Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 82

Stanovnici Banije očajni: 'Sve ćete dobiti, samo ne pitajte kad'

Stanovnici Banije očajni: 'Sve ćete dobiti, samo ne pitajte kad'

U Sisačko-moslavačkoj županiji vrijeme je stalo. Tlo i dalje podrhtava, kuće su još razrušene, obnova stoji i ovoj se noćnoj mori ne nazire kraj. Zaboravljeni, nezaštićeni, prepušteni sami sebi, stanovnici Banije žive dan za dan

Tko razmišlja o zimi dok je ljeto u punome mahu, dok se planiraju godišnji odmori i odlasci na more? Ljudi s Banije.

Iako je prošlo šest mjeseci od razornog potresa koji je pogodio Baniju, većina toga i dalje se ne miče s "mrtve točke", obnova stoji, čini se kao da se nemili događaj zbio jučer. Stanovnici ovoga kraja žive u strahu, ne samo od potresa i pitaju se što će s njima biti sutra. Prepušteni sami sebi, volonterima, kojih je sve manje, i donatorima poput tvrtke Violeta, koji im daruju potrepštine nužne za svakodnevni život. Zaboravljeni, razdvojeni, raseljeni.

Kako se snalaze, što im je najpotrebnije i čega se najviše boje podijelili su s nama Marko Kejić (45) i Vojislav Golubovac (30).

golubovac

Situacija i dalje neizvjesna

Nakon potresa mnogim stanovnicima Banije kuće su dobile crvenu naljepnicu i moraju se srušiti. A tko će im u tome pomoći i mogu li se osloniti na državu, županiju ili općinu - ne znaju. 

- Išao sam neki dan sa ženom u općinu pitati kako dalje s obzirom na situaciju i kad možemo očekivati građevinski materijal te sam dobio ovaj odgovor: 'Sve ćete dobiti, samo ne pitajte kad'. Vrtimo se u krug i nitko nam ne daje točne informacije. Moja kuća mora se srušiti, svi zidovi su popucali, a od građevinskog materijala dobio sam samo 10 dasaka, što s njima mogu napraviti? - prepričava nam Marko Kejić i dodaje da bi samo volio sa svojom obitelji biti opet na okupu u njihovoj pravoj kući i pustiti sinove da se igraju vani, bez bojazni da se nešto ne sruši na njih i ozlijediti ih.

kejic

Vojislav također mora srušiti svoju kuću, u kojoj su nosivi zidovi popucali, i iznova je sagraditi. On ima dvoje male djece, koja, nasreću, nisu svjesna situacije te se nada da ova situacija neće ostaviti posljedice na njih i da će odrastati bez straha i ožiljaka od potresa.

Zima bez grijanja

Prošla zima bila je izuzetno hladna, temperatura se spuštala ispod nule i dugo je trajala. Cijela Hrvatska se smrzavala, a pogotovo stanovnici Sisačko-moslavačke županije bez adekvatnog smještaja. Trenutna situacija je malo bolja, ali zima će uskoro zakucati na vrata, a rješenje se ne nazire.

- Najveća briga je bila ta što se nismo mogli ugrijati. Mobilna kućica u kojoj sam sa ženom i dvojicom sinova ima grijanje, i s njom je sve u redu, ali struja nam je stvarala probleme jer je sklopka svako malo iskakala i bilo je nemoguće ugrijati se. Najteže je bilo noću jer je temperatura vani i u kućici bila izjednačena. Jako smo se smrzavali - prepričava nam Marko Kejić, koji je moler po zanimanju, ali i invalid.

kejic

S njim se slaže i Vojislav Golubovac, koji je isto to prošao sa svojom ženom i malim djetetom. 

- Zima je bila katastrofa, ali da vam iskreno kažem, nije ni preko ljeta bolje. Sad kad su temperature visoke, pustimo klimu, koja brzo rashladi mobilnu kućicu, ali čim je ugasimo, ne da se disati, moramo otvoriti vrata i onda opet postane nesnosno vruće.

Hvala svima koji pomažu

Unatoč svim problemima naši sugovornici ne zaboravljaju one koji im pomažu i uskaču oko neophodnih svakodnevnih stvari.

- Ne znam kako zahvaliti dobrim ljudima, posebno onima iz Violete, koji su nam dali krov nad glavom, a zatim još donirali svoje proizvode za higijenu, omekšivače i deterdžente za rublje. U kućici imamo sve za normalan život, od bojlera, plina, frižidera pa do klime - kaže Marko.

Svjesni činjenice da je stanovnicima razrušenih područja neophodna pomoć, a potrebe su različite i velike, Violeta je donirala 15 montažnih kućica vrijednosti veće od milijun kuna obiteljima koje su spavale pored ruševina svojih kuća i koje svoje srušene domove ne mogu napustiti iz raznih razloga.

Solidarnost, jedinstvo i briga za zajednicu sad su najvažniji - smatraju u Violeti što pokazuju primjerom, dajući krov nad glavom našim sugrađanima i opskrbljujući ih s neophodnim higijenskim potrepštinama.

kejic
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 82
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin