Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 29

Najpoznatiji hrvatski medvjedić prešao pedesetu: Evo što se krije u okusu koji se ne prerasta

Najpoznatiji hrvatski medvjedić prešao pedesetu: Evo što se krije u okusu koji se ne prerasta

Koga god da pitate, hrana koja se nedvojbeno veže za svako djetinjstvo je Čokolino. Taj dobro poznati obrok neodoljivog čokoladnog okusa, kojem se mnogi rado vraćaju i u odrasloj dobi, već desetljećima miješa simpatični medvjedić Lino

VIDEO

Na spomen ovog simpatičnog, uvijek nasmiješenog animiranog životinjskog lika, sigurno vam se u glavi odmah pojave stihovi: "Moje ime je medvjedić Lino, svima želim prirodno i fino! Hranjive pahuljice nose osmijeh na lice, gotove u jedan čas da djeca rastu na sav glas. Lino okus vole mame, tate jer se u djetinjstvo s njim vrate. Danas za svoje male biraju minerale, vitamine A, B, C da snažno plješću ručice". I sigurni smo da ih je nemoguće pročitati bez one dobro poznate melodije koja ih prati u reklami za Čokolino. 

Iako su se ta melodija i stihovi tijekom godina mijenjali, baš poput izgleda medvjedića i pakiranja Čokolina, dobri osjećaji i nostalgija prema djetinjstvu koje vežemo za ovaj obrok ostali su isti. Bilo da ga pripremate s malo mlijeka, tako da ga praktički možete nožem rezati, rijetkog - da se može i popiti, ili onako "taman", na pola puta, ni pregustog ni prerijetkog, Čokolino je već dugo omiljen okus gotovo svim generacijama. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Ostvarenje hrvatskog sna: Od pripravnika do direktora službe jedne od naših najvećih tvrtki
Ostvarenje hrvatskog sna: Od pripravnika do direktora službe jedne od naših najvećih tvrtki

Od sedamdesetih do danas

Podravka je svoju uspješnu priču proizvodnje dehidrirane dječje hrane počela sedamdesetih godina prošlog stoljeća u suradnji s njemačkom tvrtkom Dr. Ritter&Co te je na tragu proizvoda na bazi grisa s čokoladom, medom i voćem razvijen Čokolino.

Nije trebalo proći mnogo vremena da medvjedić Lino postane zaštitni znak Čokolina (i drugih srodnih Podravkinih proizvoda, poput Frutolina i Grisolina), ali treba istaknuti da se u početku zvao Medolino. Pod tim se nazivom medvjedić pojavljuje sve do 1995. godine, kad postaje čuveni medvjedić Lino, što je bio zvučni i prepoznatljivi nastavak u svakom nazivu proizvoda povezanih s dječjom hranom.

Od 1999. naziv medvjedića pojavljuje se i na kutiji, a današnji izgled Čokolino dobiva 2017. godine, prilikom zadnjeg redizajna, u kojem su modernizirani prepoznatljivi i neizostavni elementi kutije Čokolina: medvjedić i kućice

S vremenom, osluškujući želje i potrebe vjernih potrošača, proširen je asortiman pod brendom Čokolino tako da je danas moguće pronaći, uz originalni Čokolino, Lješnjak Čokolino, Čokolino Fit, Čokolino Plus, Čokolino Baby, Čokolino Plus White te novitete - Čokolino bez glutena i Čokolino Protein Power.

Proputovao pola svijeta: Kako sam zahvaljujući Podravki ostvario sve što sam htio
Proputovao pola svijeta: Kako sam zahvaljujući Podravki ostvario sve što sam htio

A osim što se proširio na sve proizvode dječje hrane iz Podravke, medvjedić Lino već više od četiri desetljeća svakodnevno mami osmijeh svojih najmlađih potrošača sad već tradicionalnim Lino kalendarom.

"Novogodišnji vlak već kreće, a medvjedić Lino ga prati. On će po redu vožnje još dvanaest puta stati!" - tim je riječima Podravka još davne 1979. godine predstavila Lino kalendar, koji iz godine u godinu nagrađuje više od 100.000 djece iz cijele regije. Tema kalendara za 2023. godinu je recikliranje i važnost odvajanja otpada. Sa svakim mjesecom dolazi nova priča, sa svakom novom pričom nova ideja koja će, nadaju se iz Podravke, potaknuti maštu i kreativnost mladih umova.

Miki Muster - otac obožavanog medvjedića

Da bi priča o medvjediću Lini bila potpuna, nužno je spomenuti i izvornog tvorca ovog animiranog lika, Nikolaja Mikija Mustera. Riječ je o akademskom kiparu, ilustratoru, karikaturistu i animatoru, kojeg još nazivaju "slovenski Disney". Nikolaj je od djetinjstva bio očaran stripovima i animacijom, a najveću je inspiraciju dobio kad ga je s 13 godina majka odvela u kino na Disneyjevu "Snjeguljicu i sedam patuljaka". Nakon toga svaki je komad papira, sve stranice školskih bilježnica, iscrtao patuljcima i ubrzo je savladao Disneyev stil, koji se temeljio na humanizaciji predmeta i životinja.

S obzirom na vrijeme u kojem je djelovao, Mikija Mustera danas smatraju pionirom stripa i animacije u Sloveniji, a ostat će zapamćen po seriji stripova s likovima Zvitorepca, Trdonje i Lakotnika te animiranim televizijskim reklamama.

Tijekom dugogodišnje karijere napravio je više od 380 animiranih reklama. Osim prve verzije medvjedića Line, Miki Muster stvorio je popularnoga klokana Kvikija - zaštitnog lika Podravkinih hrskavih grickalica. 

Zanimljivo je kako je jednom prilikom izjavio da je još od malih nogu sanjao o tome kako će jednog dana zabavljati generacije i generacije djece. Da je uspio ostvariti svoj san, složit će se mnogobrojni naraštaji koji su odrasli uz simpatičnog medvjedića Linu, ali i uz mnoge druge neponovljive likove kojima je udahnuo život. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Maša (@masa.muster)

Muster je dobitnik mnogih nagrada, a sigurno najveće priznanje njegova rada je Prešernova nagrada za životno djelo, koju je dobio 2015. godine. Prije četiri godine Musterovi su se animirani likovi, nažalost, morali oprostiti od svojeg oca, ali upravo će ti likovi još dugo održavati uspomenu na ovog nadarenog ilustratora. 

Hranjiva poslastica za cijelu obitelj

Popularnost i prepoznatljivost Čokolina seže čak i izvan granica Lijepe Naše te ga je moguće pronaći u dvadesetak zemalja svijeta, a najviše na tržištima Adria regije i Zapadne Europe.

Čokolino je generacijama omiljena obiteljska hrana zahvaljujući finim pahuljicama s dodatkom čokolade koje se, pomiješane s mlijekom, pretvaraju u hranjivu poslasticu. Pahuljice od žitarica obogaćene su sa sedam vitamina (B1, B2, B6, C, E, niacin i folna kiselina) te su energetski bogat i uravnotežen obrok, neophodan djeci u razdoblju intenzivnog rasta i razvoja.

Iako namijenjen djeci, ovaj obrok i mnogi odrasli nikad ne žele prerasti jer ih podsjeća na bezbrižno djetinjstvo, veselje, radost i trenutke opuštanja. Iako je medvjedić Lino prešao pedesetu, zauvijek će uveseljavati veliku i malu djecu.

Priča dostojna Hollywooda: Nije voljela da ju zovu Teta Vegeta, a njen je izum promijenio svijet
Priča dostojna Hollywooda: Nije voljela da ju zovu Teta Vegeta, a njen je izum promijenio svijet
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100  dobiva ovaj kupon!
ORANŽ EUFORIJA

Zgrabi 15 € na Horizont Shopu i počasti se. Požuri, samo najbržih 100 dobiva ovaj kupon!

Osim godišnjeg pristupa ekskluzivnom sadržaju na dar dobivate kupone za shopping i usluge vrijedne 85 eura. Najbržih 100 dobit će Horizont Shop kupon od 15 eura

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti
PROMO

Autotek autoservis: Vaša sigurnost na cesti

Autoservis Autotek Vaš je pouzdani partner za održavanje i popravak vozila. Pružaju vrhunsku uslugu uz korištenje najnovije tehnologije i visokostručno osoblje
B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci
PROMO

B2Run sezona 2024. kreće iz Splita: Pridružite im se i vi 16. svibnja na poslovnoj utrci

Sa splitske Rive poslovnjaci iz grada i okolice startaju s utrkom 16. svibnja. A nakon toga, očekuje ih aftework druženje uz glazbu