Obavijesti

Promo sadržaj

Zašto je privatni stomatolog skup? Evo odgovora!

Zašto je privatni stomatolog skup? Evo odgovora!
4

Kad govorimo o kvalitetnom brandu odjeće i obuće, satu poznatog branda, popularnom mobitelu ili marki automobila kvaliteta i ‘renome’ često su na prvom mjestu, ali što je u slučaju našeg zdravlja?

Upravo s kvalitetom i brandom dolazi i veća cijena. Zašto smo onda novce spremni uložiti u novi automobil ili mobitel, a ne i u naše zdravlje? Zašto cijena sve češće postaje glavni kriterij odabira doktora? Ovo su pitanja na koja vjerojatno nitko ne može dati pravi odgovor. Međutim, često ćemo se pitati zašto su usluge privatnih doktora skupe. Vjerojatno najbolji primjer su usluge stomatologa, kao nešto što će svakome od nas kad-tad u životu zatrebati. Zato smo odgovor o cijenama, ali i o stanju na europskom tržištu potražili u poznatom zagrebačkom dentalnom centru.

DOJAM CIJENA I REALNOST IZ PRVE RUKE

Mnogi gledaju što sve mogu kupiti za iznos koji dobiju kao sumu potrebnih stomatoloških zahvata. Rijetki su oni koji svoje dentalno zdravlje gledaju kao investiranje u sebe, svoje cjelokupno zdravlje i bolji standard života, što ono ustvari i jest. Na kraju ipak čujem svoje pacijente koji su nakon obavljenih dentalnih terapija dobili posao, podigli vlastito samopouzdanje i kvalitetu življenja ili pak riješili neke zdravstvene probleme. To ipak zvuči kao neka dobra investicija, zar ne?” ističe specijalist oralne kirurgije Filip Štimac, dr. med. dent. iz Štimac centra dentalne medicine.

Cijene u medicini često nisu samostalna procjena vlasnika ustanove pa tako i u stomatologiji postoji regulatorno tijelo za postavljanje cijena. Hrvatska komora dentalne medicine određuje minimalne cijene koje se moraju poštovati, a zainteresirali smo se i koji su to faktori koji dirigiraju te minimalne cijene.

“Tu ne govorimo samo o cijenama nego i o parametrima uređenja ordinacije, o uređajima koje moramo imati, tehničkim uvjetima prostora i veličini prostora koji se moraju poštovati. Iako možda puno toga nije “na prvu'' vidljivo, radi se o skupocjenim uređajima i infrastrukturi”, kazao je dr. Štimac.

EUROPSKE VS. HRVATSKE CIJENE

Usporedbe radi, za stomatološke usluge u Italiji se treba platiti najmanje dvostruko više. Zanimljiva je i činjenica da su mnogi Talijani već prije 30-ak godina počeli dolaziti u Hrvatsku, prvenstveno u Istru na stomatološke usluge.

Manjak doktora dentalne medicine i specijalista struke, veći životni standard i činjenica kako zdravstvena osiguranja ne pokrivaju većinu stomatoloških usluga, rezultira višim cijenama. Međutim, prema nekim anketama Talijani, ali i ostali Europljani ne dolaze kod hrvatskih stomatologa samo zbog niže cijene.

Naime pokazalo se da većina njih ipak dolazi zbog dobrih iskustava, preporuka i visoke kvalitete usluga koje naši stomatolozi nude.

No, aktualna situacija pandemije uzdrmala je i ovu branšu i dovela do poremećaja na domaćem tržištu, ostavivši pritom najveći trag na cijenama.

ŠTO SE KRIJE IZA NISKIH CIJENA I POPUSTA?

 Mnogi su od nas zbunjeni konstantnim bombardiranjem popustima na stomatološke usluge. Naš sugovornik nam objašnjava kako je cijena danas postala glavni faktor prilikom odabira stomatologa, a iskustvo, preporuke i kvaliteta padaju nažalost u drugi plan. Upravo zato neki stomatolozi snižavaju cijene koliko im regulativa dopušta kako bi privukli domaće korisnike.

Popusti su mogući, ali iza njih uvijek postoji neka računica. Usluga koja naoko izgleda isto, može u konačnici biti posve drugačija i na to valja obratiti pozornost. Korištenje kvalitetnih materijala i tehologije u medicini uvijek ima svoju cijenu i to se mora odraziti na konačnu cijenu usluge. Kvalitetna medicina i renomirani doktor uvijek će koštati.”, napominje nam dr. Filip Štimac i nastavlja: “Danas se posebno cijeni preciznost i usluga u roku od nekoliko dana. Svi znamo vrijeme je novac. Tu nam u pomoć uskače CAD-CAM tehnologija i digitalizacija procesa izrade zubi koja pacijentima u našem centru omogućuje preciznost i visoku kvalitetu u kratkom roku. Naravno, uvođenje te tehnologije je skupo i kompleksno, ali na kraju najbitniji su benefiti, koji su ogromni". 

ŠTO GARANTIRA KVALITETU - PREMIUM MATERIJALI, BRENDOVI ILI STRUČNJACI?

Saznali smo da postoje razlike među ustanovama u materijalima koji se koriste prilikom izrade plombi, krunica, ljuskica, proteza i svega onoga što bi nam bilo potrebno tijekom jednog stomatološkog posjeta. Cijene variraju ovisno i o materijalima te brendovima materijala koji se koriste. Na razinu cijene će vjerojatno utjecati i stručnjaci koji na pacijentima rade. Sami proces školovanja stomatologa u Hrvatskoj je dugotrajan i težak, a uža specijalizacija unutar struke taj proces znanto produljuje. Bitno je provjeriti kakvim asortimanom ustanova raspolaže, koje certifikate uživa, ali i koga ima u svojem timu.

Filip Štimac, specijalist oralne kirurgije potvrdio nam je da premium materijali osiguravaju doktorima veću garanciju na radove i samim time smanjuju mogućnost naknadne reklamacije.

Osjećam sigurnost krajnjeg ishoda ako radim s provjerenim, premium materijalima i samim time mogu pacijentu sa zadovoljstvom pružiti očekivanu uslugu. Svaki materijal mora imati certifikat izvrsnosti i detaljan portfolio, mislim da je to svim kolegama u interesu”, nadodaje dr. Štimac. Našeg sugovornika najviše brine činjenica da stomatologu odlazimo tek kad nas nešto boli.

KAKO DO JEFTINIJE DENTALNE USLUGE

Kad vi idete stomatologu? Kad vas boli, ne prije! Nas većina naših pacijenata zove jer ih nešto boli ili su došli do granice da više ne mogu normalno žvakati i živjeti. U tim slučajevima su i rješenja skuplja. Npr. zanemarujemo loš zadah iz usta, katkad zanemarujemo i kvarenje zubnog mesa prilikom četkanja zubi, ali kad se zub počne klimati ili kad zaboli tek tada odlazimo stomatologu. Nikada nije kasno za popravak zuba ili rješavanje dentalne situacije, nemojte me krivo shvatiti jer rješavamo mi velike zubne rehabilitacije, ali neriješeni karijes danas, može značiti krunica na zubu ili implantat sutra. Nešto što danas možete riješiti za nekoliko stotina kuna, sutra će se pretvoriti u terapiju od nekoliko tisuća kuna. Prevencija i higijena pola su našeg dentalnog zdravlja, a samim time i snizit ćemo cijene dentalnih usluga sada i u budućnosti”, ističe za kraj dr. Štimac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja
PROMO

Sportski centar Trnje okupio više od 1000 posjetitelja

Sportsko – obiteljskim druženjem za praznik rada Crvena Kalina i Favbet Foundation razveselili brojne Ukrajince

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin