Obavijesti

Reporteri

Komentari 86

Pogurali su vlak: Vozači auta maknuli ga s pružnog prijelaza

Pogurali su vlak: Vozači auta maknuli ga s pružnog prijelaza
3

Vlak je stao na prijelazu u Donjem Desincu kod Jastrebarskog. Smrznule su mu se kočnice. Nasreću, nije iskliznuo iz tračnica. Vozači su ga odgurali 20-ak metara

VIDEO

Vozači automobila nisu mogli proći preko pružnog prijelaza u Donjem Desincu u subotu oko 13 sati zbog vlaka koji im je zapriječio put. 

Vlaku su se u vožnji smrznule kočnice.

- Putnički vlak je stao nasred pružnog prijelaza. Nasreću, nije iskliznuo iz tračnica. Strojovođa je pokušao bakljom odlediti kočnice kako bi ga pomaknuo - kazao nam je čitatelj koji je fotografirao zaustavljeni vlak.

Vozači koji nisu mogli proći preko pružnog prijelaza organizirali su se i pogurali vlak.

- Gurali su ga dvadesetak metara po pruzi - dodaje čitatelj.

Iz HŽ-a kažu da je došlo do kvara na uređaju za dovodu komprimiranog zraka, pa je vlak ostao bez glavnog elektromotornog pogona.

Strojovođe imaju veliku odgovornost i stres, kaže  Dalibor Petković iz SSH

- Budući da se pruga nalazi na blagoj padini, strojno osoblje je pomaknulo vlak da bi oslobodilo prijelaz, a nakon toga je kvar otklonjen - rekli su u HŽ-u.

U Sindikatu strojovođa Hrvatske kažu kako je situacija u željezničkom prometu loša jer se u obnovu ne ulaže. 

- Signalizacija i pruge su loše. Uvijek jedno te isto. Kada dođe do nesreće, u HŽ infrastrukturi kažu kako su baš sad mislili popravljati taj dio pruge i nikad to ne učine. Prije deset godina su govorili kako će popraviti neke dijelove, koji i danas stoje neobnovljeni - kaže zamjenik predsjednika Sindikata strojovođa Hrvatske Dalibor Petković.

Dodaje kako je samo putnički prijevoz HŽ-- prošlu godinu završio 150 milijuna kuna u minusu te kako u HŽ-u nije bilo ni jedne investicije, pa se pita odakle sad planiraju ulaganja. Zbog lošeg stanja pruga i bez novca za obnovu, najveća odgovornost pada na strojovođe, koji u vožnji moraju čuvati svoju, ali i glavu putnika. Na nekim derutnim dionicama, iako imaju dopuštenje i da voze do 100 kilometara na sat, prema vlastitoj procjeni smanje brzinu jer strahuju da vlak ne isklizne iz tračnica.

Užasan je osjećaj pregaziti čovjeka, strojovođa Petrović o nesrećama

- Moji kolege su pod puno većim pritiskom nego kolege u zemljama u kojima je željeznički promet uređeniji. Svaki dan prolaze kroz nevjerojatan stres. Jednom sam pregazio čovjeka i to je užasan osjećaj. Gledate ga u oči i znate da mu ne možete pomoći. A i infrastruktura je loša, pa je sve prepušteno nama, našoj budnosti. Možete misliti kakav je stres strojovođi koji zna da je sudjelovao u nesreći u kojoj je poginulo 4-godišnje dijete, iako nije kriv - kaže Petrović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume