Sadržaj partnera

Komentari 3

Ključni događaji koji su stvorili najpopularniji uređaj za komunikaciju ikad

Ključni događaji koji su stvorili najpopularniji uređaj za komunikaciju ikad

Godina 1991. bila je velika za Hrvatsku: izborili smo se za državu, a usred ratnih razaranja uveli smo i mobilnu telefoniju. Istražujemo što se od tada dogodilo

Kada je te 1909. (da, prije 112 godina!) Nikola Tesla predvidio razvoj bežičnih komunikacija i dolazak uređaja koje danas svi znaju kao mobitele, to se smatralo ludošću. Kada je 1991. Marijan Rudar, prvi pretplatnik mobilne telefonije u Hrvatskoj, uređaj i priključak platio gotovo 15 tisuća njemačkih maraka, to je sve iznenadilo.

No, brojni svjetski i hrvatski vizionari, stručnjaci i znanstvenici bili su u pravu!

MOBILNA REVOLUCIJA: POGLEDAJ NAJVEĆU DIGITALNU IZLOŽBU

U međuvremenu taj čudesni tehnološki izum postao je najdostupniji, najrašireniji i najpopularniji komunikacijski alat u povijesti čovječanstva. Svakog dana u svijetu se proda više od milijun novih mobitela, više ljudi ima pristup tom uređaju nego pitkoj vodi. Otprilike svakih 10 godina pojavi se mreža nove generacije, a najrecentnija, mobilna mreža pete generacije (5G) nužni je preduvjet za masovnu implementaciju interneta stvari, pametne gradove i industrije budućnosti.

MOBILNA REVOLUCIJA: POGLEDAJ NAJVEĆU DIGITALNU IZLOŽBU

Razvoj mobilne komunikacije može se pratiti na digitalnoj izložbi U potrazi za prvim mobitelom nastaloj u povodu 30 godina mobilne telefonije u Hrvatskoj, u kojoj je izložen dio muzejske građe HT muzeja. Ta specijalizirana muzejska ustanova vlasnik je opsežnog fundusa s više od 70 000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti. Osnovan je 1953. godine pod nazivom PTT muzej prema osnivaču čija je osnovna djelatnost bila pošta, telegraf i telefon.

Telekomunikacijski odjel HT muzeja sadrži građu koja prikazuje razvoj telekomunikacija u Hrvatskoj od izgradnje prve brzojavne linije, 1850. godine, prve telefonske veze 1881. godine, prve javne telefonske mreže 1887. godine, prve mobilne mreže 1991. godine, te razvoj telekomunikacijskih usluga u Hrvatskoj do danas. Poštanski odjel Muzeja čuva građu koja prikazuje višestoljetnu organizaciju i razvoj poštanske djelatnosti na području Hrvatske, a zbirke unutar Filatelističkog odjela sadrže hrvatske i inozemne poštanske marke.

Dio ove muzejske građe prikazan je na digitalnoj izložbi U potrazi za prvim mobitelom. Izložba ima i mnoge interaktivne elemente, pa tako možete razgledati nekadašnje mobitele u pregledu od 360 stupnjeva, usporediti njihovu veličinu i oblik te pogledati tadašnje televizijske reklame za mobitele.

Bogatstvo svoga fundusa HT muzej će nastaviti predstavljati i u idućoj godini.