Obavijesti

Promo sadržaj

Uspješno proveden projekt „Gastro klub za pametno zapošljavanje“

Uspješno proveden projekt „Gastro klub za pametno zapošljavanje“
4

Pučko otvoreno učilište Samobor u završnoj je fazi provede projekta „Gastro klub za pametno zapošljavanje“ kojem je svrha povećati zapošljivost najranjivijih skupina na području Zagrebačke županije

Tražiteljima posla kroz projekt se nastojalo pomoći da steknu stručne kvalifikacije te da osnaže svoje kompetencije za ulazak na tržište rada.

Projekt ukupne vrijednosti 978.916,19 kuna, u 100% je iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda, a u dvadeset i četiri mjeseca provele su se aktivnosti koje uključuju povezivanje najranjivijih skupina na tržištu rada Zagrebačke županije s poslodavcima, sa snažnim naglaskom na razvoj novih, za tržište rada aktualnih programa obrazovanja.

Partneri na projektu su Grad Samobor, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Srednja strukovna škola Samobor, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor te Udruga za održivi razvoj Pozitiva Samobor.

Kroz projekt su razvijena dva nova programa usavršavanja odraslih osoba pod nazivom „Elektroinstalater za pametne kuće“ i „Kuhar specijalist kuhinje sjeverozapadne Hrvatske“.

Srednja strukovna škola Samobor uz podršku suradnika izradila je kurikulum za zanimanje „Elektroinstalater za pametne kuće“ i provela pilot program u trajanju od 120 sati kojeg je uspješno završilo 5 polaznika.

U sklopu projekta razvili smo kurikulum i nabavili najmoderniju didaktičku opremu za kućnu automatizaciju. Polaznici, mladi nezaposleni, su uz puno praktičnog rada iz prve ruke mogli raditi na instalaciji opreme i puštanju sustava za pametno upravljanje određenim funkcijama u kućanstvu. Instalirani sustav je omogućio da se kroz glasovno upravljanje putem pametnih telefona ili drugih sličnih elektroničkih uređaja aktivira videonadzor, kontrolira rasvjeta i pokrenu druge funkcije koje su bitne za zaštitu objekta u koje se ovaj sustav ugrađuje - izjavio je Ivan Vlainić, voditelj i jedan od autora programa „Elektroinstalater za pametne kuće“ i profesor u Srednjoj strukovnoj školi Samobor.

Drugi dio razvijenih i provedenih obrazovnih sadržaja je vezan uz gastronomiju i ugostiteljstvo, za što je bila zadužena Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola Samobor koja je razvila novi program obrazovanja odraslih pod nazivom „Kuhar – specijalist za kuhinju Sjeverozapadne Hrvatske“.

Projekt smo doživjeli kao odličnu promociju strukovnog obrazovanja, s posebnim naglaskom na sektor ugostiteljstva. Radi se o zanimanjima koja su još uvijek deficitarna na tržištu rada, iako u posljednje vrijeme bilježimo rast interesa upisa srednjoškolaca za zanimanje kuhara. Program kojeg smo uspješno proveli za osmero mladih nezaposlenih osoba vjerujemo da će biti poticaj i poruka našim učenicima da je potrebno stalno usavršavanje i specijalizacija u specifičnim kuhinjama i da je to  nešto što tržište i poslodavci traže. Provedeni program donijet će korist i poslodavcima Grada Samobora i Zagrebačke županije -  rekla je Mirjana Kroflin, ravnateljica Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole u Samoboru.

Škola je kroz projekt osigurala i vrijednu opremu kojom je opremljena školska kuhinja što će uveliko doprinijeti kvaliteti praktične nastave za srednjoškolce i programe obrazovanja odraslih koje ETUŠ provodi.

Nositelj projekta bilo je Pučko otvoreno učilište Samobor, koje je za 11 starijih nezaposlenih osoba provelo program obrazovanja „Priprematelj jednostavnih jela i slastica“, a većina polaznika uspješno je položila i ispit stručne osposobljenosti pred Obrtničkom komorom Zagreb.

Sudjelovanje u projektu bilo je doista poticajno za naše polaznike, ne samo u smislu edukacije i unapređenja svojih vještina, već  i kroz njihovu međusobnu komunikaciju i suradnju. Program je uspješno priveden kraju, a polaznici su pred komisijom pokazali što su sve naučili. Vjerujemo da će to biti dodatni plus na tržištu rada.

Kriza uzrokovana COVID-19 djelomično se  odrazila i na provedbu projekta, iako su sve aktivnosti uspješno završene. Naime, dio radionica koje su namijenjene jačanju vještina za zapošljavanje, zbog aktualnih mjera nisu provedene u živo nego putem online komunikacijskih platformi. POU Samobor je nezaposlenim osobama i tražiteljima posla osigurao da obrazovnom programu koji uključuje samoprocjenu i postavljanje ciljeva,  komunikacijske i prezentacijske vještine, izradu životopisa tj. savladavanje vještina koje su neophodne za kvalitetno predstavljanje prilikom potrage za poslom mogu pristupiti putem  e-learning tečaja koji se nalazi na personaliziranoj web-platformi za online obrazovanje (https://www.pousamoboronline.com/e-learning-tecajevi). Platforma je nastala kao dio Gastro kluba gdje će polaznici moći procijeniti svoje vještine i potrebu za dodatnom edukacijom. Sve što treba napraviti je pristupiti tečaju i naučiti male tajne koje će im pomoći u uspješnoj potrazi za poslom. Platforma također omogućuje polaznicima linkove putem kojih će moći pristupiti raznim poslodavcima i informirati se o njihovim potrebama.

Uz navedene aktivnosti Hrvatski zavod za zapošljavanje područni ured Zagreb je pružio značajnu podršku u organizacijskom dijelu i motivaciji polaznika za uključivanje u projekt, dok je udruga Pozitiva uz medijsku promociju projekta i aktivnosti, uspješno provela edukaciju iz osnovnih poduzetničkih vještina za pedeset srednjoškolaca.

Po završetku projekta, aktivnosti podrške nezaposlenim osobama u dijelu jačanja kapaciteta i vještina za zapošljavanje, kroz pružanje obrazovnih sadržaja i povezivanje s poslodavcima na lokalnoj razini, nastavit će se osnivanjem kluba za zapošljavanje.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Menadžer najveće svjetske kriptomjenjačnice: Balkanska regija je uzbudljivo tržište
PROMO

Menadžer najveće svjetske kriptomjenjačnice: Balkanska regija je uzbudljivo tržište

Aplikacija Binance je u prvom tromjesečju 2024. ostvarila više od 6,3 milijuna preuzimanja dok je ukupna vrijednost platforme 100 milijardi dolara.

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...
UĆI ĆE U POVIJEST

Eurosong obojan skandalima: Šokantna Irska, diskvalificirali Nizozemca, veliki prosvjedi...

Nemo i pjesma 'The Code' odnijeli su Eurosong u Švicarsku, a Baby Lasagna završio je drugi! No, osim odličnih rezultata za Hrvatsku, ovaj ćemo Eurosong pamtiti i po brojnim skandalima...