U odnosu na bucnja koji dosegne i dvije tone, Lovrin od 20 kila prava je mrvica. Iskusni je ribar svejedno ponosan na ulov koji će, najavljuje, završiti u restoranu
Ribaru Lovri u mrežu uplivala 'beba' rijetke tropske grdosije
Redovito ribarim, ali nikad nisam vidio ovako čudnu ribu. Bio sam jako iznenađen. Poslije sam se raspitao i saznao o čemu je riječ, kaže Lovro iz Novalje na otoku Pagu, koji je bucnja izvukao sam u utorak.
Ulovio ga je, kako kaže, mrežom stajačicom.
- Bio je na dubini od oko osam metara. Već je uginuo kad sam ga izvukao iz mora, objašnjava Lovro.
Iako velika riba nije bila živa, odlučio ju je zadržati.
- Iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo rekli su mi da ga čuvam. Bucanj će u restoran. Ondje će ga preparirati ili pripremiti za jelo. Koliko čujem, meso mu je jestivo, a i ulje koje se od njega dobiva vrlo je ljekovito, zaključuje Lovro.
Meso bucnja zaista je jestivo, ali u Hrvatskoj se baš i ne jede jer nije ukusno, kažu iz Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Riječ je o najvećoj ribi koštunjači prepoznatljivoj po ovalnom, neobičnom tijelu. Oblikom podsjeća na riblju glavu na koju je, bez trupa, nasađen rep. Bucanj je, unatoč tome, brz i okretan plivač koji rijetko zalazi u plićak. Zovu ga i veliki jer može dosegnuti i do dvije tone.