Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
14 komentara

Spasio je život mladuncima: Babica sam za morske psiće...

Robert Vulić (40) ljetos je s prijateljima bio u ribolovu oko Palagruže. U mrežu se zaplela uginula skotna ženka morskog psa. Pogledajte video poroda mladunaca

24sata
Foto: 24sata
14 komentara

Porodio san morskog pasa! Ljudi, vidite ih, oduševljeno je uzvikivao Robert Vulić prošlog ljeta na kočarici nedaleko od Palagruže. Njegovi prijatelji mobitelom su snimali amaterski veterinarski pothvat.

- Imali smo osrednji ulov, mahom sitne ribe.  U mrežu su zalutala i četiri morska psa. Primijetio sam da je jedan ulovljeni primjerak malo deblji i posumnjao da je to skotna ženka. Već je bila uginula, no napipao sam joj neke izbočine i pomislio da su to mladunci. Znam kako su raspoređeni organi kod morskih pasa, pa sam je pomalo stiskao od vrha trbuha prema dolje. Mladunci su počeli izlaziti. Tri su odmah uginula, a tri je pokušao spasiti. Morski mališani bili su povezani vrpcom sa svojim “žumanjkom”, kesicom preko koje se hrane. Vulić se ponadao kako su mladunci dovoljno razvijeni i da će preživjeti nakon što ih je izvadio iz majke.

- Žive primjerke zalio sam kantom morske vode te ih bacio u more. Dva su proplivala, a jedan je potonuo. Učinio sam koliko sam mogao, nadam se da su preživjeli - kaže Robert. Robert je umirovljeni dočasnik, više puta ranjavan u Domovinskom ratu. Često se od ratnih posljedica relaksira na moru. Od malena se zanimao za morske pse, a ne propušta dokumentarce o njima. 

Dr. Alen Soldo, ekspert za morske pse sa Sveučilišta u Splitu, nije u potpunosti siguran koju je vrstu Vulić porodio. 

- S obzirom na neke tjelesne karakteristike, vjerojatno je riječ o vrsti roda Mustelus. Budući da je ulovljen u vodama oko Palagruže, pretpostavljam da je riječ ili o čukovu ili glušcu - objasnio je Soldo.

Čukov (Mustelus mustelus) i glušac (Mustelus asterias) drže se priobalnog područja do nekoliko stotina metara dubine, a za čovjeka su potpuno bezopasni jer se hrane rakovima, glavonošcima i manjim ribama. Ribari ih često znaju uloviti koćama, mrežama stajaćicama i parangalima.

U trbuhu se mladunci hrane pomoću ‘žumanjka’

Čukov je vrsta koja naraste do dva metra, a može doživjeti i 24 godine. Glušac dosegne do 1,4 metra. U majčinu trbuhu hrane se pomoću kesice, tzv. žumanjka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message