Obavijesti

Promo sadržaj

Na FER-ov podcast dolaze najveća imena iz svijeta znanosti i obrazovanja

Na FER-ov podcast dolaze najveća imena iz svijeta znanosti i obrazovanja

Kako bi široj publici približili najnovije znanstvene i tehnološke iskorake, predstavili svjetske trendove u obrazovanju i potaknuli kritičko razmišljanje, ekipa s FER-a koju čine Dario Bojanjac, Filip Turčinović, Petra Škaberna i Matea Vasilj pokrenula je 2020. godine znanstveno-obrazovni podcast 'podkist'.

U vremenima brzih, neprovjerenih informacija i lažnih vijesti s društvenih mreža i portala povjerenje prema znanstvenicima, ali i cjelokupnom obrazovnom sustavu - pada. Nasuprot tog načina informiranja među mlađom se populacijom, ali s tendencijom rasta i kod odraslih, istaknuo podcast. Kao forma ležernog stila komunikacije, podcast nije ograničen ni tematikom ni duljinom trajanja zbog čega često mijenja gledateljevu perspektivu, potiče znatiželju i pruža nova saznanja o idejama i temama o kojima ranije nije razmišljao. Kroz takve razgovore s učenicima, studentima, nastavnicima i stručnjacima ekipa podkista pokušava humanizirati goste, potaknuti diskusiju, vratiti povjerenje u znanstvenike i u konačnici pokrenuti promjene prema boljem obrazovnom sustavu. U 29 objavljenih epizoda razgovarali su s istaknutim pojedincima iz različitih područja znanosti i obrazovanja.

O umjetnoj inteligenciji pričao je Petar Veličković, znanstvenik iz velikobritanske kompanije Deep Mind koja se bavi umjetnom inteligencijom, ujedno i pridruženi profesor na Cambridgeu. U svojem je gostovanju opisao suradnju Deep Minda s nogometnim klubom Liverpool, govorio je o programu AlphaGo kojim je prvi puta pobijeđen čovjek u igri Go te je pojasnio primjenu algoritama dubokog učenja u rješavanju matematičkih problema, o čemu je njegova znanstvena grupa objavila članak i završila na naslovnici prestižnog časopisa Nature.

Beograd, Cambridge, Deep Mind - Petar Veličković:

Profesor Dubravko Babić koji se nalazi u 2% najutjecajnijih znanstvenika na svijetu za područje optoelektronike i fotonike u prvoj snimljenoj epizodi podkista naglasio je važnost stjecanja fundamentalnih znanja iz matematike i fizike radi čega se dobri inženjeri mogu prilagoditi novim idejama, novim standardima i novim problemima te na koncu razviti nove tehnologije. „Na FER-u učimo studente da budu pouzdani kako bi kasnije mogli preuzeti odgovornost za rješenja koja nude u svojem poslovnom okruženju“, pojasnio je Babić.

Vernesa Smolčić, eksperimentalna astrofizičarka i voditeljica prvog European Research Council starting granta u Hrvatskoj, uz navođenje rezultata najnovijih istraživanja u astrofizici koja su dovela do generiranja prve fotografije crne rupe, osvrnula se i na proces obrazovanja: „Potrebno je cijelu perspektivu podučavanja znanosti učiniti kreativnijom i pokušati suzbiti da dječja zaigranost prijeđe u teške i nerazumljive formule. Djeca su jako kreativna, ona su intuitivni znanstvenici jer za znanost je potrebna samo znatiželja“.

S druge strane, Neven Sesardić, analitički filozof i umirovljeni profesor sa Sveučilišta Lingnan, doveo je u pitanje važnost obrazovanja i istaknuo glavne probleme obrazovnih reformi. Naglasio je da treba uzeti u obzir kako uspjeh učenika u školi najviše ovisi o učenikovim karakteristikama i da mijenjanje kurikula neće previše pomoći. Odgovorio je i na pitanje je li u današnje vrijeme bolje imati znanje ili diplomu, a odgovor se neće svidjeti onima bez diplome.

Obrazovanje nije važno - Neven Sesardić

Najgledanija epizoda podkista je ona s Ilkom Brnetićem, omiljenim profesorom matematike na FER-u, koji 30 godina priprema nadarene učenike osnovnih i srednjih škola za međunarodna natjecanja. O uspješnosti njegovih priprema dovoljno govori podatak da je, između ostalih, pripremao i dva gosta podkista – Patricka Pavića, jednog od najupješnijih svjetskih natjecatelja u povijesti Informatičke olimpijade i Mašu Dobrić koja se ove godine plasirala na šest državnih natjecanja i Matematičku olimpijadu.

Red, rad i diploma - Ilko Brnetić: 

Iako se snimaju na FER-u, emisije podkista obuhvaćaju široki spektar tehničkih i manje tehničkih tema. Tako se kroz njih može saznati nešto više o umjetnoj inteligenciji, akustici prostora i 5G mrežama, ali i o koronavirusu, esportu i mladima u politici. Jedan od primjera manje tehničkih epizoda je i ona u kojoj su gostovala dva glumca - Tomislav Žganec i Živko Anočić, mali Perica iz filma 'Tko pjeva zlo ne misli' i veliki Perica iz serije 'Dnevnik velikog Perice', koji su usporedili glumu iz 70-ih s današnjom.

Dnevnik malog Perice - Tomislav Žganec:

Podkist je najgledaniji znanstveno-obrazovni podcast u Hrvatskoj. Njegove epizode, prilagođene publici puno široj od akademske i znanstvene, na svim su platformama ukupno pregledane više od 200 000 puta. To je najbolji pokazatelj da ljudi u Hrvatskoj žele steći nova znanja, pratiti znanstvena dostignuća i kritički razmišljati što je prvi korak prema cjeloživotnom učenju i, potencijalno, boljem obrazovnom sustavu.

Sve epizode podkista dostupne su na platformama YouTube, Google Podcasts i Spotify.

YouTube

Google Podcasts

Spotify

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'