Obavijesti

Promo sadržaj

Hoće li sada učenici biti spremniji za tržište rada?

Hoće li sada učenici biti spremniji za tržište rada?
9

Regionalni centar kompetentnosti Faust - strojarstvo predstavlja temelj razvoju i modernizaciji kvalifikacija u redovnom strukovnom obrazovanju, obrazovanju odraslih kao i cjeloživotnom učenju

Održani su treći Dani otvorenih vrata Regionalnog centra kompetentnosti Faust – strojarstvo, koje je, kao nositelj projekta, organizirala Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića uz podršku partnera projekta: Industrijske strojarske škole, Elektrotehničke škole, Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića, I. tehničke škole Tesla, Tehničkog veleučilišta Zagreb, Visokog učilišta Algebra, Instituta za razvoj tržišta, Topomatike, Selectia, Hrvatske gospodarske komore i Grada Zagreba.  

Projekt RCK Faust - strojarstvo je pokrenut s ciljem unaprjeđenja i modernizacije strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj i jačanja povezanosti strukovnog obrazovanja sa zahtjevima tržišta rada. Vrijedan je 6.413.934,94 EUR (48.325.792,79 HRK), a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

Danima otvorenih vrata, koji su se održali u prostorijama partnera projekta, Tehničkog veleučilišta Zagreb, nazočili su predstavnici tehničkih škola, TVZ-a i predstavnici industrije kojima je ovaj projekt značajan zbog obuke postojećeg i budućeg kadra. 

Učenicima se omogućuju uvjeti slični onima u realnom sektoru 

Projekt Regionalnog centra kompetentnosti Faust – strojarstvo predstavlja obrazovanje temeljeno na radu. Strukovno obrazovanje pokušava dostići tehnološki razvoj privrede tako da dio obrazovanja učenici rade na strojevima ili u poduzećima realnog sektora. S obzirom na to da nije jednostavno za sve učenike pronaći mjesto u privredi, regionalni centri kompetentnosti zamišljeni su tako da im pruže uvjete slične onima u realnom sektoru“ - kazao je ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, Dubravko Diklić i naglasio da su u sklopu projekta adaptirani kapaciteti i nabavljena je oprema koja odgovara današnjim standardima.  

Dubravko Diklić, ravnatelj Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića

Kako bi cijela vertikala obrazovanja bila ispunjena, tražimo način da se naši učenici dalje obrazuju nakon završetka strukovnog obrazovanja. U tu svrhu kao partneri i konzultanti djeluju stručni i znanstveni studiji“ - dodao je Diklić. 

Ovom prilikom okupljenima se obratio i pročelnik Elektrotehničkog odjela TVZ-a, Stjepan Tvorić. „Elektroenergetika i elektrostrojarstvo će u narednih 20-ak godina doživjeti novi zamah i zato nema straha za budućnost ove struke. Zbog toga pozivam što više učenika da upisuju tehničke smjerove, jer je to ono što nam je potrebno“ - istaknuo je Tvorić i najavio otvaranje novog studija na TVZ-u, inženjerstvo električnih vozila, koje bi se trebalo realizirati kroz naredne 2 godine. 

Stjepan Tvorić, pročelnik Elektrotehničkog odjela Tehničkog veleučilišta Zagreb

Zbog sve bržeg tehnološkog napretka, rečeno je na Danima otvorenih vrata, u sklopu RCK Faust – strojarstvo, razvijen je i program cjeloživotnog obrazovanja, stvoreni su novi kurikulumi te standardi zanimanja i kvalifikacija.

Okruženje za stvaranje kvalitetnih inženjera 

Pročelnik Strojarskog odjela TVZ-a, Toni Bjažić, objasnio je važnost suradnje dionika povezanih kroz ovaj projekt. „Naš prioritet je obrazovati studente koji će postati konkurentni na tržištu rada. To znači da moramo jačati suradnju s gospodarstvom i srednjim školama te zajedno stvoriti okruženje za stvaranje kvalitetnih inženjera. Pritom su važni i poslodavci koji nam daju zahtjeve vezane uz kompetencije, a koje bi studenti trebali steći tijekom studija i zato je ovaj projekt toliko vrijedan“ - kazao je Bjažić.  

Toni Bjažić, pročelnik Strojarskog odjela Tehničkog veleučilišta Zagreb

Nakon uvodnih govora okupljenima su se obratili Hrvoje Rakić, predavač Strojarskog odjela TVZ-a, Vesna Alić Kostešić, viša predavačica Strojarskog odjela TVZ-a, Ante Zaninović, predavač Strojarskog odjela TVZ-a i Tanja Frketić, profesorica strojarske grupe predmeta Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, koji su predstavili rezultate provedbe projekta. 

Hrvoje Rakić, pred. Strojarskog odjela Tehničkog veleučilišta Zagreb

Regionalni centar kompetentnosti Faust - strojarstvo predstavlja temelj razvoju i modernizaciji kvalifikacija u redovnom strukovnom obrazovanju, obrazovanju odraslih kao i cjeloživotnom učenju, a planirano razdoblje provedbe projekta je od 29. prosinca 2019. do 29. prosinca 2023. godine. 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.  

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'