Obavijesti

Promo sadržaj

Stomatolog riješio najčešće mitove o implantatima

Stomatolog riješio najčešće mitove o implantatima

Ako se mučite s nedostatkom jednog ili više zuba sigurno ste se susreli s barem jednim od mitova o implantatima. Jesu li oni zabluda ili istina pojasnio nam je stručnjak.

Prema statistici Ministarstva zdravlja stanje zubi kod gotovo 90% starije populacije u Hrvatskoj iziskuje neku od složenijih intervencija. Stoga, vrlo je izgledno da se i vi nalazite među onima koji planiraju (ili bi barem trebali) uskoro zagrijati “zubarski stolac”.

Moderna stomatologija danas nudi vrlo efikasna rješenja za probleme nedostatka zubi. Gubitak zuba zadnji je stadij problematičnog dentalnog stanja i definitivno situacija koju bi svatko od nas želio izbjeći. No, i u slučaju tog neugodnog ishoda stomatolog vam može ponuditi rješenje koje će vjerno oponašati i preuzeti ulogu vašeg prirodnog zuba. Upravo je u tom području dentalna medicina zadnjih desetak godina napravila najveći iskorak i usavršila zubne implantate kao trajno fiksno rješenje za sve koji pate od nedostatka zuba i žele vratiti osjećaj i funkciju svog prirodnog zuba.

No, kao i kod svakog noviteta, a osobito onog koji zadire u naše zdravlje, nekima se budi sumnja i pojavljuju pitanja o efikasnosti i sigurnosti. Ugradnja implantata boli, implantati su preskupi, nisu svi kandidati za njihovu ugradnju, samo su neki od popularnih mitova na koje ćete možda naletjeti. Kako bi se jednom zauvijek mitovi o implantatima riješili, dr. Filip Štimac oralni kirurg iz Štimac centra dentalne medicine u Zagrebu, skupio je one najčešće i podijelio nam konkretne odgovore.

1. Implantati bole i kod ugradnje i nakon ugradnje!

Netočno! Kod ugradnje, ali i nakon ugradnje implantata nećete osjetiti nikakve bolove. Zašto je tome tako, detaljnije saznajte u vlogu dr. Filipa Štimca.

2. Upala oko implantata je rijetka!

Ovo je točno, upala oko implantata je vrlo rijetka, a može se i potpuno spriječiti.

3. Terapija s implantatima je duga i bolna - implantati stalno bole!

Netočna tvrdnja! Cijela terapija nije bolna, a ugradnja implantata je jedan od najbržih zahvata u modernoj stomatologiji. Isto tako, implantati jednom kada se ugrade ne bole, nema nikakvih smetnji i s njima normalno funkcionirate. Poslušajte dr. FIlipa Štimca što kaže o samoj terapiji.

4. Tijelo odbacuje implantate!

I ovo je netočno! Implantati su načinjeni od čistog titana, biokompatibilnog materijala i u ustima mogu ostati cijeli život.

5. Prestar sam za implantate!

Ovo je netočan mit. Gornje dobne granice za ugradnju implantata nema. 

6. Nisu svi kandidati za ugradnju implantata!

Točno je, nisu baš svi dobri kandidati za implantate. U vlogu doktora Štimca poslušajte koji su glavni preduvjeti za ovaj zahvat.

7. Nisam potpuno zdrav pa ne mogu imati implantate!

Nije točno. Ne morate biti potpuno zdravi da biste dobili implantate. Ipak, u slučaju nekih bolesti proces ugradnje implantata će se prilagoditi.

8. Imam parodontozu i zato ne mogu ugraditi implantate!

Ni ovaj mit nije točan. Pogrešna je tvrdnja da se zbog dijagnoze parodontoze ne mogu dobiti implantati. U slučaju kada se zbog uznapredovale parodontoze zubi više ne mogu spasiti, oni se mogu nadomjestiti implantatima. Nakon vađenja zuba i cijeljenja, parodontoza prestaje i nema razlike u kvaliteti kosti kod osobe koja je imala parodontozu i one koja je nema.

9. Imam lošu kost i ne mogu dobiti implantate!

Loša kvaliteta i nedostatak kosti prepreka je za ugradnju implantata, ali to je rijetkost i u većini slučajeva kosti ima dovoljno za ugradnju ili njenu nadogradnju.

10. Implantati su preskupo rješenje za nedostatak zubi!

Implantati jesu skuplje rješenje, ali njihove prednosti u odnosu na mobilnu protezu su nebrojene. Koje su to prednosti saznajte iz priloženog videa.

11. Što više implantata, to bolje!

Ovo je netočan mit. Nekad se smatralo da je više implantata u ustima bolje rješenje, ali danas se zna da je 4-6 implantata optimalno za fiksne zube.

12. Implantati su trajno rješenje!

Točno. Zubni implantati smatraju se dugotrajnim rješenjem koje uz pravilnu brigu može bez problema trajati dugi niz godina.

13. Kad imam implantate riješio sam se stomatologa zauvijek!

Ovo nikako nije točno. Iako se smatraju dugotrajnim i sigurnim rješenjem, o implantatima se mora voditi velika briga. Zašto je važno brinuti o implantatima objasnio nam je dr. Filip Štimac u svojem vlogu. 

Vjerujemo da je sada priča o zubnim implantatima puno jasnija. No, ako vi imate neku nedoumicu ili želite razgovarati sa stručnjakom svoje pitanje možete postaviti putem online obrasca ili nazvati u Štimac centar dentalne medicine na broj 01/36 33 602.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin