Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 1

Jeste li za lovački kotlić, šetnju kanjonom ili razgled oldtimera? Isplanirajte izlet u Vrbovsko!

Jeste li za lovački kotlić, šetnju kanjonom ili razgled oldtimera? Isplanirajte izlet u Vrbovsko!

Gastronomska natjecanja, dječji festival, utrka kareta, vožnja starim vozilima, autohtoni proizvodi, uživanje u domaćim specijalitetima i još mnogo toga zabavnog očekuje vas od 16. do 19. lipnja na izletištu Kamačnik Vrbovsko

VIDEO

Izletište Kamačnik u Gorskom kotaru s godinama je postalo prepoznatljivo mjesto za druženje - bilo s obitelji, prijateljima, poslovnim kolegama ili kućnim ljubimcima. Smješteno na pola puta između Zagreba i Rijeke, uz istoimenu rijeku proteže se šetnica duga više od tri kilometra, što ovu destinaciju čini idealnim mjestom za aktivan odmor. Kamačnik se ubraja u pet najdubljih izvora u Lijepoj Našoj te je zbog svojih prirodnih ljepota prije 20 godina proglašen zaštićenim krajobrazom.

Ako nikad niste prošetali jednim od najljepših hrvatskih kanjona, donosimo razlog koji bi vas mogao potaknuti na to. Naime, ovo će izletište od 16. do 19. lipnja dodatno oživiti manifestacija "Super dani vani" u organizaciji Grada Vrbovskog. Evo koje vas sve zabavne aktivnosti i atrakcije očekuju tih dana. 

Fini lovački kotlić i druge delicije

Gorski je kotar poznat po tradiciji lova i jelima od divljači, a među glavne specijalitete od divljači, složit će se svi stanovnici ovog podneblja, definitivno spada lovački gulaš u kotliću. Za lovački kotlić, kako se još naziva, svaki pravi gurman iz ovoga kraja ima neki svoj recept i tajni sastojak koji se prenosi unutar obitelji. Ono što je ipak zajedničko ovom goranskom specijalitetu jest to da se tradicionalno priprema na masti, meso se mora "napacati" dan prije kuhanja i gulaš se krčka u kotliću na tronošcu iznad vatre. 

Ako i vi imate neki tajni obiteljski recept ili poseban način pripreme ovog jela, okupite ekipu od najmanje tri člana i dokažite na natjecanju 16. lipnja da je vaš lovački kotlić najukusniji! Ne brinite za namirnice jer će svaka ekipa dobiti jedan kilogram junetine, 500 grama mesa divljači (vepra), osnovne začine i ulje, ali ono što sami morate osigurati jesu vlastiti pribor te kotlić s tronošcem. Jelo koje pripremite probat će stručna komisija, u kojoj sudjeluje i poznati televizijski kuhar Tomislav Špiček, koji će vam sigurno dati nekoliko zlata vrijednih savjeta. Ali prije nego što se nađete oči u oči s njim, evo što poručuje. 

- Ocjenjivat ćemo kvalitetu kotlića, a pod kvalitetom mislim na to o kojoj će divljači biti riječ i kakvi će se začini koristiti, a pazit ću i da meso ne bude raskuhano, da luk bude dobro dinstan i da ne bude previše povrća u jelu. S obzirom na to da sam odrastao uz oca koji je bio lovac, priprema divljači uvijek me veseli. Pa tako, kad pripremam lovački kotlić, gotovo uvijek koristim meso divljeg zeca, to mi je car divljih životinja. Ako ne zec, onda srna ili vepar. Dakako, ne mogu vam otkriti cijeli recept, to su ipak male tajne kuhara i nikako ne bih volio da me netko kopira u ovom natjecanju. Ono što ipak mogu reći je da ovom jelu pašu čak i suho voće i gljive, ali ne treba pretjerivati kako bi se dobili čisti okusi - govori Špiček. 

Zagreb: Kuhar Tomislav Špiček

Pobjednike natjecanja očekuje pečeni odojak, za drugo mjesto osiguran je pršut, a treći dobivaju košaru punu proizvoda iz Vrbovskog. Birat će se i "naj ekipa", koju čeka poklon paket piva. Uz navedene nagrade, svaka od ovih ekipa dobit će pehar. Prijave se primaju do 6. lipnja. 

Osim lovačkim kotlićem, manifestacija će obilovati drugim delicijama i specijalitetima po kojima je Gorski kotar prepoznatljiv - od slatkovodnih riba, veprova ili medvjeđeg pršuta, raznih vrsta gljiva i kiseloga kupusa, pa sve do štrudla sa sirom ili višnjama, voćnih džemova, šljivovice, rakija od jabuke ili kruške i slatkih likera. A ako imate neke od svojih domaćih proizvoda, Grad Vrbovsko poziva vas da se prijavite za izlaganje autohtonih proizvoda i suvenira u okviru događanja "Super dani vani" od 16. do 19. lipnja ove godine i time dodatno obogatite gurmanski stol u izletištu Kamačnik. 

6
| Foto: Grad Vrbovsko

Revija oldtimera vratit će vas u prošlost

Kaže se da je ljepota u oku promatrača, pa tako dok se jedni dive najnovijim i tehnološki najnaprednijim modelima automobila koji danas postoje na tržištu, drugi fascinaciju pronalaze u oldtimerima. Starinski, vintage, klasici, oldtimeri... postoji mnogo naziva za vozila starija od dvadesetak godina koja se zbog povijesne vrijednosti čuvaju, održavaju i sakupljaju. Neka od najpoznatijih sigurno su Jaguar E-Type, Porsche 911, Land Rover, Volkswagen Buba, Citroën DS, Mercedes 300 SL Gullwing, Ford model T i tako dalje. 

Ako ste i vi njihov ljubitelj, neke od modela oldtimera moći ćete vidjeti na ovogodišnjoj manifestaciji "Super dani vani" 17. lipnja, u Vrbovskom, gdje će biti revija starodobnih vozila. Revija će podsjetiti starije generacije na prošla, po nekima možda i bolja vremena, a one mlađe upoznat će s tehničkom baštinom koju Grad Vrbovsko njeguje i obnavlja. Posjetitelji će tom prilikom moći sudjelovati i u posebnoj nagradnoj igri! 

Zabava za najmlađe zajamčena

Trećeg dana manifestacije "Super dani vani" najmlađi će posjetitelji imati priliku pokazati svoje talente i osvojiti vrijedne nagrade. Naime, svi zainteresirani od 5 do 16 godina mogu se prijaviti na natjecanje u pjevanju i plesu "Zeleni mikrofon i Kamačnik dance", koje će biti 18. lipnja u 11 sati. Pobjednik će osvojiti nagradu od 1500 kuna, drugoplasirani 900, a treći 600 kuna. Također će se dodjeljivati pehari i slatki paketi za najbolji scenski nastup, nagradu publike i nagradu za najsimpatičnijeg izvođača ili grupu. Svim sudionicima osigurane su diplome za sudjelovanje, osvježavajuća pića i prigodan obrok. Prijave se primaju do 10. lipnja. Osim dječjih talenata, pjesmom će vas zabaviti opatijski glazbenik Dražen Turina Šajeta. 

Za onu djecu koju ne zanimaju pjevanje i ples, organizatori su osigurali malo drukčiji, ali jednako uzbudljiv tip zabave. Naime, svako dijete moći će, ako želi, sudjelovati u kreativnim radionicama ili uživati u slatkim iznenađenjima i ludom provodu u lunaparku. Važno je samo da ponesu dobro raspoloženje i energiju za provođenje aktivnog dana u prirodi!

- Kamačnik je prekrasno izletište i idealno mjesto za druženje i odmor, a manifestacija na koju vas pozivamo namijenjena je svim dobnim skupinama. Prilikom njezina organiziranja posebno smo mislili na naše najmlađe posjetitelje, htjeli smo ih razveseliti povodom završetka školske godine druženjem u kojem će moći osvojiti vrijedne nagrade, zabaviti se u raznim kreativnim radionicama i u ludim vožnjama lunaparkom. U svakom slučaju, vesela atmosfera, zanimljive i vrijedne nagrade, poznati voditelji, dobra glazba i šetnja jednim od najljepših hrvatskih kanjona odlični su razlozi da praznike uz blagdan Tijelova provedete u našem izletištu - poručuje gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić

Prijavite se na utrku kareta

"A što je karet?", pitat će se mlađe generacije kad vide ovaj poziv na utrku. Riječ je o staromodnoj, rustikalnoj verziji skateboarda, svojevrsnoj jurilici od daske, rekli bi stari. Karet je nekad bio omiljena igračka djece iz Dalmacije i najčešće su ih izrađivali u kućnoj radinosti, i to od materijala do kojih se moglo doći. Sve što je bilo potrebno za ovu igračku bili su drvena ploča, dvije osovine, upravljač i željezni kotači. Važno je samo da je prednji dio kareta uzdignutiji u odnosu na stražnji, na kojem vozač sjedi. Cilj igre je spustiti se niz nagib ceste ili neke druge asfaltne podloge i pritom biti brži od ostalih suigrača. 

Ako želite vratiti se u djetinjstvo ili ako želite prvi put isprobati ovu zanimljivu, danas pomalo zaboravljenu igračku, izradite svoj karet i pravac Vrbovsko! Utrka kareta predviđena je za 19. lipnja na natjecateljskoj stazi dugoj 450 metara u izletištu Kamačnik. Najmlađi sudionici smiju imati 15 godina, a svim natjecateljima bit će osigurane promotivne majice i ručak. Predviđene su nagrade za najbržeg ili najbržu sudionicu, najbržu ekipu, najstarijeg sudionika ili sudionicu, najbolji karet i najbolju ekipu. Važno je samo zapamtiti da se prijave za utrku primaju do 10. lipnja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Koji vas domaći proizvodi najviše vežu uz djetinjstvo?
SJEĆATE LI SE?

Koji vas domaći proizvodi najviše vežu uz djetinjstvo?

Vegetine 'Male tajne velikih majstora kuhinje' pa 'Dnevnik' u 19.30 sati. U dječjim rukama Mikado, za okrepu Cedevita, a sve će oprati Čarli. Vraćamo vas u djetinjstvo s najpopularnijim domaćim proizvodima koji i danas ponosno krase police

Svjetska, a naša: Ova tvrtka proizvodi pokretne kuhinje i sobe te "zdrave" urede
SVJETSKI PRIZNATA HRVATSKA TVRTKA

Svjetska, a naša: Ova tvrtka proizvodi pokretne kuhinje i sobe te "zdrave" urede

U jednom trenutku pred vama je kuhinja, u drugom se transformira u TV kutak, a dnevni boravak postaje spavaća soba. Sve su to „magični“ izumi hrvatske tvrtke Dizz Concept kojoj je cilj poboljšati i pojednostaviti čovjekovu svakodnevicu
Osječka tvrtka na svjetskom tržištu: 'Tražili smo 100.000 kuna, a dobili milijun i pol'
PROIZVODE FPV NAOČALE ZA DRON

Osječka tvrtka na svjetskom tržištu: 'Tražili smo 100.000 kuna, a dobili milijun i pol'

Razgovarali smo s tri prijatelja iz Osijeka koji su razvili vlastite FPV naočale za dronove i plasirali ih na globalno tržište. Počeli su crowdfunding kampanjom koja im je osigurala 1,5 milijuna kuna, a danas imaju tvrtku s više od 40 zaposlenih