Obavijesti

Promo sadržaj

Više od maske, više od našminkanog lica – Maškare Crikvenica!

Više od maske, više od našminkanog lica – Maškare Crikvenica!
10

Nakon što prođu božićno – novogodišnji praznici, većina pređe u stanje „hibernacije“ – kako ljudi, tako i gradovi, mjesta. Ali ne i Rivijera Crikvenica! Tamo baš tada kreće najveselije razdoblje u godini – maškare!

Poznato je da crikvenička rivijera ima dugu i vrijednu povijest maškaranja. U svakome se od četiriju mjesta ljubav prema maškarama njeguje od malih nogu. U Državnome arhivu je pronađen podatak da organizirane maškare u Crikvenici datiraju još od 1895. godine. Već su se tridesetih godina 20. stoljeća mještani Lukić i Jačica tradicionalno oblačili u mladoženju i mladenku, a zadnji utorak prije mesopusta bi obično imali cijeli obred vjenčanja u centru Crikvenice.

Mnogo se toga promijenilo od generacija čije su maske bile produkti kućne radinosti do modernih generacija koje svoje maske uglavnom kupuju, no želja da se sačuva i njeguje tradicija i dalje uspješno odolijeva izazovima modernog doba.

Maškarano ludilo kreće prvu subotu nakon Sveta tri kralja. Tako je bilo i ove godine – 13. siječnja su maškare preuzele vlast i maškarana druženja su počela!

Ono što se svake godine čeka s nestrpljenjem jesu dvije povorke – Dječja i Velika – koje će se održati u nedjelju, 28. siječnja – Dječja s početkom u 11, a Velika u 14 sati i to korak do mora! Nakon održanih povorki, zabava se seli u maškarani šator na Trgu Stjepana Radića uz nastupe glazbenih sastava „Koktelsi“ i „Point“.

3. veljače temperaturu u šatoru će podignuti uvijek raspoloženi Jole. To je zabava koju ne želite propustiti!

Organizatori (TZG Crikvenice) su se, zajedno s mnogobrojnim partnerima u projektu, pobrinuli da se tradicija maškara pokaže u mnogim područjima života pa će tako u OŠ Zvonka Cara biti održano „Čakavsko maškarano zapolne“, članovi Planinarskog društva „Strilež“ vodit će „Maškaranu šetnju“ po Ljubavnoj cestici, umirovljenici organiziraju „Maškarani pikado turnir“… Mislili smo i na naše najmlađe te smo tijekom „Maškara 2024.“ za njih i njihovu pratnju pripremili čajanke, tombole i animacije…

Po običaju i navadi staroj, na Pepelnicu se u centru grada čita šentenca, osuda Meriku te se spaljuje tog krivca za sve loše u protekloj godini.

Kako bi vrijeme između dvaju vikenda punih zabave prošlo što brže i veselije, pobrinuli su se i ugostitelji, trgovci, kozmetičari i frizeri s crikveničkoga područja, koji će ove, kao i svake godine biti zaslužni za osmijehe na mnogim licima. Naime, u sklopu „Vesele maškarane škrinjice", mogu se iskoristiti brojne pogodnosti i popusti, kao što su 10 % popusta za maškarane goste ili treće besplatne frizure istoj mušteriji tijekom maškaranoga razdoblja. Detalji o blagu koje skriva maškarana škrinjica nalaze se na web stranici maskare.net, Facebook stranici Maškare Crikvenica i Instagram profilu maskare_crikvenica. Također, na istoj web stranici imate mogućnost pogledati posebnu ponudu smještaja koja se odnosi na ovo najveselije razdoblje u godini.

„U jedno smo sigurni, a to je da će svi gosti i sudionici maškaranih povorki i ostalih maškaranih zbivanja ponijeti najbolje dojmove iz Crikvenice, kao jednoga od najvećih središta maškaranih zbivanja na Kvarneru“, poručuju iz Turističke zajednice Grada Crikvenice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...
FELJTON

Vatrogastvo nam je u genima: Nekada su društva imala svoje liječnike, veterinare, zbor...

Polovinom 19. stoljeća osnivaju se prve organizirane vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj. Tako je 1863. u Rijeci osnovana prva profesionalna vatrogasna postrojba