Obavijesti

Promo sadržaj

Put u obećanu zemlju: Izvještaj s Fancy Food Showa u New Yorku, najvećeg sajma hrane

Put u obećanu zemlju: Izvještaj s Fancy Food Showa u New Yorku, najvećeg sajma hrane
34

Razlog našeg dolaska u Ameriku jest  Fancy Food show u New Yorku. Riječ je o najvećem sajmu hrane koji se odvija jednom godišnje i  okuplja preko 2000 izlagača iz SAD-a i 60-tak zemalja iz cijeloga svijeta

U prehrambenoj industriji sam već dugi niz godina, a u Hermes International tvrtku (Dida Boža brend) sam došla 2015. godine i već 8 godina radim u odjelu marketinga i prodaje za Horecu (ugostiteljske objekte), rekla je Sara Stjepanek. Našem timu se prije skoro godinu dana pridružila i kolegica Josipa Hadrović koja je voditeljica marketinga. 31. svibnja je trebala biti još jedna obična radna srijeda, ali se ispostavilo da će biti sve samo ne obična. Dobila sam poziv iz naše tvrtke kako  kolegica i ja imamo priliku otići na poslovno putovanje u New York na Fancy Food show, najveći sajam hrane. Naš zadatak je bio vidjeti kako funkcionira američko tržite i konkurencija. U glavi mi je samo bilo Amerika, obećana zemlja o kojoj svi pričaju, mjesta koja smo imali priliku proživjeti samo kroz filmove, a upravo se nama pružila ta prilika. Kada su krenule pripreme za Ameriku još nismo bile u potpunosti svjesne što se događa i kako nam je američki san nadohvat ruke. 

23. lipnja smo krenule na put. Očekivanja su bila velika, a osjećaji pomiješani od uzbuđenja, straha od nepoznatoga i priprema za posao koji nas je tamo čekao. Let je trajao oko 13 sati s presjedanjima Zagreb- London i London-New York. Na vremenskoj prognozi je sve dane stajala kiša s grmljavinom, ali nas je na kraju vrijeme sve dane zaista poslužilo.

Grad koji ne spava 

Oko 22h smo stigle u New York. Kolona kod ulaska na carinu je bila dugačka, a more ljudi je čekalo u redu pa smo mislile kako ovaj naporan dan nema kraja. Kada smo napokon izašle iz aerodroma dočekalo nas je privatno vozilo i ljubazni vozač koji je strpljivo dva sata čekao naš dolazak. Smještaj je bio više nego impresivan u hotelu Intercontinental koji se nalazi u samom srcu New Yorka, nekoliko minuta pješice od Times Squarea.  

Čim smo kročile u centar shvatile smo značenje pojma grad koji ne spava. Sva svijetla koja možete zamisliti osvjetljavala su New York, kao da nas pozdravljaju i žele nam dobrodošlicu. Imala sam osjećaj  kao da smo na Brodwayu u predstavi u kojoj smo bile glavne protagonistice i tada smo shvatila kako snovi ponekad postaju stvarnost. Od visokih zgrada jedva smo uspjele vidjeti nebo, a kada smo ušle u lift koji nas je odveo do 30-og kata znale smo kako avantura tek počinje. 

Jutro, prvi neradni dan i vrijeme za istraživanje velike Jabuke. U razgledavanje smo krenule s planom puta i osnovnim znamenitostima koje svaki turist mora obići. Po gradu smo se odlično snalazile kao da ga već dugo poznajemo i uopće nije bilo teško pronaći mjesta koja su nas zanimala. Svaka ulica nazvana je po brojevima, primjerice 33th Street, 44th Street… 

Mjesto promjena 

Times Square- prvo mjesto koje smo posjetile i koje nas je odmah na prvu šokiralo, ali i pripremilo na različitosti. Na svakom uglu, plakatu ili billboardu stajalo je mnoštvo blještavih reklama, boja i komercijalnih poruka, toliko informacija da ih naš mozak nije stigao procesuirati u kratkom vremenu. Svima poznat simbol grada su definitivno žuti taksiji koje smo svi zapamtili iz scena poznate serije Sex and the City gdje Carrie (Sarah Jessica Parker zaustavlja taksi pokazujući svoje noge). Pokušale smo rekonstruirati poznatu scenu,  ali bezuspješno, od toliko prolaznika taksi nas nije ni zamijetio, a kamoli naše noge. 

Ono što sam odmah primijetila jest mogućnost da u gradu različitosti budeš svoj, drugačiji i radiš ono što te veseli bez raznih predrasuda, napada ili ružnih komentara.  

Na Times Squareu se događalo toliko toga. Na jednom uglu ste mogli vidjeti ulične zabavljače, mnoštvo štandova s poznatim hot dog-ovima i pericama, a odmah uz njih zanimljive likove iz crtića (Spiderman, Mickey Mouse)… Činilo nam se kako zabavljači ispadaju iza svakog ugla. U jednom trenutku se pojavila skupina ljutitih građana koji su radi nečega prosvjedovali. S druge strane smo zamijetili opuštenu ekipu koja je dijelila besplatne šarene narukvice u duginim bojama. Ubrzo smo shvatile kako smo upale na Gay Pride povorku koja u Americi inače traje cijeli mjesec lipanj, a taj dan je bio vrhunac događanja. 

Jedna od zanimljivih činjenica koju smo saznale od građana jest zakon koji je 90-tih izglasan, a vezan je za prava žena i slobodu hodanja po gradu u toplesu pa nas nije iznenadila činjenica da je svaka treća osoba bila polugola s tijelom oslikanim u američku zastavu. 

Moram priznati da nam je ova slika Amerike bila pretjerana za prvi dan, ali da nam i naš tradicionalan odgoj  i kultura nisu dopustili vidjeti širu sliku grada. Odlučile smo New Yorku dati još jednu šansu da nam otkrije svoje čari i oduševi nas što je nakon nekoliko ulica i uspio.

Zelena idila- Central Park

Odmor od gradske vreve, buke i brzog načina života možete pronaći u Central Parku. Mjesto koje nas je oborilo s nogu, mjesto tišine, idile i mirisa prirode. Kada smo kročile nogom u Central park kao da smo se prebacile u drugu galaksiju. Central park je jedan od najvećih parkova na svijetu i sa sigurnošću možemo reći da smo otkrile samo ¼ parka.  

Na početku parka stajale su kočije s prekrasnim bijelim konjima koje su nas vratile u davna otmjena vremena. U parku svatko može pronaći nešto za sebe od prekrasnih vrtova i pogleda do mira koji tamo vlada. Veliko zelenilo prizvalo je građane i turiste na odmor u prirodi, obitelji s djecom na igru u parku i rekreativce na sport i vježbu. Ovo mjesto nas je podsjetilo na Hrvatsku i naše predivne parkove Maksimir i Marjan. Ljepota ovoga parka nam je u istom trenu popravila dojam New Yorka. Ovo je mjesto gdje je Blair iz svima poznate teen serije „Gossip girl“/“Tračerice„ hranila patke na jezeru sa svojom sluškinjom Dorotom i lokacija gdje su se Blair i Chuck vjenčali. 

Izašle smo s Upper East Sidea i krenule prema Brooklynu. Doživljaj New Yorka je drugačiji kada imate mogućnost vidjeti grad kroz oči građana koji žive tamo, a nama se upravo pružila ta prilika jer nam je Josipina prijateljica pokazala mjesta koja same možda ne bi imale priliku vidjeti i  zaista doživjeti avanturu zvanu New York.  

Brooklyn - još jedno poznato mjesto Tračerica, adresa gdje je živio Dan Humphrey i gdje su snimane mnoge scene iz serije. Obišle smo svima poznati Manhattanski most na kojemu se rijetko kada možete fotografirati bez prolaznika i mnoštva turista. U obilasku smo naletjele na mladence i veliku obitelj koja je htjela ovjekovječiti trenutak upravo ispod prekrasnog mosta. 

Mjesto raznolikosti

New York je zaista mjesto različitih kultura i nacionalnosti. Ono što smo prvo primijetile je veliki broj Azijata i Afroamerikanaca. Posjetile smo židovsku četvrt i saznale da u NYC-u nakon Izraela živi najveći broj židovskog stanovništva, a u Americi se priča čak više od 600 različitih jezika. 

Grad gastronomije i užitka 

U New Yorku smo imale priliku isprobati različite gastronomske kuhinje počevši od azijske, francuske, talijanske do klasične američke. Brunch, rani ručak smo po prvi puta zaista isprobale u NYC-u u poznatom lancu Vanilla Gorilla gdje smo jele tortilje punjene kajganom i povrćem, a u ostalim restoranima avokado tostom s poširanim jajima i glomazne američke palačinke s javorovim sirupom. Nakon što smo isprobale prave američke palačinke shvatile smo kako ih mi u Hrvatskoj ne možemo tako zvati jer je ova jedna palačinka veličinom kao naše tri. Ono što nas je posebice iznenadilo jest američka kava koja se veličinom znatno razlikuje od naše. Kave u Starbucksu smo isprobale,  ali nas nisu toliko oduševile koliko kave u manjim kvartovskim kafićima.

Budući da smo u New York došle na sajam hrane i kako je rad u prehrambenoj industriji naš posao, zaista možemo reći kako nas je raznolika gastro ponuda oduševila i ostavila puno mjesta za komentiranje, a da smo ostale još koji dan vratile bismo se s nekoliko kilograma viška. Rooftop - mjesto izlazaka i mjesto s kojeg možete vidjeti cijeli NY. Posjetili smo Time out Market, staru tvornicu od koje je nastalo gastro i kulturno okupljalište grada u srcu Dumba, neki bi rekli „hipstersko“ okupljalište. To je lokacija koja na jednom mjestu nudi različit izbor restorana, barova, DJ-a koji pušta latino i pop glazbu, a povrh svega ima najbolji pogled u gradu. Spoj tradicionalnog američkog, a u drugu ruku spoj modernog i inovativnog. Ono što smo isprobale i svakako možemo preporučiti jest koktel Bloody Mary i teksaški roštilj- pulled pork, rižu s grahom, osvježavajuću coleslaw salatu i naravno poznato američko jelo Mac and Cheese, kod nas poznato kao makaroni sa sirom.  

Fancy Foods show 

Razlog našeg dolaska u Ameriku jest  Fancy Food show u New Yorku. Riječ je o najvećem sajmu hrane koji se odvija jednom godišnje i  okuplja preko 2000 izlagača iz SAD-a i 60-tak zemalja iz cijeloga svijeta. Ovo je Show koji je zatvoren za javnost i na njemu izlažu najveći dobavljači i distributeri u cijelome svijetu. San svih poslovnjaka jest posjetiti ovakav sajam u kojem svaka tvrtka živi za predstavljanje svoga brenda, jačanje poslovnih odnosa, stvaranje novih ideja i sklapanje ozbiljnog biznisa. Posao u Americi ne staje i oni kada ne rade, rade, to je jednostavno dio njihove kulture. Ne znamo kako najbolje dočarati Fancy Food show, ali probajte zamisliti film Charlie i tvornica čokolade, e pa tako na jednom mjestu imate priliku obići talijanske štandove i isprobati najukusnije sireve, pršute, mortadelu i slastice. Na drugom štandu će vas mamiti  Španjolske tvrtke s poznatim maslinama i raznim namazima, Grčka s jogurtima, sirevima i začinima, sve što vam srce može poželjeti.  

Na sajam smo došli kao izlagači u sklopu tvrtke Dalmatia koja je u Americi poznata već 20 godina po ekološkim džemovima i namazima. Upravo je sajam i prvo izlaganje na Fancy food showu 2004. godine Dalmatii bio prekretnica i ključna stavka za razvoj brenda i rast biznisa.  

Dalmatia je od 2004. godine do danas na Fancy Food showu osvojila nekoliko prestižnih nagrada koje su bitne u biznisu hrane: Riječ je o zlatnim medaljama i nagradi koja se zaista cijeni u prehrambenom svijetu, a osvojena je za najbolji džem.  Nagradu su osvojili proizvodi Dalmatia eko džem višnja, smokva i smokva naranča, i veliko Horeca pakiranje smokve kao najbolji restoran „food service item“.  

Danas nakon 20 godine Dalmatia, odnosno Dida Boža jos uvijek drži prvo mjesto u toj kategoriji hrane. 

Dalmatia je kao brend već na početku postavljala trendove i tako je s eko džemom od smokava započela novu kategoriju  hrane koja se zove dodatci sirevima, „condiments to cheese“. Dalmatia, tj. Dida Boža džem od smokava se odlično sljubljuje s mladim kozjim, ovčjim i kravljim sirom, brie sirom sve do jačih sireva kao što su gorgonzola, ali i poznati francuski sirevi Camember te plavi sirevi s plemenitom pljesni. Ova nova kategorija hrane je u Americi postala izrazito popularna,  konkurencija svakim danom raste, a poslovanje sa sirevima je neizmjerno veliko za naše pojmove.  

Dalmatia brend je diljem Amerike prisutan preko 20 godina i još uvije drži prvo mjesto u kategoriji hrane, a svoju je poziciju pronašao u više od 30 000 dućana.

Poznati i slavni 

U Americi smo sasvim slučajno naletjeli na par poznatih osoba iz javnoga svijeta. Za vrijeme bruncha u jednom od restorana je bila glumica Katie Holmes koja je sasvim normalno, čak bih se usudila reći skromno ušetala u restoran obučena jednostavno i ne opterećeno. Zaista me se to dojmilo i uživala sam gledati kako uživa u svojoj kavi svaki slobodan trenutak koristi da u miru provede s  kolegom s kojim je došla. Sajam je posjetio Jordan M. Magee branič Temple sveučilišta za kojega kažu da će biti nova zvijezda američkog nogometa, a svojim kuharskim specijalitetima na sajmu nas je počastila Giada de Laurentiis, talijansko-američka Emmy nagrađivana televizijska ličnost koja je ne samo kuharica nego i vlasnica nekoliko restorana i spisateljica.  

Kad smo već kod svjetala reflektora i javne scene nismo imale dovoljno vremena posjetiti Brodway kazalište i pogledati neki od poznatih mjuzikla, a želja nam je bila vidjeti i poznate muzeje po kojima je NYC poznat. Ove lokacije smo ostavile za slijedeći put kako bismo imale izliku vratiti se.  

Nije sve kako izgleda/ Druga strana medalje...

Kako u svakoj priči postoji i ona druga, tako i ova Jabuka ima svoju trulu stranu. Primijetile smo kako u dojmovima o posjetu New Yorka svi spominju ljubaznost i uslužnost, ali mi nismo to iskusile u ovom posjetu. U većem broju restorana, tako i u hotelu naišle smo na neljubaznost pomalo i bahatost zaposlenika što se ne bi očekivalo od osoba koje žive za napojnice koje dobiju. Još jedna bitna informacija za one koji planiraju put u NY su visoke cijene, ali tu ne pričam o klasičnim turističkim gradovima nego o zaista visokim cijenama. Primjerice jedan običan doručak (tortilja s jajima i kava) u kvartovskom restoranu nas nije izašao manje od 20 eura. Ukoliko se u NY mislite uputiti na frizuru morate znati da će vam sušenje kose naplatiti dodatnih 80 dolara uz uslugu koju tražite. Obični suveniri primjerice magneti 3 komada ne možete pronaći po nižoj cijeni od 15.99 dolara + porez koji dodatno plaćate na blagajni.  

Život u NY je idila za ljude koji puno rade, dobro zarađuju i žive u predgrađu udaljeni od centra grada. Velika je razlika između bogatih i siromašnih, a srednji je stalež davnih dana nestao. Siromašni građani zaista žive zaista na rubu,  a mi smo po prvi puta, nadam se i zadnji imale priliku vidjeti toliki broj beskućnika doslovno na svakom uglu. Neki će reći to je normalno za velike gradove, ali jednostavno nije. Iznenadilo nas je i kako je centar grada dosta prljav i pun neugodnih mirisa, ali to nitko ne priča u spomenu obilaska ove metropole. 

Poznato je kako u većinu zemalja u koje turistički odete voda nije pitka i vodu morate kupovati, ali je i zanimljivo kada se vratite u svoju zemlju i popijete tu istu vodu počnete ju puno više cijeniti. Uvijek bi mi bilo smiješno kada bi netko nakon par dana puta rekao hvata me jet leg, e pa bome smo ga i mi osjetile.  

Zbog posla koji radimo imale smo priliku posjetiti i mnoge maloprodajne lance od koji je najpoznatiji Whole Foods dućan. Dućani u New Yorku izgledaju zaista privlačno i nude raznovrsnu ponudu hrane, ali ono što nas je iznenadilo da Amerikanci na policama nude puno prehrambenih proizvoda u znatno većim pakiranjima recimo sokovi, jogurti, meso, žitarice. Ne znam jeli razlog velikih pakiranja rjeđa kupnja ili ušteda.  

Cijenimo naše 

Kada sagledam ovaj kratak, ali definitivno sladak put mogu reći kako je ovo avantura koja se ne propušta, avantura koja se pamti. Za one koji žele posjetiti obećanu zemlju mogu samo nadodati još par savjeta: Ne pretjerujte s odjećom ako idete u ljetno doba jer je klima topla i vlažna, a kiša ako i padne prestat će ubrzo. Napravite plan puta, mjesta koja želite obići, a svakako rezervirajte i ulaznice za neka mjesta unaprijed. Ukoliko imate nekoga u NY svakako to iskoristite jer ćete vidjeti mjesta koja se ne spominju. Novaca će vam trebati tako da uštedite prije puta što više možete. Uber ili podzemna su najbolje prijevozno sredstvo, ali  mi smo i pješice napravile dobre kilometre tako da svakako ponesite udobnu za hodanje. Ne očekujte previše, a opet očekujte sve. Opustite se i uživajte jer grad koji ne spava čeka na Vas. Izađite iz centra i upoznajte uistinu grad. 

Na kraju dana uvijek je lijepo putovati, vidjeti nešto novo i iskusiti avanturu, ali uvijek se volimo vratiti kući.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin