Ante Cash isprobao proizvod kojeg se pribojava svaka betonska konstrukcija

Isprobali smo svrdlo s karbidnim vrhom. Iako ga na gradilištima od milja zovu čarobnim štapićem, riječ je o priboru kojeg se pribojava svaka armirano-betonska konstrukcija.