Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

"12 godina ropstva" temeljen na nevjerojatnoj istinitoj priči

"12 godina ropstva" britansko-američka povijesna drama Steve McQueena utemeljena je na istinitoj priči o borbi jednog čovjeka za život, slobodu i vlastito dostojanstvo

Blitz
Foto: Blitz
0 komentara

12 Years a Slave je britansko-američka povijesna drama, adaptacija istoimene autobiografije Solomona Northupa iz 1853., o otmici slobodnog Afroamerikanca u Washingtonu 1841. i prodaji u ropstvo u kojem je proveo 12 godina radeći na plantaži.

Radnja filma opisuje borbu jednog čovjeka za život i slobodu. Prije građanskog rata u Sjedinjenim Državama Solomon Northup (Chiwetel Ejiofor) slobodan je čovjek crne kože iz države New York kojeg otimaju i prodaju kao roba. Suočen s okrutnostima (utjelovljenima u zlom robovlasniku kojeg glumi Michael Fassbender) kao i s neočekivanim gestama dobrote, Solomon se bori ne samo da bi preživio već i da bi povratio vlastito dostojanstvo. Tijekom dvanaest godina ove nezaboravne odiseje Solomon slučajno upoznaje kanadskog abolicionista (Brad Pitt) i time se njegov život mijenja zauvijek.

160 godina nakon objavljivanja zastrašujućih memoara (tek osam godina prije izbijanja Građanskog rata) Steve McQueen donosi na velika platna vjerojatno najživopisniji i najautentičniji prikaz američkog ropstva. Ovo veličanstveno umjetničko postignuće predstavlja prekretnicu u povijesti filma i u povijesti prikazivanja ropstva.

Naši partneri pišu
Message