Obavijesti

Promo sadržaj

Poljoprivredni radovi mogu uzrokovati požare, pripazite na ovih pet stvari

Poljoprivredni radovi mogu uzrokovati požare, pripazite na ovih pet stvari
4

U ljetnim mjesecima mnogi pribjegavaju odmoru, ali poljoprivrednici radove ne mogu izbjeći čak ni po najvećim vrućinama

Rad u blizini šume ljeti nosi velik rizik, ne samo za ljude i životinje, već i imovinu. Donosimo popis situacija na koje valja obratiti pažnju, jer nemar u kombinaciji s visokim temperaturama i suhim tlom može uzrokovati razoran požar.

Pet stvari koje mogu izazvati požar

Kako je najčešći uzrok požara ljudski nemar, potrebno je obratiti pažnju na stvari koji mogu zapaliti poljoprivredne površine i šume. Odbačeni opušak, iskra od radova, izgubljen upaljač ili staklo na suhom i obraslom tlu, u trenu se mogu zapaliti. Još jedan opasan uzrok je neugašeni plamen, budući da se vrlo lako može proširiti i pretvoriti u vatrenu stihiju. Brzo prijavljivanje uočenog dima izrazito je važno. Ukoliko primijetite dim odmah nazovite 193 ili 112.

Ne spaljujte biljne ostatke i korov

U ljetnom periodu na snazi je stroga zabrana paljenja vatre na otvorenim prostorima. Spaljivanje biljnog otpada zastarjela je i vrlo opasna radnja koja utječe na sigurnost građana jer se plamen lako može proširiti na stambene objekte, šume i okolno raslinje te dovesti u opasnost ljudske živote. Umjesto paljenja, bolja je opcija kompostiranje bilja, navodi Hrvatska vatrogasna zajednica.

Održavajte poljoprivredna zemljišta

Veliki problem su neodržavani tereni obrasli u makiju i korov, a što značajno pogoduje širenju požara. Zato Hrvatska vatrogasna zajednica i Hrvatske šume neprestano apeliraju na građane da čiste vlastita zemljišta i komunalnim redarima nadležnim na njihovom području prijave nepravilnosti i šikare.

Iako je protupožarna sezona službeno započela 1. lipnja, u Hrvatskim šumama preventivne aktivnosti traju tijekom cijele godine. Zajedno s partnerima, pokrenule su kampanju Nemar je prva iskra s ciljem osvješćivanja građana i turista o njihovoj ulozi u očuvanju šuma, imovine i ljudskih života od razornih učinaka požara. Kreirana su i tri promotivna spota koja obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara, a možete ih pogledati ovdje.

Da bi sigurnost šuma od požara uvijek bila na najvišoj razini, tvrtka kontinuirano provodi edukacije i aktivnosti poput motrenja šuma, izgradnje i održavanja protupožarnih prometnica i motrionica te čišćenja, čuvanja i održavanja šuma. Također, Hrvatske šume neprestano ulažu i u video nadzor s detekcijom dima i vatre te simulatore širenja požara diljem priobalja.

Više o protupožarnim aktivnostima saznajte na web stranici kampanje Hrvatskih šuma „Nemar je prva iskra“, na Facebooku, Instagramu i LinkedInu ili putem  informativnog letka koji možete preuzeti ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'